Artrita degenerativa a articulatiilor mainii – Artroza

Cunoscuta sub denumirea de artrita degenerativa, osteoartrita sau artroza, este o artropatie degenerativa de etiologie necunoscuta.

Se manifesta prin degradarea lenta dar progresiva a cartilajului articular (eroziune) pana la distrugerea completa a acestuia, cu reactia inflamatorie a osului si a celorlalte structuri articulare (capsula, ligamente, sinoviala). Osul din vecinatatea articulatiei se ingroasa si se deformeaza, blocand mobilitatea normala in articulatia afectata. Cel mai simplu spus: articulatia sufera o uzura.


Poza 1
artrita


Poza 2
artrita

La mana apare la articulatiile mai des folosite, cu o mare mobilitate, cum ar fi articulatia trapezo-metacarpiana a policelui (vezi poza).

Pacientul simte un disconfort, asociat cu durere – initial la mobilizare, apoi si in repaus, mergand (in absenta tratamentului) pana la incapacitate functionala completa: imposibilitatea prinderii si manipularii obiectelor.


Poza 3


Poza 4

Pe langa analizele de laborator, pentru a preciza diagnosticul si a evalua stadiul bolii este nevoie de o radiografie, pe care se observa ingustarea spatiului articular sau chiar disparitia acestuia.

In continuare voi vorbi doar despre tratamentul chirurgical al acestei patologii.

In fazele incipiente se poate interveni cu infiltratii intraarticulare cu hialuronat de sodiu (Hyalgan, NeoVisc, etc.), care pot sa amelioreaze semnificativ simptomatologia. Efectul este temporar, fiind necesara supraveghere si reinfiltrarea periodica.

In fazele mai avansate se folosesc tehnici de artroplastie cu tendon si protezare articulara. In anumite siutuatii se poate recurge si la artrodeza.

Endoprotezarea reprezinta tehnica cea mai moderna si eficienta de inlocuire a unei articulatii. Implantarea unei articulatii artificiale la mana este o operatie delicata, care urmareste refacerea cat mai buna a biomecanicii articulatiei afectate.

Artrita degenerativa police mana

Exista o mare varietate de proteze, incepand de la cele de silicon pana la cele din titan. Alegerea endoprotezei apartine in mare masura chirurgului.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar