Video Dermatoscopie – tehnologie in preventia unui cancer de piele

Ce este Dermatoscopia

Dermatoscopia este o procedura de evaluare ne-invaziva a formatiunilor si leziunilor tegumentare si o etapa preliminara in diagnosticul unui cancer de piele.

Metoda clasica de dermatoscopie presupune o evaluare a leziunilor suspecte de catre un specialist dermatolog cu ajutorul unei lupe speciale de marire cu o lumina nepolarizata.

Metoda mai noua si mai avansata presupune cumularea metodei clasice cu utilizarea tehnologiei prin care imaginile sunt preluate si stocate pe un computer. Avantajul consta in pastrarea imaginilor pentru o potentiala reevaluare sau comparatie cu imagini in evolutie. Astfel se reduce mult eroarea umana. Dermatoscopie ramane totusi in sfera diagnosticelor de suspiciune, adica are o mica marja de eroare.

Ultimele tendinte in preventia cancerului tegumentar recomanda o evaluare rapida prin dermatoscopie asistata de computer a intregii suprafete corporale. Tehnica se numeste full body mapping si este urmata de o evaluare suplimentara a formatiunilor suspecte. Daca aceasta evaluare completa a intregii suprafete corporale foloseste si ultima tehnologie din domeniu, adica AI – Inteligenta Artificiala cu acces la o baza de date mondiala, atunci exista sansa de identificare precoce o unor leziuni potential maligne – cancer de piele.

Scopul video-dermatoscopiei

Dermatoscopia poate identifica un cancer de piele in evolutie in stadii cat mai precoce, sau o leziune cu potential de transformare in cancer de piele. Scopul major al dermatoscopiei este identificarea celui mai grav si periculos cancer de piele, acesta fiind melanomul. Rata de supravietuire a pacientului diagnosticat cu melanom este dependenta de descoperirea cat mai rapida a acestuia urmata obligatoriu de excizia lui. Astfel, in cazurile identificate si tratate in stadii de inceput, rata de supravietuire creste pana la 99%.
Afla mai multe despre un melanom malign aici.

Alunita suspecta? Ce facem cu ea?  

Video despre ce trebuie sa facem cu o formatiune suspecta pe piele si care sunt sansele de vindecare daca formatiunea este cancer:

Atentie! Verifica de unde iti procuri informatiile si evita articolele sau informatii care nu au autor sau care nu certifica textul scris.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar si colab.