Reumatism sau o problema mai usor de tratat?

Fiind o boala cronica, reumatismul nu se vindeca, iar cel mai bun tratament pentru reumatism este acela care amelioreaza simptomele. Acest tratament este stabilit de catre un medic specialist, in urma unei consultatii. Reumatismul, care provoaca dureri de mana si dureri articulare, necesita o schema de tratament complexa. Aceasta schema include atat medicamente, cat si terapie fizica.

ATENTIE! Nu intotdeauna aceste dureri articulare sau dureri de oase de la nivelul mainii sunt simptome specifice unui reumatism. Frecvent, simptomele care dau dureri de mana si dureri de oase sunt datorate altor boli.

In anumite situatii, aceasta presupunere ne face sa traim in disconfort, chiar si atunci cand situatia se poate trata usor.

Reumatism sau Sindrom de Tunel Carpian?

In general, simptomele reumatismului constau in:

 • pierderea flexibilitatii articulatiilor,
 • inflamatie locala,
 • dureri articulare,
 • dureri musculare.

In unele cazuri, aceste simptome sunt insotite de amorteli si furnicaturi la nivelul mainii.In acest caz, presupusul reumatism poate sa fie in realitate o cu totul alta boala, precum sindromul de tunel carpian.

Citeste aici mai multe despre ce este un sindrom de tunel carpian.

Simptomele unui sindrom de tunel carpian sunt adesea confundate cu cele ale unui reumatism.
Pacientii apeleaza frecvent la solutii temporare, care nu le sunt de folos pe termen lung.

Acestia folosesc adesea:

 • creme si medicamente pentru reumatism,
 • calmante pentru durerile de oase,
 • diferite forme de tratament sau suplimente pentru oase si articulatii,
 • sau alte tratamente care nu sunt eficiente in tratarea anumitor boli de la nivelul mainii.

In cazul sindromului de tunel carpian, simptomele specifice bolii difera in functie de stadiul de evolutie al acesteia. In stadii incipiente, boala se manifesta prin amorteli si furnicaturi ocazionale, la nivelul primelor patru degete ale mainii. In stadii avansate, aceste furnicaturi si amorteli devin permanente si sunt insotite de dureri intense. Aceste dureri apar in special pe timpul noptii.

Cu timpul, daca boala nu este tratata, poate aparea senzatia de arsura in degete si amiotrofie. Amiotrofia se manifesta prin slabiciune in mana, tremuraturi si neindemanare.
Simptome specifice pentru un sindrom de tunel carpian, care ajuta la diferentierea celor doua boli:

 • Amorteli,
 • Furnicaturi,
 • Senzatia de arsura.

Poti afla mai multe despre simptome, cauze, tratament chirurgical, tratamente alternative in boala sindrom de tunel carpian. Acceseaza site-ul dedicat STC – boala numita sindromul de tunel carpian.

De ce sa te informezi?

Informarea cu privire la diferitele afectiuni ale mainii este importanta, intrucat tratarea neadecvata poate duce, in timp, la agravarea situatiei.

Exista boli, precum reumatismul, care determina dureri articulare. Nu orice durere de articulatii sau durere de oase de la nivelul mainii este cauzata de reumatism.

In cazul multor altor boli de mana, tratamentul este rapid si eficient. Primul lucru de care de care ai nevoie pentru a scapa de durere este stabilirea corecta a diagnosticului si tratarea problemei.

Urmareste mai jos un video de referinta:

Acesta este un articol informativ! Trebuie stiut insa ca foarte multi pacienti sufera pentru o perioada lunga de timp de dureri la nivelul mainii. Acest lucru se intampla deoarece nu au apelat la un medic specialist care sa-i ajute in stabilirea tratamentului corespunzator. De exemplu, adesea, in cautarile google, oamenii cauta “durerea de oase tratament naturist” sau “tratament pentru oase si articulatii”. Aceste cautari se dovedesc a fi adesea inutile, in lipsa unui diagnostic concret.

Inainte de a presupune ca disconfortul este creat de o boala anume, informeaza-te!

Pentru stabilirea clara a unui diagnostic, este necesara o consultatie. Nu tolera durerea daca nu este necesar. Inainte sa cheltui bani pe tratamente pentru articulatii dureroase sau creme pentru ameliorarea simptomelor reumatismului, programeaza-te la o consultatie. Afla diagnosticul exact.

Avand in vedere aceste aspecte, trebuie sa fim constienti de faptul ca durerile pot sa fie cauzate de diverse boli, care se trateaza diferit. Unele dintre aceste boli sunt cronice, iar altele au o rezolvare rapida.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar