Cu toții știm ce reprezintă mâna, însă nu întotdeauna realizam câtă nevoie avem de ea în activitățile noastre de zi cu zi. În majoritatea circumstanțelor suntem nevoiți să ne folosim mâinile, de la ridicarea unei căni de cafea și până la activitățile fizice solicitante, sau chiar pentru a ne îmbrăca. Multe persoane realizează cât de importante sunt membrele superioare abia atunci cand suferă un accident care duce la pierderea funcțiilor acestora.
Pentru aceia dintre noi care au o sete mai mare de cunoaștere, mâna este mai mult decât un simplu membru superior. Articolul de astăzi este destinat acestui subiect, abordând atât anatomia mâinii, cât și anumite curiozități despre mână la care poate nu te-ai fi așteptat.
Hai să aflăm mai multe despre asta!
Curiozități despre mână:
- Știai că mușchii care trag vârfurile degetelor în palmă sunt situați la nivelul antebrațului, aproape de cot, iar aceștia își transmit mișcarea prin niște cordoane numite tendoane?
- Oricât de mult am vrea ca bronzul nostru să fie unul uniform, unele zone ale corpului pur și simplu refuză să ne satisfacă această dorință. După cum probabil știți deja, este imposibil să ne bronzăm în zona palmară (palmă);
- Oamenii chiar sunt în totalitate diferiți, lucru pe care îl confirmă și amprentele. Fiecare amprentă umană este unică;
- Venele superficiale ale mâinii diferă de la persoană la persoană, ba chiar de la mâna stângă la mâna dreaptă. La fel ca și amprentele, acestea nu sunt niciodată identice;
- Unghiile pot indica probleme de sănătate (precum lipsa unor vitamine și minerale esențiale, anemie etc.);
- Durează aproximativ 6 luni ca o unghie să crească de la rădăcină până la vârful degetului;
- Conform unui studiu, Sindromul de Tunel Carpian, care este o afecțiune a mâinii, afectează între 5 și 7% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 74 de ani;
- Degetele nu sunt niciodată perfect drepte, acestea tind să se curbeze pe tot parcursul vieții.
Pe lângă curiozități, există și o serie de mituri despre mână:
- Dacă poți să îți miști degetul, acesta nu este rupt (osul nu este fracturat) – fals;
- Mâinile reci, inima caldă – ei bine, depinde care este cauza răcirii mâinilor;
- Lucrul la calculator cauzează Sindromul de Tunel Carpian – fals;
- Pocnirea degetelor cauzează artrita – fals.
Anatomia mâinii pe înțelesul tuturor
Mâna este formată din 5 degete care corespund scheletului falangian și din porțiunea proximală, adică mâna propriu-zisă, corespunzând scheletului metacarpian.
Degetele mâinii poartă următoarele denumiri:
- policele – numit și degetul mare, este acționat și mobilizat de 9 mușchi
- indexul – numit popular și degetul arătător
- mediusul – sau degetul mijlociu
- inelarul
- auricularul – sau degetul mic
Știm deja că mâinile ne ajută să ne desfășurăm activitățile într-o manieră normală și ușoară.Un alt aspect interesant este faptul că în degete se află cea mai mare densitate de terminații nervoase senzoriale.Terminațiile nervoase transmit informația tactilă creierului și au corespondență cu o arie mare al acestuia, contribuind astfel la conturarea unei imagini a mediului exterior.
Datorită acestor terminații nervoase suntem capabili să facem diferența dintre texturi. Cu alte cuvinte, putem diferenția materia primă folosită în anumite obiecte/haine, putem să simțim dacă suprafețele respective sunt fine sau aspre, etc.
Prin încheietură, cu ajutorul oaselor carpiene, mâna este legată de antebraț, însă o parte din mușchii care mișcă mâna se regăsesc chiar în antebraț.
Oasele din care este formată mâna sunt în număr de 27, dintre care 8 sunt oase carpiene, 5 sunt metacarpiene și 14 sunt falange.
În structura mâinii se regăsesc oase, mușchi, ligamente, tendoane, vase de sânge și terminații nervoase.
De asemenea, mâna are trei nervi principali și extrem de importanți care, odată afectați, pot duce la probleme medicale supărătoare. Cei trei nervi principali sunt: nervul median, nervul ulnar și nervul radial.
Mușchii mâinii
Mușchii mâinii ajută la flexibilitate și fac posibilă mobilitatea. Există două tipuri de mușchi: mușchii intrinseci, care sunt situați la nivelul mâinii și transmit mișcări degetelor, și mușchii extrinseci, care sunt situați în antebraț și transmit mișcări degetelor prin intermediul tendoanelor. Mușchii interosoși, palmari sau dorsali, sunt responsabili cu îndepărtarea și apropierea degetelor.
Degetele, spre deosebire de celelalte zone ale mâinii, nu conțin mușchi, ele au doar ligamente și tendoane. Cu excepția policelui, toate degetele sunt formate din trei falange, policele fiind format doar din două.
Ligamentele și tendoanele – Curiozități despre mână
Pe lângă mușchi, și tendoanele sunt responsabile pentru mișcările mâinii. Orice mișcare este efectul contracției mușchilor printr-o tracțiune pe tendoane.
Ligamentele, care sunt structuri de legătură, fac legatura dintre oase și stabilizează articulațiile.
Tendoanele și ligamentele au o vascularizare foarte redusă și, datorită acestui aspect, se vindecă mult mai greu decât alte componente ale corpului.
Aceste ligamente și tendoane pot să sufere leziuni. Cel mai frecvent, leziunile apar în cazul traumatismelor. Dacă un ligament este secționat în urma unui traumatism, el nu mai transmite mișcarea de la mușchi la segmentul distal. Ca urmare, mâna nu își mai poate exercita funcția și necesită tratament.
Vascularizația mâinii – Curiozități despre mână
Vascularizația se realizează în principal prin arterele radială și ulnară, alături de venele satelite. Pe lângă acestea, pe partea dorsală a mâinii mai există și vene superficiale. Un lucru interesant este faptul că mâna poate să funcționeze la o capacitate mare în cazul în care una dintre cele doua artere (radială sau ulnară) este lezată, însă nu poate funcționa dacă ambele artere sunt secționate.
În cazul unui traumatism major care duce la întreruperea vascularizației, este necesară o intervenție chirurgicală urgentă, iar dacă intervenția nu se realizează la timp, mâna poate ajunge să fie amputată.
Nervii mâinii
Exista 3 nervi principali ai membrului superior:
- nervul median
- nervul ulnar
- nervul radial
Toți acești nervi au atât o componentă senzitivă, dar și una motorie.
Nervii asigură conexiunea senzorilor de la nivelul mâinii cu creierul.
Senzori mâinii sunt conectați cu nervii senzitivi ai mâinii, care asigură, prin componenta senzitivă, transportul informației. Ei au ca rol conturarea unei imagini a lumii externe, prin senzorii tactili, care ne indică forma și textura obiectelor, dar și un rol de protectie, prin senzorii care detectează durerea. Tot un rol de protecție servesc și cei termici, meniți să ne indice temperatura elementelor.
Nervii mâinii au și o componentă motorie, menită să asigure conexiunea dintre creier și mușchi, adică să transmită comenzile între cele două.
Citește mai multe despre nervi printr-un click pe nervii mâinii
Despre funcția și rolul mâinii
Pe lângă componentele mâinii și aceste curiozități despre mână descrise mai sus, este important să conștientizăm că mâna, la fel ca orice altă parte a corpului, se poate îmbolnăvi. Când acest lucru se întâmplă, viața de zi cu zi devine mai dificilă, întrucât simplele activități obișnuite nu pot fi desfășurate în mod normal.
Poți face click pe bolile mâinii pentru a afla mai multe despre diversele afecțiuni ale membrelor superioare
Funcția de prindere / prehensiune este cea prin intermediul căreia putem manipula obiecte, fiind astfel o funcție esențială pentru satisfacerea necesităților zilnice. Această funcție este adesea pusă în pericol de anumite boli care pot apărea la nivelul membrelor superioare.
Mana face parte dintr-o mașinărie vie, complexă, și reprezintă o inginerie biomecanică unică, fiind o combinație aparte între anatomie, funcție și utilitate. Este formată din pârghii, scripeți, tendoane, iar utilitatea sa, precum și a componentelor sale, o apreciem, din păcate, de cele mai multe ori, abia atunci când funcțiile ei sunt reduse sau chiar pierdute în întregime.
Rămâneți sănătoși. Pe data viitoare!