Ce este un deget in ciocan?
Mallet finger sau asa zisul deget in ciocan, este una din cele mai frecvente deformitati dobandite ale degetelor, alaturi de degetul in butoniera (vezi detalii aici) (boutonniere deformity) sau degetul in gat de lebada (swan neck deformity).
Video – despre degetul in ciocan – vezi videoclip:
Aceasta afectiune survine cand degetul este fortat brusc in hiperflexie (indoire fortata) la nivelul articulatiei interfalangiene distale sau in urma unor lovituri directe la acest nivel, in timpul activitatilor curente sau sportive (poza 1). Aceasta leziune este numita “deget in ciocan” dupa forma asemanatoare unui ciocan pe care o ia degetul – Poza 2.
Mecanismul de producere a degetului in ciocan
Aceasta situatie este determinata de afectarea tendonului extensor la nivelul articulatiei interfalangiene distale a degetului (Poza 3), uneori asociata cu fractura (smulgerea unui fragment osos de la baza falangei distale, locul de insertie al tendonului) (Poza 4).
In urma traumatismului, tendonul poate fi alungit, rupt sau dezinserat. Consecinta functionala este imposibilitatea extensiei active a falangei distale la degetului afectat. Degetul ramane indoit si il incurca pe pacient la cele mai banale miscari.
Ce se intampla daca nu ma tratez?
In lipsa tratamentului, degetul ramane cu falanga distala in flexie, initial la 25-30⁰, cu progresie lenta in timp, pana chiar la 75 – 80⁰, cu aspect deformat asemanator unui ciocan (Poza 6).
Tratamentul degetului in ciocan
Poate fi conservator sau chirurgical. Cel conservator se aplica in cazurile recente (pana la 3 saptamani) sau in leziunile partiale si consta in imobilizarea articulatiei intr-o atela speciala timp de 8 saptamani (splint – Poza 7, 8), apoi se recomanda kinetoterapie.
Model de atela specifica degetului in ciocan si pozitionarea ei corecta (Poza 8):
Tratamentul chirurgical consta in reconstructia tendonului extensor care se prezinta la acest nivel ca o bandeleta foarte subtire (de aici si fragilitatea ei). Este urmat de o perioada de imobilizare, apoi de recuperare prin kinetoterapie pana la reabilitarea completa.
Eu recomand efectuarea tratamentului chirurgical imediat dupa momentul traumatismului (leziune acuta – Poza 5). La degetul in ciocan vechi (cronic) apare adesea edemul cronic cu anchiloza, reconstructia fiind dificila. In marea majoritate a cazurilor cronice tratamentul asigura doar indreptarea degetului, fara asigurarea mobilitatii articulatiei.
Spitalizarea, anestezia si durata interventiei
Interventia se efectueaza in regim de spitalizare de zi, iar pacientul petrece aproximativ 2-3 ore in clinica.
Procedura se efectueaza in anestezie locala si este complet nedureroasa.
Dupa instalarea anesteziei interventia dureaza aproximativ 30 min.
Ce se intampla dupa interventia chirurgicala? Recuperarea
Imediat dupa operatie veti primi o lista cu recomandari specifice.
Mentinerea ridicata a membrului operat si purtarea unei contentii elastice este obligatorie. Tehnica mea presupune o imobilizare de 5 saptamani dupa operatie, dupa care urmeaza recuperarea prin fiziokinetoterapie. Recuperarea completa se dobandeste la aproximativ doua luni.
Atentie!
Foarte important de retinut: un deget care sangereaza nu are obligatoriu un traumatism major, iar un deget care nu sangereaza, nu doare si nu este umflat NU prezinta neaparat un traumatism minor! Din acest motiv, leziunile degetelor se recomanda să fie evaluate de către un medic specialist in chirurgia mainii în primele 24 – 48 de ore de la accident.