Fractura de mana – consideratii functionale
Mana este o structura foarte complexa, care contine o multitudine de tesuturi adaptate unei functii unice: prinderea. Acestea sunt moi (piele, muschi, nervi, tendoane, etc) sau dure (oase), oferind mobilitate (tendoanele, articulatiile) sau suport si stabilitate (oasele).
Video 1 – un caz cu o fractura de metacarp vicios consolidata. Fractura s-a vindecat gresit, fara ca pacientul sa beneficieze de un tratament de specialitate. Vezi in video consecintele functionale si cum a fost rezolvat cazul:
Mana are 27 de oase. Oasele mainii sunt impartite in 3 mari categorii:
- Falange – 14 oase
- Metacarpiene – 5 oase
- Carpiene – 8 oase
Cele 27 de oase ale mainii pot fi afectate de traumatisme, suferind fracturi inchise (fara rana a pielii) sau deschise (cu rana). Vindecarea osului survine corect daca fragmentele de os deplasate sunt repozitionate corespunzator (= reducerea fracturii) si imobilizate pentru a nu se misca unele fata de altele. Aceasta imobilizare se poate face de la caz la caz, prin atela de gips sau alte materiale si prin operatie, care fixeaza oasele cu ajutorul diferitelor implanturi metalice (brose, suruburi, placute cu surub, etc). Alegerea celei mai adecvate metode de tratament o face medicul, selectand dintre multiplele posibilitati pe cea mai utila in conditiile date (tip de fractura, tip de deplasare, leziuni asociate, etc). Imobilizarea osului fracturat este urmata de kinetoterapie recuperatorie pentru pastrarea mobilitatii structurilor neafectate, apoi pentru recuperarea mobilitatii articulare a osului fracturat.
Video 2 – corectia unei malrotatii de deget dupa o fractura de falanga proximala la degetul mijlociu, care s-a vindecat gresit. In video se poate vedea si tehnica folosita pentru corectia deficientei functionale.
Patologia articulara este de asemenea foarte complexa, fiind cauzata de traumatisme si de alte boli (ex: reumatism, poliartrita reumatoida, artrita degenerativa (detalii aici), etc). Luxatiile sunt deplasari ale celor 2 capete osoase ce formeaza o articulatie. Si ele pot fi inchise sau deschise. Metoda de tratament presupune restaurarea pozitiei normale a capetelor osoase si imobilizarea articulatiei pana la vindecare, urmata apoi de kinetoterapie pentru recuperarea mobilitatii.
Distrugerile osoase si articulare (lipsa de substanta) pot fi produse de traumatisme, dupa excizii de tumori, infectii, etc. Ele pot beneficia de proceduri reconstructive complexe (grefa, implant, etc).
Avand in vedere aceasta mare diversitate de situatii, dupa consultatie si studiul radiografiei, pe baza experientei pe care am acumulat-o, propun fiecarui pacient variantele terapeutice pe care le consider optime. Discutam cerintele pacientului, avantajele, dezavantajele si limitele fiecarei metode, procedurile de recuperare postoperatorie necesare pentru consolidarea rezultatului.
Fracturi particulare
In chirurgia mainii sunt descrise numeroase tipuri si subtipuri de fracturi particulare:
Fractura Bennett
Este o fractura intraarticulara de baza os metacarpian deget I – police.
Exemple cu tehnci de osteosinteza
Exista mai multe modalitati de a efectua continuitatea anatomica a oaselor fracturate, adica osteosinteza.
Cele mai uzuale sunt:
- fixare cu suruburi
- fixare cu ajutorul unei placute cu suruburi – vezi video 2
- fixare cu brose
Indiferent de tehnica folosita, scopul osteosintezei este unul singur: refacerea continuitatii structurii osoase si refacerea functiei segnentului afectat de fractura.