In saptamanile premergatoare unei interventii chirurgicale la mana, cele mai de temut cuvinte dupa “operatie” si “spital” sunt “kinetoterapia”. Pentru multi oameni, anticiparea oricarei dureri care vine impreuna cu kinetoterapia este suficienta pentru a-i impiedica sa paseasca in cabinetul unui kinetoterapeut dupa o interventie chirurgicala. In realitate, singura cale de intoarcere la recuperarea completa dupa o operatie la mana este prin intermediul unui kinetoterapeut.
Mainile tale sunt compuse din atat de multi nervi, tendoane, oase si muschi, incat operatia la una dintre maini nu poate fi decat complexa. Ca atare, kinetoterapia iti poate ajuta mana sa isi recastige functionalitatea si gama de miscare de care ai atata nevoie. Practic, kinetoterapia te poate ajuta sa recuperezi ceea ce ai avut inainte de a fi ranit sau inainte de boala ta de la mana.
Iata care sunt beneficiile kinetoterapiei in urma unei interventii chirurgicale la mana:
Te ajuta sa-ti imbunatatesti miscarea mainii.
Scopul chirurgiei plactice este de a repara nervii, vasele (arterele si venele), muschii, ligamentele si tendoanele deteriorate. Totusi, odata ce reparatia este facuta, de unde stii cat mult poti misca mana si cand? Kinetoterapia raspunde la aceste intrebari.
Recuperarea dupa operatia la mana poate dura cateva saptamani sau luni. Atunci cand participi la kinetoterapie, terapeutul te ghideaza prin exercitii fizice. La inceput, exercitiile pot fi pasive, ceea ce inseamna ca terapeutul iti va misca si stimula zona afectata. In cele din urma, vei incepe sa efectuezi exercitii active, ceea ce inseamna ca vei fi implicat in efectuarea miscarilor.
Scopul kinetoterapiei este de a stimula fluxul sanguin sanatos, de a reduce riscul de complicatii postoperatorii si de a te ajuta sa te misti din nou in siguranta. Exercitiile pe care le efectuezi se vor baza pe starea mainii tale, pe tipul de interventie chirurgicala de care ai avut parte si pe starea ta generala de sanatate.
Te ajuta sa iti recapeti flexibilitatea si forta in mana.
Pe masura ce parcurgi sedintele de kinetoterapie, mobilitatea mainii tale va fi din ce in ce mai buna, la fel si forta si flexibilitatea. Terapeutul tau te va invata sa faci exercitii speciale pentru a stimula accelerarea vindecarii si restabilirea fortei. De asemenea, vei ajunge sa faci exercitii de forta directionate pentru tonificarea muschilor in jurul locului operat precum si pentru controlarea cicatrizarii.
Minimizeaza durerea postoperatorie.
Este normal sa te confrunti cu durere pe masura ce mana ta se recupereaza dupa interventia chirurgicala, dar sedintele de kinetoterapie pot ajuta la reducerea acestei dureri postoperatorii. Pe masura ce iti imbunatatesti forta si flexibilitatea, durerile tale vor fi din ce in ce mai putin sesizabile.
In functie de vatamarea si interventia chirurgicala de care ai avut parte, terapeutul iti poate recomanda si ajustari ale stilului de viata pentru a te ajuta sa reduci durerea pe masura ce te vindeci.
Te ajuta sa revii la activitatile obisnuite mai repede.
Aparent corpul tau are capacitatea naturala de a se vindeca si de a-si restabili functionarea normala. Practic, dupa chirurgia mainii mana are tendinta sa se rigidizeze, insa kinetoterapia poate ameliora acest proces. Kinetoterapia iti poate stimula corpul sa se recupereze mai rapid si mai complet dupa o interventie chirurgicala, ceea ce inseamna ca iti poti relua activitatile obisnuite mai devreme.
Reduce riscul de accidentare.
Daca suferi o leziune la nivelul mainii, riscul de a te rani din nou in zona creste, chiar daca te-ai supus unei interventii chirurgicale pentru a corecta problema. Cu toate acestea, kinetoterapia se concentreaza pe accelerarea vindecarii si restabilirea fortei, ceea ce inseamna ca poate reduce semnificativ riscul de accidentare/ranire.