Se intampla uneori ca rutina obisnuita sa ne fie perturbata si sa ne trezim dimineata cu o senzatie de maini dureroase. Inamicul comun al starii noastre de bine este, cu siguranta, durerea. Prin urmare, ce putem face daca ne trezim cu maini amortite si dureroase noaptea sau in timpul zilei?
In primul rand, orice afectiune medicala trebuie luata in serios, insa asta nu inseamna ca trebuie sa ne panicam si sa apelam la orice remediu ales la intamplare.
Primul pas este informarea, urmand consultatia, iar ulterior, dupa investigatiile de rigoare, tratamentul. O afectiune depistata la timp creste semnificativ sansele unui tratament de success.
Simptomele comune care apar in cazul afectiunilor mainilor
Cateva dintre simptomele comune despre care pacientii imi vorbesc frecvent in cazul afectiunilor mainilor sunt urmatoarele:
- amortirea mainilor in somn;
- senzatia de maini umflate si dureroase noaptea;
- durere insuportabila pe degete noaptea;
- 3 degete amortite la mana dreapta;
- furnicaturi in degete;
- durere de incheieturi;
- maini dureroase noaptea/ maini dureroase dimineata.
Toate aceste simptome sunt intalnite in diferite afectiuni de la nivelul mainii. Majoritatea se regasesc insa in cazul unui sindrom de tunel carpian.
Ce temeri provoaca o senzatie de maini dureroase si amortite?
In spatele durerilor de mana se poate afla o problema serioasa de sanatate sau o afectiune usor de tratat. Cu toate acestea, fie ca este vorba despre prima sau a doua varianta, identificarea cat mai rapida a cauzei va determina un rezultat mai satisfacator.
Prin urmare, in cazul afectiunilor mai grave, o senzatie de maini dureroase poate insemna un semnal de alarma pentru:
- Infarct miocardic acut sau alte probleme de inima;
- Spondiloza cervicala sau alte probleme de la coloana;
- Reumatism;
- Hipertensiune arteriala.
De ce sa ne temem de ceea ce poate sa insemne un simptom? Nu merita sa traim cu teama, mai ales atunci cand nu avem o certitudine.
Informatiile colectate de pe internet sau sfaturile prietenilor nu inseamna eliminarea certa a acestor posibilitati. Consultatia reprezinta cea mai sigura modalitate de a determina cu certitudine care sunt afectiunile care ne perturba viata de zi cu zi.
Desigur, oricare ar fi situatia, chiar si afectiunile cronice se pot tine sub control, insa inainte de a decide ca suferim de o bolala cronica, trebuie sa eliminam posibilitatea unei afectiuni usor de tratat.
In realitate, adevarul este ca multe boli se manifesta prin simptome asemanatoare.
Afla care sunt cele 5 boli principale care duc la o senzatie de maini dureroase.
Ce poate insemna senzatia de maini dureroase?
O durere de mana poate insemna primul semnal de alarma in ceea ce priveste o afectiune mai serioasa.
Durerile de mana se regasesc in diferite probleme medicale, acestea fiind cateva dintre posibilele cauze ale acestor dureri:
- sindromul de tunel carpian,
- artrita reumatoida,
- reumatismul,
- tendinitele,
- neuropatiile,
- artrita,
- pseudoartroza.
Daca vrei sa afli mai multe despre aceste afectiuni, poti accesa un articol dedicat aici.
Este recomandat sa nu ignoram aceasta durere de mana, intrucat amanarea tratamentului poate agrava problema. In unele cazuri, amanarea indelungata duce la agravare cu afectarea ireversibila a anumitor parti ale mainii.
Este foarte important sa va informati din surse medicale de incredere. Mai mult decat atat, puteti sa cautati cel mai bun chirurg de mana, in functie de caz.
Ce este sindromul de tunel carpian?
De multe ori, sindromul de tunel carpian este cauza cea mai des incriminata pentru senzatia de maini dureroase.
Acesta poate sa genereze durerile de mana insuportabile pe care le simtim de-a lungul zilei sau in timpul noptii. Afectiunea este cauzata de compresia nervului median la incheietura mainii.
In stadiile incipiente ale bolii, sindromul de tunel carpian se manifesta prin amorteli si furnicaturi. Acestea apar in special la nivelul degetelor, mai ales pe timpul noptii. Un semn de agravare este aparitia de dureri nocturne – click pe link pt a afla de ce. Aceste amorteli si dureri pot deveni permanente odata cu trecerea timpului.
In sindromul de tunel carpian pot fi intalnite si alte simptome secundare, cum ar fi:
- tremuraturi de maini;
- slabiciune in mana;
- neindemanare;
- dureri de umar;
- atrofia anumitor muschi ai mainii;
- durere de incheieturi.
Cine trateaza sindromul de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian trebuie tratat de catre chirurgi plasticieni, specialisti in chirurgia mainii.
Etapele vindecarii trebuie obligatoriu sa urmeze cursul normal:
- consultatia,
- investigatiile,
- concluziile, diagnosticul si planul de tratament,
- tratamentul.
Tratament sindrom de tunel carpian:
in cazul acestei afectiuni, tratamentul se imparte in doua categorii:
- tratament nechirurgical – eficient doar in stadiile incipiente ale bolii si uneori cu efect temporar de ameliorare a durerilor;
- tratament chirurgical – acesta este tratamentul recomandat, avand un efect de decompresie a tunelului carpian cu eliminarea presiunii de pe nervul median.
Poti citi aici mai multe detalii pe un site dedicat despre sindromul de tunel carpian.
De retinut!
Orice durere de mana poate avea o cauza simpla, banala si trecatoare sau una mai serioasa. Este important sa nu trecem cu vederea o senzatie de maini dureroase, intrucat aceasta poate insemna ca suferim de o afectiune care necesita tratament.
Nu are sens sa cautam la nesfarsit remedii pentru durerea de mana, daca acestea nu dau rezultate. De asemenea, de ce sa continuam sa ne intrebam “de ce ma dor mainile?”? Uneori problema se poate rezolva simplu si rapid in urma unui tratatament bine stabilit. De ce sa suferim atunci cand avem alternativa de a avea o viata linistita?
Cel mai bun chirurg de mana este cel pe care il alegem. De obicei este recomandat sa il alegem in functie de specializare, experienta, buna comunicare medic-pacient si nivelul profesional de incredere pe care acesta il transmite.
De asemenea, in timpul consultatiei, nu ezita sa discuti cu medicul ales despre orice intrebare sau nelamurire legata de boala sau de abordarea medicala corespunzatoare.
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.