Mamelon ombilicat sau infundat

Ce este mamelonul ombilicat?

Un mamelon ombilicat sau invaginat reprezinta o infundare a mamelonului datorata unor tulburari de dezvoltare a glandei mamare, in special a ductelor galactofore, in raport cu tesutul periglandular (tesutul grasos si pielea). Mamelonul infundat se regaseste la un procent de 5% din femei. Este cunoscut mai ales sub denumirea populara “sfarcuri infundate”.


Poza 1 – Exemplu de caz 1:
Mamelon ombilicat


Poza 2 – Exemplu de caz 2:
Mamelon ombilicat

Functia principala a sanului este de a oferi lapte copilului, iar structura anatomica este adaptata acestei functii. Glandele care produc lapte sunt situate in centrul sanului, iar laptele este exprimat in exterior prin canalele galactofore (vezi schema 1).

Ce prejudicii provoaca un mamelon retras in interior?   

Mamelonul ombilicat aduce un dublu prejudiciu, functional si estetic.

Un mamelon retras in interior face ca alaptarea s fie dificila sau chiar imposibila. Aspectul unui mamelon retractat este de asemenea nefiresc si genereaza jena in viata intima.

Consultatia la un chirurg plastician    

Consultatia pentru mamelon ombilicat se efectueaza asigurandu-se discretie maxima.

De regula recomand, inainte de interventie, o ecografie de rutina.

Prefer ca pacientele sa vina cu poze facuta acasa in conditii de maxima relaxare, cand mamelonul este maxim ombilicat. Pozele sa fie facute la ambii sani si din fata si din profil in conditii de luminozitate buna.

Pozele sunt necesare deoarece in cabinet unele paciente nu prezinta un aspect al mameloanelor specific in conditii de relaxare.

Cum se trateaza? Corectia unui mamelon ombilicat

Exista mai multe variante de tratament, incepand de la cel nechirurgical cu presiune negativa, tratamentul chirurgical cu incizii si sectionarea canalelor galactofore (canalele prin care curge laptele matern din glanda la suprafata mamelonului), pana la tehnici moderne.

Tratament

Tehnica folosita de mine nu necesita incizie si nici sectionarea canalelor galactofore. Astfel alaptarea este posibila dupa interventie si nici nu raman cicatrici la nivelul sanului. Se efectueaza in anestezie locala. Recuperarea este rapida, orice activitate poate fi reluata imediat dupa interventie. Recidiva este extrem de rara.


Poza 3 – Mamelon inversat inainte:
Mamelon ombilicat


Poza 4 – Mamelon inversat dupa:
Mamelon ombilicat

Rezultatul depinde intotdeauna de severitatea (gradul) ombilicarii mamelonului.

Aceasta conditie are 3 grade de severitate (vezi schema 2).


Schema 1 – Structura anatomica a sanului:
Mamelon ombilicat sau infundat Schema 1


Schema 2 – Gradele de severitate:
Mamelon Ombilicat sau infundat - Grade de severitate

Momentul optim pentru o interventie asupra mamelonului ombilicat este dupa pubertate. De preferat, atunci cand avem o dezvoltare completa a glandei mamare.

Spitalizarea, anestezia si durata interventiei

Interventia se efectueaza in regim de spitalizare de zi, iar pacienta petrece aproximativ 2 ore in clinica.

Procedura se efectueaza in anestezie locala si este complet nedureroasa.

Dupa instalarea anesteziei interventia dureaza aproximativ 30 min.

Alte exemple de cazuri cu mamelon ombilicat


Mamelon ombilicat grag 2:
Mamelon ombilicat


Mamelon ombilicat gr 3:
Mamelon ombilicat

Atentie!

Daca sesizati o ombilicare brusca sau suspecta la nivelul mamelonului, aparuta dupa o perioada de pozitionare normala a acestuia, trebuie sa va adresati urgent medicului de familie, deoarece acesta poate fi un semn al unei boli mai grave, cum ar fi cancerul de san.

Cand aveti un mamelon inversat trebuie sa va adresati urgent medicului specialist deoarece acesta poate fi si un semn al unei boli mai grave, cum ar fi cancerul de san.

Pentru pesoanele care din diverse cauze (infectii, interventii chirurgicale oncologice, etc.) nu mai au complex areolo-mamelonar, se poate face si reconstructia areolei si mamelonului.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar