Otoplastie pentru urechi clapauge sau decolate

Ce intelegem prin otoplastie?

Procedura chirurgicala numita otoplastie presupune atat corectia si remodelarea urechilor clapauge (decolate) cat si reconstructia urechii dupa traumatisme sau malformatii congenitale – vezi mai multe detalii despre reconstructie aici. Tot otoplastie se practica si in cazul urechilor cu lob despicat din cauza cerceilor grei sau posttraumatic – vezi aici mai multe detalii despre lobul urechii despicat. 

La om, urechea externa (portiunea vizibila, pavilionul auricular) are in primul rand rol estetic. Functional asigura captarea undelor sonore si concentrarea lor spre conductul auditiv. Este de fapt un complex cartilaginos fibroelastic, cu o inaltime de aproximativ 6 cm la omul adult.

Video 1 – Un caz de otoplastie in imagini: descrierea urechii clapauge dinainte de corectia lor si aspectul de dupa interventie, pas cu pas, de la o zi pana la noua luni:

Am urechi clapauge! Conteaza?

Urechile decolate (proeminente sau clapauge) pot fi sursa unor stari emoţionale negative marcate si a unui stres psihosocial in toate etapele vietii. Acest impact negativ poate fi intens mai ales in perioada scolara. Ceea ce credem despre noi influenteaza in mod direct relatiile pe care le avem, nu doar cu ceilalti, ci in primul rand cu propria noastra persoana.

Ce sunt urechile clapauge?

Ca si definitie, urechile decolate sunt cele care, indiferent de marime, par “scoase in afara”, indepartate de cap, si dau aspect anormal de urechi mari – vezi cazurile de mai jos. E important sa nu se confunde cu macrotia, care defineste o ureche de marime excesiva si care poate fi, la randul ei, inserata normal sau proeminenta.

Urechile clapauge sau decolate au unghiul dintre ureche si partea capului din spatele urechii (mastoida) mai mare – vezi poza 1. Uneori acest unghi poate ajunge si la 90 °. Un aspect armonios avem cand acest unghi este de 20-30 °. Urechile devin proeminente atunci cand acest unghi depaseste 30-40 °.

De obicei urechile decolate privite din lateral- vezi poza 2 – au un aspect nefiresc, cu relieful fiziologic al urechii sters. 

Distanta dintre cap si ureche, in mod normal trebuie sa fie de 16 – 18 mm – vezi poza 4.


Poza 1 – Unghiul urechii clapauge:
otoplastie pret


Poza 2 – Ureche clapauga din profil:
otoplastie timisoara

Prin otoplastie se obtine apropierea urechilor clapauge de cap si armonizarea lor cu acesta.


Poza 3 – Inainte de otoplastie:
otoplastie urechi clapauge


Poza 4 – Dupa otoplastie:
Otoplastie timisoara urechi clapauge

Din ce cauze apar urechi clapauge?    

Cauza aparitiei urechilor clapauge sau decolate nu este cunoscuta exact.
Sunt suspectate doua posibile cauze:

  • muschii din spatele urechii responsabili de pozitia corecta a urechii pot fi absenti sau alungiti.
  • structura cartilaginoasa a urechii s-a dezvoltat in exces si determina proiectarea in fata a urechii.

Vreau sa mentionez ca orice variatie de consistenta si forma a tesuturilor urechii externe tinde sa indoaie urechea mai degraba in fata decat inapoi, astfel urechile devin proeminente.

La ce varsta se poate realiza operatia de otoplastie?

Nu exista o varsta ideala pentru a initia o corectare de urechi clapauge prin otoplastie.

Desigur prezenta unor urechi clapauge la un bebe si copii, ii determina pe parinti sa caute solutii pentru corectie.

Doar la varsta de 6 ani urechea atinge aproximativ 85% din dimensiunea maxima de la adult. Astfel ca aceasta procedura estetica se poate realiza dupa varsta de 5-6 ani.

Din experienta mea, la copii varsta potrivita pentru otoplastie este pe la 8 – 9 ani. Atunci copilul este destul de mare pentru a intelege necesitatea corectiei urechilor clapauge si nici nu a avut timp sa se instaleze stresul psihosocial provocat de acestea.

Exemple de caz – Poze inainte si dupa


Aspectul inainte de otoplastie:
otoplastie recuperare


Aspectul dupa otoplastie:
otoplastie timisoara


Aspectul inainte de otoplastie:
Otoplastie pareri


Aspectul dupa otoplastie:
Otoplastie dupa

Considerente psiho-sociale in cazul pacientilor cu urechi clapauge

Este o provocare pentru cei cu un aspect nenatural al urechilor sa-si invinga teama si sa realizeze acest pas important in viata lor: solicitarea corectiei chirurgicale prin otoplastie cu scopul de a-si ameliora aspectul.

Disconfortul subiectiv in timpul operatiei este minim, iar postoperator, dupa procedura de remodelare urechi, reintegrarea psiho-sociala este rapida. Se constata redobandirea increderii in sine, aprecierea si valorizarea propriei persoane.

Tratamentul

Procedura incepe printr-o consultatie (vezi aici totul despre consultatie) in care voi analiza situatia urechilor dumneavostra. Consultatia si operatia se face in Timisoara la clinica privata – vezi clinica aici.

Corectia urechilor clapauge se face chirurgical. Interventia consta in remodelarea structurii cartilaginoase a pavilionului auricular pana la obtinerea unui aspect armonios.

Vezi video 2 despre otoplastie – descriere si cazuri:

Sfat  

Evitati diverse sfaturi si pareri neavizate, de pe tot felul de forum-uri.

Riscati sa fiti indusi in eroare.  

Spitalizarea, anestezia si durata interventiei

Interventia se poate efectua atat in regim de spitalizare de zi cat si cu internare. Internarea este necesara in anumite cazuri mai complexe sau la cerere. In situatia internarii de zi, pacientul petrece in clinica aproximativ 3 – 4 ore.

Operatia de otoplastie se efectueaza in majoritatea cazurilor in anestezie locala cu usoara sedare. La cerere se poate efectua si cu anestezie generala.

Dupa instalarea anesteziei, interventia dureaza aproximativ o ora si jumatate.

Poze cu alte exemple de cazuri cu otoplastie inainte si dupa procedura:


otoplastie copiiOtoplastie timisoara corectie urechi clapauge


Ce se intampla dupa interventia chirurgicala? Recuperarea

Imediat dupa operatie veti primi o lista cu recomandari specifice.

Aspectul imediat dupa operatia de otoplastie este in hipercorectie, adica urechile sunt complet lipite de cap. In timp ele se relaxeaza usor.

Recuperarea este rapida, cu vindecarea primara definitivata in 7 zile.

O perioada de 3 – 4 saptamani e necesara purtarea bentitei, iar aspectul definitiv se instaleaza in cateva luni.

Bentita dupa otoplastie – contentia post-operatorie   

Purtarea unei bentite speciale de tenisman este necesara dupa interventie, deoarece protejeaza stabilitatea operatiei pana la vindecarea primara.

Recomand sa va cumparati bentita din timp. Modelul recomandat de mine se poate vedea in pozele de mai jos.

Atentie! Pacientii operati de mine, pentru corectia urechilor clapauge, primesc gratis din partea clinicii bentita necesara postoperator.


Masurarea bentitei:


Aspect bentita semiprofil:
Otoplastie bentita


Aspect bentita profil:
otoplastie pareri

Pretul operatiei de otoplastie   

Costul pentru o operatie pentru urechi clapauge – otoplastie – se poate consulta in lista de pret – operatii Vitta Clinic. Pretul poate varia in functie de complexitate. Interventia se poate achita atat cash cat si cu cardul.

Contraindicatii

Operatia de otoplastie nu are contraindicatii specifice.

Este interzisa folosirea aspirinei si derivatelor sale sau a altor medicamente hipocoagulante / anticoagulante (care intarzie coagularea si prelungesc sangerarea) cu 10 zile inainte de interventia chirurgicala. Aceste aspecte vor fi discutate cu ocazia consultatiei preoperatorii, cand veti informa medicul ce alte boli mai aveti si ce tratamente folositi.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar