Poze carcinom bazocelular – epiteliom bazocelular

Identificarea unui carcinom de piele după aspect este esențială pentru depistarea lui cât mai precoce. Carcinomul sau epiteliomul bazo-celular – CBC – este cel mai frecvent tip de cancer de piele, fiind și cel mai puțin agresiv.

Este vindecabil în peste 96% din cazuri dacă se intervine rapid, tratamentul constând într-o mică intervenție chirurgicală.

Poze Carcinom Bazocelular Nodular


Poza 1 – CBC – Carcinom bazocelular nodular:
Poze carcinom bazocelular imagini


Poza 2 – CBC – Carcinom bazocelular nodular:
Poze carcinom bazocelular imagini

Cum descoperim un epiteliom bazocelular ?

Epiteliomul bazocelular poate fi descoperit ușor în cadrul unui consult dermatologic. Specialiștii Vitta Clinic recomandă ca orice formațiune nodulară și orice pată suspectă să fie interpretată dermatoscopic la o clinică de specialitate.

Poze Carcinom Bazocelular Superficial


Poza 3 – Carcinom bazocelular superficial:
Poze carcinom bazocelular imagini


Poza 4 – Carcinom bazocelular superficial:
Poze carcinom bazocelular epiteliom

Cum arată un carcinom bazo-celular ?

Aici vei găsi enumerate subtipurile de carcinom bazocelular și simptomele lor:

  1. carcinom bazocelular nodular – De obicei arată ca și o bobiță sidefată sau perlată, situată la nivelul pielii. Prezintă în interiorul și pe suprafața sa striații roz sau telangiectazii multiple. De cele mai multe ori, acest tip de carcinom are culoarea pielii. În anumite cazuri, mai rar însă, poate fi și de culoare brună sau chiar neagră. Lăsat să evolueze, poate forma ulcerații care sângerează sau formează cruste.
  2. carcinom bazocelular superficial – Cel mai frecvent ia forma unei pete de culoare deschisă, de la roz până la brun. Partea centrala fiind în general mai deschisă la culoare decât marginile.
  3. carcinomul bazocelular pigmentat – cel mai des confundat cu o aluniță, are aspect similar cu primul subtip descris, cel nodular.
  4. carcinom bazocelular infiltrativ – se prezintă ca și un placard, sub formă de pată, cu mici solzi și margini perlate.
  5. epiteliomul sclerodermiform sau morfeiform – similar cu cel superficial, însă mult mai agresiv, inițial se poate prezenta sub forma unei cicatrici.
  6. ulcus rodens – arată inițial ca și o rană cu ulcerație centrală. Nu se vindecă de la sine.

Toate exemplele de Poze Carcinom Bazocelular sunt confirmate prin examinarea histo-patologică – EHP.

Poze Carcinom Bazocelular cu pattern mixt


Poza 5 – Carcinom bazocelular mixt:
Poze carcinom bazocelular mixt


Poza 6 – Carcinom bazocelular mixt:
imagini carcinom bazocelular mixt

Tratament CBC

Tratamentul necesar în cazul unui carcinom bazocelular este întotdeauna cel chirurgical. Orice altă terapie va duce inevitabil la recidivă și la extinderea carcinomului. În final, pacientul este oricum nevoit să apeleze la operație, dar operația devine mai complexă și mai grea.

În cazul carcinomului bazocelular nu este indicată biopsia intralezională, ci doar excizia chirurgicală completă, cu margine de siguranță oncologică.

Ce spun pacientii?

Marian Ciurea
Constanța

Am fost operat de Contractura Dupuytren la Vitta Clinic pe 27 Februarie 2024, prin tehnica Mc Cash. Interventia chirurgicala a fost efectuata cu mult …citeste mai mult

Simona Ciochina
Vulcan - jud. Hunedoara

În data de 05.03.2024 a fost operată mama mea Bernhardt Maria la această clinică de către Domnul Doctor Vladislav Gyebnar, având diagnosticul de sindrom …citeste mai mult

Totul despre un Carcinom bazocelular

În ultimii ani cancerele de piele au luat o foarte mare amploare, afectând un procent mare din populație. Deoarece carcinomul bazocelular rămâne una dintre cele mai frecvente cancere de piele din România și din lume, echipa Clinicii Vitta creează permanent materiale informative care conțin și imagini carcinom bazocelular.
Poți accesa aici un articol complet despre tot ce am sintetizat pentru tine despre CBC – Carcinom Bazocelular.

Alte poze cu cancer de piele

Am selectat aici poze cu cancer de piele similar unui Carcinom Bazo-celular – CBC, dar care sunt de altă tipologie. Vezi mai jos un video cu cele mai frecvente tipuri de cancer tegumentar.

Din poze reiese că entitățile tumorale tegumentare sunt ușor de confundat între ele. Diagnosticul de suspiciune se realizează prin dermatoscopie, iar Diagnosticul de Certitudine se află doar prin analiza histologică – examenul histo-patologic – EHP.


Carcinom Scuoamo-celular:
Carcinom scuoamocelular - poze cu cancer de piele


Melanom malign:
Melanom - poze cu cancer de piele

Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Dr. Vladislav Gyebnar & Dr. Titus Grecu