Ruptura de ligament colateral ulnar al policelui

Ruptura de ligament colateral ulnar al articulatiei metacarpo-falangiene a policelui


Ce este un ligament?

Un ligament este un tesut fibros cu structura fibroconjunctiva care il gasim in organism sub forma unor benzi albe, foarte rezistente, care inconjora si protejeaza articulatiile.

Rolul unui ligament este de a proteja si fixa componentele unei articulatii. Ligamente gasim si in cavitatea toracica si abdominala unde au rol de sustinere pentru organe.

In cazul nostru ma voi referi exclusiv la ligamentul colateral ulnar al policelui – LCU.

Ruptura de ligament       

Este o leziune care survine in urma caderii pe mana în poziție tipică – poza 1 – sau in timpul practicarii diferitelor activitati sportive, ex: ski, baschet, etc –  poza 3.


Poza 1 – Pozitie cu risc:
ligament


Poza 2 – Radiografie:
Ligament

Ligamentul colateral ulnar – LCU si radial – LCR, contribuie major la stabilitatea dorsală și laterală a articulației policelui. Este ligamentul cel mai frecvent traumatizat de la nivelul membrului superior.

Video 1 cu ruptura de ligament la police


Poza 3 – Activitate sportiva cu risc:


Poza 4 – Ligamentele colaterale:

Tratamentul   

Repararea rupturii unui ligament dupa trauma este obligatorie.

Reconstructia acestui ligament reda articulatiei metacarpo-falangiene a policelui stabilitatea necesara unei functii optime a mainii. Operatia de reconstructie este urmata de o perioada de imobilizare, si ulteriori de recuperare prin kinetoterapie.


Poza 5 – Instabilitate la prindere:


Poza 6 – Ligament colateral rupt:
Ligament

Ce se intampla daca nu ma tratez?

Leziunea netratata duce la o instabilitate cronica a articulației metacarpo-falangiene a policelui. Este compromisa pensa si forta de prindere – vezi film aici. In timp se ajunge la durere cronica si modificari degenerative ale articulatiei.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar