Ce este sindactilia?
Sindactilia (degete lipite) este o malformatie de obicei congenitala, mult mai rar dobandita (postraumatic – mai ales sechele postcombustionale). Numele bolii vine din grecescul syndaktylos (“syn” = impreuna și “daktylos” = degete) şi înseamnă degete lipite sau impreunate. Sindactilia, la fel ca si polidactilia (vezi detalii aici), este cea mai frecventa malformatie a mainii, prezenta la 1 din 2000 nasteri. Afecteaza mai frecvent sexul masculin (in raport de 2/1).
Gradele de complexitate ale sindactiliei
Exista mai multe grade de sindactilie, de la forme simple pana la cele mai complexe. In sindactilia simpla degetele sunt unite exclusiv prin tesuturile moi. Aceasta poate fi completa (vezi foto 1), cand unirea tesuturilor moi este pana la varful degetelor, sau incompleta, cand unirea nu merge pana la varful degetelor. In sindactilia complexa pacientul prezinta si unirea oaselor si cartilajelor. Foarte rar pot exista diformitati complicate.
Sindactilia simpla si completa apare mai frecvent in spaţiul interdigital III (intre degetul mijlociu si inelar), poate fi bilaterala în 50% din cazuri, si rar apare în asociere cu polidactilia.
Cum tratam sindactilia?
Recomandarea momentului interventiei chirurgicale este variabila. Atunci cand sunt implicate mai multe degete si sindactilia este mai complexa, eliberarea trebuie realizata cat mai devreme. Datorita faptului ca este necesara evaluarea functionalitatii mainii, care se face prin teste clinice, se recomanda interventia chirurgicala doar dupa varsta de 6 luni. Intervalul optim de interventie este intre 6 si 18 luni, cand se pot face interventii concomitent la ambele maini. Dupa 18 luni interventiile se recomanda sa se faca unilateral. Este de dorit ca o sindactilie sa fie rezolvata pana la varsta de maxim 6 ani. Dupa aceasta varsta pot sa apara deformari permanente ale oaselor (vezi foto 4).
Eliberarea sindactiliei este o operatie complexa, care necesita abilitati tehnice si cunostinte temeinice. Parintii trebuie avertizati asupra complexitatii interventiei chirurgicale. Frecvent sunt necesare grefe de piele pentru acoperirea defectului tegumentar, și uneori sunt necesare interventii seriate.
Sindactilie sau degete lipite – cazuri inainte si dupa:
Dr. Med. Vladislav Gyebnar