Veruci cutanate sau Negi

Ce sunt verucile?

Verucile sau negii sunt formațiuni tumorale benigne, non-canceroase, sub forma unor mici excrescențe apărute la nivelul pielii. Oricine poate dezvolta veruci sau negi pe parcursul vieții, însă cel mai des apar la copii și adolescenți. Aceste formațiuni tumorale cutanate sunt cauzate de infecția cu HPV (human papillomavirus). Ele pot să dispară fără tratament, însă vindecarea de la sine poate dura chiar și ani de zile.

Cum arată verucile – negii?

Verucile iau naștere sub forma unor mici umflături, având formă rotundă sau ovală. Sunt dure și proeminente, au suprafața neregulată, fiind de diferite dimensiuni – pot varia de la mm la cm. Ele apar predominant la nivelul pielii mâinilor și picioarelor. Aspectul verucilor poate varia semnificativ și pot apărea individual sau în grupuri.

Majoritatea verucilor sunt nedureroase. Cele situate pe degete sau în talpă pot cauza durere și pot sângera dacă sunt traumatizate.


Poza 1 – Verucă sau neg:
Veruci sau negi


Poza 2 – Verucă sau neg:
Veruci vulgare

Care sunt cauzele apariției negilor?

Cauza apariției negilor este infecția cu HPV (Human Papilloma Virus). HPV este un virus care afectează pielea și mucoasele și are aproape 100 de tulpini. Diferitele tulpini cauzează diferite tipuri de negi sau veruci.

Human Papilloma Virus sau HPV pătrunde în organism, de obicei printr-o leziune deschisă (leziuni, microtraumatisme, iritații ale pielii etc), și cauzează o infecție care se manifestă adesea prin apariția acestor veruci sau negi.

Negii sunt contagioși?

Verucile (negii) nu sunt considerate foarte contagioase, însă infecția cu HPV se poate transmite în cazul unui contact direct sau cu suprafețe umede. Ești mai predispus la a te infecta dacă pielea ta este umedă sau dacă ai zgârieturi. Poate dura câteva luni de la infectare și până la apariția negilor.

Diagnostic veruci – negi

Aspectul clinic este important în diagnosticarea acestor formațiuni tumorale, însă este bine de reținut că orice modificare apărută la nivelul pielii poate necesita un control dermatologic.

Pe baza aspectului clinic și al dermatoscopiei se va concluziona diagnosticul de probabilitate.

În cazul în care dermatoscopia ridică cele mai mici suspiciuni, diagnosticul de probabilitate nu mai este suficient deoarece formațiunea tumorală se poate confunda (în anumite cazuri) cu anumite tipuri de cancer de piele. Dacă există suspiciuni, diagnosticul de certitudine trebuie obținut prin examenul histopatologic efectuat în urma extirpării formațiunii pe cale chirurgicală. Chiar dacă tratamentul verucilor se poate realiza de către medicul dermatolog, este recomandat ca intervenția chirurgicală, dacă există suspiciuni și este considerată necesară, să fie realizată de către un chirurg plastician.

De asemenea, datorită aspectului relativ similar, verucile de la nivelul tălpilor sunt frecvent confundate cu bătăturile (clavus idem).

Tratament veruci – negi

Metodele uzuale de tratament se pot realiza de către medicul dermatolog, având la dispoziție mai multe variante: cauterizarea, chiuretajul, ablația cu laser sau azot lichid.

Atunci când există suspiciune de malignitate (de ex: carcinom bazo-celular – tip de cancer de piele) se recomandă ca excizia acestor formațiuni să fie realizată chirurgical, de preferat într-un centru specializat în tratarea formațiunilor tumorale ale pielii.

Tehnicile de extirpare folosite și recomandate de către chirurgii din Vitta Clinic sunt:

  • Excizia-biopsie clasică – extirparea formațiunii tumorale cu o margine de siguranță și trimiterea piesei la laborator în vederea examenului histopatologic.
  • Excizia prin radio-frecvență – metodă folosită strict în cazurile recomandate de noi. Și această tehnică permite trimiterea probei la laborator, însă rata de recidivă este puțin mai mare comparativ cu excizia-biopsie clasică.
  • Crioablație

 

De reținut!

Verucile sau negii sunt formațiuni tumorale benigne, însă se pot confunda, în anumite cazuri, cu diverse tipuri de cancer de piele. Nu uitați, este important să fiți atenți la modificările apărute pe suprafața pielii. Dacă observați orice leziune suspectă, programați-vă la o consultație de specialitate.

Ce spun pacientii?

Mircea Z.
Timișoara - jud. Timiș

Bună ziua, mă numesc Mircea Zaro și sunt din Timișoara. Povestea mea este mai lungă și mai delicată, dar am să încerc să nu …citeste mai mult

A.M.
Sfântu Gheorghe - jud. Covasna

Buna seara! Înainte de toate doresc sa mulțumesc domnului Dr Vladislav Gyebnar cât și întregii echipe pentru profesionalismul cu care mi-au tratat soțul de …citeste mai mult

Lista cu alte tipuri de tumori de piele

Pentru a vedea o listă completă a formațiunilor tumorale tegumentare (de pe piele) și subtegumentare (de sub piele), poți face click pe Lista formatiuni tumorale.
Aici vei găsi un index cu tumori tegumentare și descrierea lor.

Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Dr. Titus Grecu & echipa Vitta Clinic