Nevul Spitz

Ce este un Nev Spitz?

Nevul Spitz este o aluniță benignă, adică necanceroasă, care apare predominant în perioada copilăriei. Forma și colorația unui nev spitz pot varia semnificativ. Aceste alunițe pot fi plate sau rugoase, pot avea forma unor mici umflături de culoare roz, sau pot avea alt tip de colorație: maro, neagră, roșie, chiar și albăstruie. Apar de obicei ca o formațiune tumorală individuală, însă pot apărea și grupate / în mănunchi.

Clinic, din punct de vedere al aspectului, nevul spitz poate semăna cu un melanom (cel mai periculos tip de cancer de piele). De aceea, pentru o diferențiere precisă, este bine ca diagnosticul acestor formațiuni tumorale să fie pus de către un medic de specialitate.

Nevul Spitz și-a moștenit numele de la anatomopatologul american Dr. Sophie Spitz, care a cercetat aceste formațiuni tumorale în anii ‘40.


Cum arată nevul Spitz?

Cel mai adesea ia forma unei mici umflături de culoare roz sau roșie. Poate însă să apară și sub forma unor alunițe plane, posibil cu o colorație diferită (maro, neagră, albăstruie).

Nevii Spitz:

  • Pot cauza mâncărimi, pot sângera, pot secreta lichid
  • Pot semăna cu un neg
  • Pot crește sau pot să scadă în dimensiuni
  • Pot să dispară în întregime (într-o perioadă de timp de câțiva ani)

Diagnostic nev Spitz

Primul pas constă într-un consult dermatologic cu dermatoscopie. Prin intermediul acestei evaluări se poate emite un diagnostic de probabilitate și, dacă există orice suspiciune de melanom, se poate indica o intervenție chirurgicală în vederea obținerii unui diagnostic de certitudine (prin trimiterea probei la examenul histopatologic).

Tratament nev Spitz

Majoritatea cazurilor sunt tratate din motive estetice, din cauza unor suspiciuni pe care acestea le ridică, sau nu sunt tratate deloc. În general, dacă nu există suspiciuni și nu deranjează estetic, este indicată doar monitorizarea dermatologică anuală a acestora.
În celelalte cazuri, tratamentul indicat este intervenția chirurgicală de excizie-biopsie. Procedura constă în îndepărtarea formațiunii tumorale (aluniței), împreună cu o mică parte de țesut din jur, plus trimiterea probei la laborator pentru examenul histopatologic și obținerea diagnosticului de certitudine.

Nevul Spitz – cauze

Cauzele exacte nu sunt cunoscute, cel mai probabil este cauzat de o mutație genetică.

Cât de frecvent apar nevii Spitz?

Majoritatea persoanelor au alunițe pe toată suprafața corpului. Cei cu tenul mai deschis pot avea și până la 40 sau mai multe. Acestea pot apărea în orice moment al vieții.
Nevii Spitz sunt foarte rari, fiind diagnosticați într-un procent mic, diagnosticul fiind confirmat în urma exciziilor biopsii ale alunițelor.

Cu ce se poate confunda nevul Spitz?

Din cauza aspectului său, nevul Spitz se poate confunda cu melanomul. Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer de piele. Citește mai multe despre acest cancer de piele făcând click pe melanom.

De reținut

Nevii Spitz apar cel mai des la copii și sunt formațiuni tumorale benigne. Examenul dermatologic este foarte important deoarece cel mai agresiv cancer de piele, melanomul, poate debuta cu aceleași simptome și se poate confunda cu nevul spitz. În cazul în care examenul dermatologic indică excizia nevului, procedura trebuie efectuată într-un centru specializat în tratarea leziunilor de la nivelul pielii.


Ce spun pacientii?

Grigore B.
Ghioroc - jud. Arad

Bună ziua; mă numesc Grigore B.din localitatea Ghioroc jud. Arad ; Am fost la Vitta cinic Timișoara unde pe data de 18.12.2024 am fost …citeste mai mult

E. C.
Lunca Moldovei - jud. Neamț

Tot respectul pentru dom.doctor Vladislav și ântregului personal!! Am fost operată de două ori la alte clinici în acest an la mână stângă!!! Nu …citeste mai mult

Lista cu alte tipuri de tumori de piele

Pentru a vedea o listă completă a formațiunilor tumorale tegumentare (de pe piele) și subtegumentare (de sub piele), poți face click pe Lista formatiuni tumorale.
Aici vei găsi un index cu tumori tegumentare și descrierea lor.

Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Dr. Titus Grecu & echipa Vitta Clinic