Clavusul sau batatura

batatura Leziunea se dezvolta in timp si de regula nu deranjeaza; nu este provocata de un virus si nu este contagioasa. Clavusul trebuie diferenţiat de besicile cu conţinut lichidian (flictene) sau ranile rezultate prin spargerea acestora, care apar de obicei dupa o traumatizare prelungita recenta, cum ar fi frecarea produsa de un pantof nou sau manuirea lopetii de o persoană neobisnuita cu asta. Acestea din urma se vindeca prin simpla indepartare a cauzei si igiena locala.

Bataturile nedureroase beneficiaza de masuri igienice locale (pielea trebuie sa fie mentinuta curata, uscata, fara expunere la factori traumatizanti – mai ales incaltaminte nepotrivita). Ele pot fi inmuiate in apa calda si dimensiunile lor pot fi reduse cu piatra ponce.

Clavusul sau batatura are o culoare galbuie sau cenusie, este mai putin sensibil la atingere decat pielea din jur, poate avea o suprafata aspra. Apare frecvent pe talpa in zona de sprijin de la baza degetului mare, pe dosul degetelor de la picioare sau intre acestea. Poate avea o portiune centrala (”ochi”) si o zona periferica ingrosata.

Cele mai multe probleme apar in cazul bataturilor de la picioare. Daca devin dureroase sau la suprafata lor apar rani, trebuie sa consultati medicul. Acesta evalueaza starea dvs. de sanatate si eventuala existenta a unor cauze generale sau locale care ar fi putut determina aparitia sau persistenta clavusului (diabet zaharat, probelme circulatorii periferice – arteriopatie, proeminente osoase sub piele, halux valgus, etc), apoi poate alege metoda de tratament cea mai potrivita.

Tratamentul

Tratamentul include indepartarea factorilor favorizanti (incaltaminte nepotrivita, igiena locala deficitara, diabet insuficient controlat), identificarea, daca e cazul, a unor modificari ale pozitiei si structurii oaselor piciorului sau a unor obiceiuri daunatoare, etc.

Unele cazuri necesita tratament chirurgical (operatie). In general chirurgul plastician se adreseaza bataturii in sine, pe care o indeparteaza. Daca e necesara si corectarea la nivelul oaselor piciorului, interventia se poate realiza in colaborare cu un chirurg ortoped. Colaborarea cu medici de alte specialităţi (diabetolog, chirurg vascular) poate fi uneori necesara pentru rezolvarea in cele mai bune conditii a problemei dvs.

Nu recomand utilizarea diverselor produse farmaceutice fara un consult de specialitate deoarece majoritatea produselor elimina clavusul doar la suprafata iar recidiva este sigura.

Pentru lamuriri suplimentare asupra acestei patologii va stau la dispozitie.