Calitatea în medicina

De curând lumea chirurgiei estetice a fost zguduită de scandalul protezelor de silicon PIP, fabricate dintr-un material inadecvat, care nu corespundea cerinţelor. Acesta a fost folosit de producător în dorinţa de a-şi spori câştigurile prin vinderea unui număr mare de proteze ieftine.

Pornind de la acest eveniment, doresc să fac câteva comentarii prin prisma presiunii exercitate de pacienti asupra chirurgului cu privire la reducerea preţului actului medical. Mă refer mai ales la practica medicală în sistem privat, unde pacienţii acceptă mai uşor că respectivul cabinet/spital trebuie să-şi acopere cheltuielile, acestea regăsindu-se în preţul intervenţiei efectuate.

Circulă zicala “fiecare pacient îşi găseşte chirurgul pe care îl merită”  – aceasta înseamnă că pacienţii care caută “ieftin” vor găsi şi vor obţine acest lucru, dar aceasta nu echivalează şi cu calitatea visată.

Doresc să sensibilizez pacienţii cu privire la faptul că rezultatul unei intervenţii chirurgicale este influenţat esenţial şi de calitatea materialelor folosite, care se reflectă de obicei relativ corect în preţul acestora. Scăderea costului total al unui tratament medical, dacă pacientul insistă asupra acestui lucru, se face prin folosirea unor materiale mai ieftine, de calitate corespunzător mai scăzută.

Chirurgii sunt de cele mai multe ori conştienţi că orice compromis asupra calităţii materialelor folosite (chiar şi a unui lucru aparent banal, cum sunt firele de sutură), poate influenţa negativ rezultatul actului chirurgical, uneori chiar cu repercursiuni potenţial grave la distanţă. Totuşi, uneori cedează la presiunea pacienţilor, asumându-şi riscul unor complicaţii evitabile.

Vă recomand, ca pacienţi, să solicitaţi chirurgului dumneavoastră folosirea unor materiale de calitate corespunzătoare, chiar dacă asta va creşte preţul tratamentului. În final beneficiul obţinut este al dumneavoastră, şi asta merită efortul.

Închei cu un alt proverb: “suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine”, iar sănătatea merită preţuită.

Doctor Vladislav GYEBNAR
medic specialist chirurgie plastică
doctor în ştiinţe medicale