Ce este un Carcinom – CBC?
Un carcinom este o tumora de piele din categoria tumorilor maligne. Apare si creste pe tegument in orice zona dar cu frecventa mai crescuta la nivelul zonelor mai expuse la soare – pe fata si in special pe nas is urechi.
Cel mai frecvent carcinom este carcinomul bazocelular sau epiteliomul.
Cum recunoastem Carcinomul Bazocelular?
Apare pe orice zona tegumentara, cu o frecventa mai ridicata pe zone expuse la soare, respectiv fata si gat.
Un carcinom poate sa apara pe piele sub forma unui nodul sau chiar ca o pata. Cresterea poate sa fie rapida, dar de obicei este foarte lenta, ceea ce nu trebuie sa ne linisteasca.
Atentie! Orice leziune aparuta pe piele sub diferite forme – o pata, un nodul sau chiar un cos care nu se vindeca in cateva saptamani – trebuie sa fie un semnal de alarma,
Identificarea precoce a carcinomului bazocelular – epiteliom – este vitala pentru succesul tratamentului – vezi mai jos detalii despre tratament.
Poți accesa aici un ghid scurt cu informații esențiale despre carcinomul bazo-celular – ghidul pacientului.
Cum se manifesta carcinomul bazocelular?
Frecvent aceste leziuni sunt pruriginoase, adica sunt insotie de mancarimi. Cu toate acestea, exista si carcinoame care nu-si fac simtita prezenta, iar acest fapt nu inseamna ca sunt mai putin grave.
Doar un ochi avizat poate sa recunoasca aceste leziuni si poate sa instituie corect tratamentul care se impune.
Tipuri si forme de carcinom bazocelular
In formele avansate se disting mai multe tipuri de carcinom bazocelular, fiecare avand caracteristicile lui clinice.
- Carcinomul bazocelular nodular-ulcerat este cel mai frecvent (45%)
- Carcinomul bazocelular superficial (35%),
- Carcinomul bazocelular infiltrativ (10%),
- Carcinomul bazocelular sclerodermiform (9%).
Exista si alte tipuri de carcinom bazolcelular, mai rare: Ulcus rodens, Terebrant, keratozic, sesil, exofitic, chistic.
Mai jos sunt descrise cele mai frecvente tipuri de carcinom bazocelular.
Tipuri de Carcinom Bazocelular
Carcinomul bazocelular îl întâlnim împărțit sub multe subtipuri al căror aspect clinic variază semnificativ.
Subtipul carcinom bazocelular nodular, cel mai frecvent, se prezintă ca o papulă sau ca un nodul de aspect sidefat, perlat cu multiple linii fine roșii și violete – asa-numitele telangiectazii. Poate fi erodat sau ulcerat. Apare cel mai adesea pe zonele expuse la soare. Manifestările precum sângerare, eroziuni până la ulcerații și crustificări sunt frecvente dar nu obligatorii.
Carcinom bazocelular superficial apare sub forma unor pete si papule scuamoase, roz sau rosu-brun, avand frecvent o zona centrala clară. Poate fi confundat cu o eczema, psoriazis sau boala Bowen. Apare cel mai frecvent pe torace si membre.
Carcinomul bazocelular pigmentat apare sub forma unor cicatrici albicioase sau închise la culoare. Poate avea aceleași caracteristici ca cel nodular dar este mai închis la culoare datorită depozitelor de melanina.
Carcinom bazocelular infiltrativ se prezinta sub forma unor plăci eritematoase sau eritemato-scuamoase, cu margini fine, de aspect perlat. Inițial de dimensiuni milimetrice, evoluează lent spre extensie si ulceratie, putand depasii 10 cm diametru. Se localizeaza predilect pe pielea trunchiului si lombosacrat, mai rar fiind intalnit pe membre si pe gat. Foarte rar se regăsește pe regiunea feței.
Epiteliomul sclerodermiform sau morfeiform este tot o forma superficiala infiltrativa, mai rar intalnita insa dar agresiva, cu un aspect clinic caracteristic. Are o evolutie lenta si este localizat exclusiv la nivelul fetei, deasupra zonei intersprancenoase. Se manifesta ca o placă de culoare alb-galbuie, imprecis delimitata, de consistenta ferma, de cele mai multe ori deprimata si cu un diametru cuprins între 1-3 cm. Ulceratia, crustificarea si hemoragia sunt rare. Poate fi confundat cu usurinta cu o cicatrice
Ulcus rodens este un tip al cărei prezentare initiala este reprezentata de un ulcer cu margini indurate si extensie superficială.
Terebrant este forma mai agresiva si mai rara a carcinomului bazocelular infiltrativ, cu evolutie rapida si distructiva a tesuturilor din jur cum ar fii cartilaje, oase sau chiar ochii.
Cu ce se poate confunda un Carcinom Bazocelular?
Pentru un ochi neavizat carcinomul de piele se poate confunda chiar și cu o aluniță. Leziuni benigne ușor de confundat în aspect cu CBC:
- Keratoza seboreica
- Neurofibromul
- Nev melanocitar intradermic
- Papilomul cutanat
- Dermatofibromul
Formațiunile maligne ce pot avea aspect similar cu CBC sunt:
- Carcinomul sebaceu
- Carcinomul bazo-scuamos
- Melanomul atât cel melanocitar dar în special cel amelanocitar
Tratamentul Carcinomului BazoCelular
Excizia chirurgicala este primul deziderat in tratamentul unui carcinom bazocelular de piele – CBC. Tratamentul chirurgical al Carcinomului, facut cat mai repede, ramane singurul pas sigur spre o vindecare completa.
De cele mai multe ori, asa cum am specificat si mai sus, carcinomul se dezvolta pe zone expuse la soare, respectiv fata, nas si urechi. In aceste zone, problema este dificil de tratat, sutura directa fiind rareori posibila, nu datorita exicziei in sine, ci datorita lipsei de resurse tegumentare (piele).
Aceste acoperiri necesita tehnici speciale de chirurgie plastica, care implica folosirea unor lambouri mici locale. Daca vrei sa stii ce inseamna un lambou, poti vedea mai jos doua exemple:
- Lamboul bilobat – utilizat frecvent in acoperirea defectelor mici la nas – detalii aici ;
- Lamboul frontal – este utilizat in acoperirea defectelor extinse la nas – detalii aici .
Astfel ca al doilea deziderat ramane acoperirea defectului restant ramas in urma indepartarii cancerului de piele.
Un Video despre ce trebuie sa facem cu o formatiune suspecta pe piele si care sunt sansele de vindecare daca formatiunea este cancer:
Atentie! Orice amanare inutila, de multe ori argumentata prin frica, duce la invazia tesuturilor din jur si face ca indepartarea chirurgicala a cancerului sa fie mai grea, mutilanta, cu risc de recidiva mai mare.
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.