Dacă tu sau cineva drag ție are o suspiciune sau a fost diagnosticat cu carcinomul bazo-celular, trebuie să citești acest ghid. Găsești aici informații esențiale despre ce este un Carcinom bazocelular.
Ce este carcinomul bazo-celular?
Carcinomul bazo-celular (CBC) reprezintă un tip de cancer de piele, cel mai comun tip la nivel mondial. Acestea mai pot fi numite și ulcere erozive. Este cel mai puțin agresiv dintre cancerele de piele.
Cum arată carcinomul bazo-celular?
Aspectul lor poate varia. Majoritatea pacienților conștientizează apariția lor când acestea formează cruste sau când sângerează.
Alte simptome pot fi: leziunea formată nu se vindecă în totalitate, apariția unei formațiuni de culoare roșie sau alb perlată pe piele. Alte aspecte clinice ar fi apariția unei denivelari la nivelul pielii cu marginile alb perlate, un crater central cu vase mici de sânge prezente pe toată suprafața. Unele pot debuta ca și o zonă de tegument roșie solzoasă. Dacă rămân netratate pot evolua către un ulcer, de unde și denumirea populară de ulcer eroziv.
Majoritatea sunt nedureroase, deși câteodată pot fi pruriginoase (cauzează mâncărimi) și pot sângera ușor dacă sunt traumatizate.
Cum arată carcinomul bazo-celular?
Aspectul lor poate varia, dar majoritatea pacienților conștientizează apariția lor când acestea formează cruste sau când sângerează.
Leziunea formată nu se vindecă complet sau la apariția unei formațiuni de culoare roșie sau alb perlata pe piele. Alte aspecte clinice ar fii apariția unei denivelari la nivelul pielii cu marginile alb perlate, un crater central cu vase mici de sânge prezente pe toată suprafața. Unele pot debuta ca și o zonă de tegument roșie solzoasa.
Dacă rămân netratate pot evolua către un ulcer, de unde și denumirea populară de ulcer eroziv. Majoritatea sunt nedureroase. Câteodată pot fi pruriginoase (cauzează mâncărimi) și pot sângera ușor dacă sunt traumatizate.
Care sunt cauzele carcinomului bazo-celular?
Cea mai frecventă cauză este expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) solare sau din saloanele de bronzat. Cele mai frecvent afectate zone sunt cele cu expunere mai mare la soare, cum ar fi fața, capul, gâtul și urechile.
CBC-re nu sunt infecțioase și nu se pot transmite altor persoane. CBC-re afectează mai frecvent adulții cu ten deschis la culoare.
Persoanele cu probabilitatea cea mai mare de a dezvolta CBC pe parcursul vieții sunt:
- Persoane cu pielea deschisă la culoare ce se ard ușor la soare și se bronzează rar (în special cei cu părul blond sau roșcat, dar nu exclude bruneții cu piele deschisă la culoare)
- Cei ce au avut expunere îndelungată la soare, precum persoanele cu hobby-uri în natură, lucrătorii în aer liber și persoanele care au trăit în medii însorite (mediteranean)
- Persoane ce au folosit în mod frecvent saloane de bronzat
- Cei ce au mai avut în trecut istoric de carcinom bazo-celular
CBC este ereditar?
În afara unor sindroame genetice rare, precum cel numit Gorlin, CBC-urile nu sunt ereditare.
Unele caracteristici ce sunt ereditare (precum culoare pielii, tendința de a se arde în loc de a se bronza, pistruii) pot influența apariția acestor cancere.
Cum este diagnosticat?
Câteodată aspectul clinic este suficient pentru diagnostic. Diagnosticul de certitudine este dat de biopsie. Biopsia constă în injectarea de anestezic local pentru a amorți pielea, îndepărtarea formațiunii cu o mică bucată de tegument normal din jurul ei.
Tipuri de Carcinom Bazocelular
Carcinomul bazocelular îl întâlnim împărțit sub multe subtipuri al căror aspect clinic variază semnificativ. Poți citi aici mai multe detalii despre tipuri și subtipuri de carcinom bazocelular.
Poze carcinom bazocelular:
Carcinomul bazo-celular poate fi vindecat?
Da, în majoritatea cazurilor CBC-urile se vindecă complet după prima operație, cea de excizie – biopsie.
Tratamentul poate fi mai complex dacă acestea au fost neglijate o perioada îndelungată de timp.
În zone în care este dificilă excizia, precum în preajma ochilor, pe nas și pe urechi, tratamentul va necesita mai multă grijă și experiență.
Carcinoamele bazo-celulare migrează (metastazează) foarte rar în alte părți ale corpului. Deși este un cancer de piele, acesta nu pune în pericol viața.
Lăsate sa crească foarte mult, acestea au posibilitatea de a recidiva (a reapărea). Carcinoamele bazo-celulare mari vor lăsa și cicatrici semnificative, mai ales la nivelul feței.
Cum se tratează un carcinom bazo-celular?
Cel mai indicat tratament al carcinoamelor bazo-celulare este cel chirurgical. În mod uzual asta constă în îndepărtarea (tăierea) formațiunii, împreună cu o bucată de piele normală din jurul ei, sub anestezie locală. Aceasta este metoda de preferință ce garantează diagnosticul și, în majoritatea cazurilor, vindecarea acestui tip de cancer.
În mod normal defectul se închide direct, dar în unele cazuri pot fi necesare alte metode de reconstrucție.
Alte tipuri de tratament pot include:
- Chirurgia micrografică de tip MOHS. Acest procedeu chirurgical este folosit pentru tratamentul CBC-re complexe cum ar fi cele infiltrative, recurente sau din zone anatomice dificile. Procedeul implică excizia leziunii și examinarea imediată a acesteia la microscop pentru a verifica dacă excizia este completă. Dacă excizia este incompletă, se mai excizează încă puțin din marginea afectată și reexaminată sub microscop până la obținerea exciziei complete. Defectul rezultat se poate închide direct, se poate lăsa la vindecare secundară sau pot fi utilizate metodele reconstructive necesare. Acest procedeu este foarte laborios și indicat doar în cazurile în care chirurgia convențională nu este recomandată.
- Radioterapia este o metoda de tratament efectuată de o echipă oncologică care tratează leziunea cu raze X pe parcursul mai multor zile sau săptămâni.
- Chimioterapie (Vismodegib) este un tratament utilizat pentru carcinoamele bazo-celulare complexe, precum cele cu invazie mare locală, sau în cazurile rare de metastaze
CBC-urile sunt cel mai frecvent tratate chirurgical. Opțiunea celorlalte tratamente depinde de locația și dimensiunile formațiunii. Starea generala de sănătate a pacientului este încă unul dintre factorii importanți ce sunt luați în considerare în alegerea tratamentului.
Ce pot sa fac eu (self-care)?
Tratamentul este mult mai ușor în cazul depistării precoce. Carcinoamele bazo-celulare variază mult în ceea ce privește aspectul, dar este recomandat controlul medical dacă la nivelul pielii apar semne sau leziuni care:
- Cresc
- Sângerează și nu se vindecă complet
- Își schimbă aspectul în orice fel
Pacientul este încurajat să își facă un control al pielii o dată pe lună. Un membru de familie sau un prieten poate să verifice zone greu de examinat precum spatele.
Metode simple de prevenție ar fi:
- Protectie solară
- Protejarea pielii cu îmbrăcăminte, purtarea de pălării ce protejează fața și gâtul, purtarea ochelarilor cu protecție UV
- Evitarea soarelui între orele 11 și 15 sau când soarele este puternic. A sta la umbră când pielea începe să se înroșească
- Folosirea cremelor de protecție solară cu SPF minim 30 și protecție împotriva UVA și UVB. Se aplică cu 15-30 minute înainte de a ieși la soare, se reaplică la fiecare 2 ore și imediat după ieșirea din apă și uscarea cu prosopul
- Evitarea expunerii solare directe pentru bebeluși și pentru copii mici
- Cremele cu protecție solară să nu fie folosite în locul îmbrăcămintei sau a umbrei, ele oferă protecție adițională
- Este indicată suplimentarea vitaminei D deoarece evitarea radiațiilor solare poate duce la deficitul acesteia
De reținut:
Carcinomul bazo-celular, deși este cel mai frecvent tip de cancer de piele, este curabil în peste 96% din cazuri. Dacă este identificat la timp, tratamentul se poate realiza printr-o mică intervenție chirurgicală.
Cel mai frecvent utilizat tip de tratament este excizia biopsie (îndepărtarea formațiunii cu o bucată de tegument normal înconjurător și trimiterea acesteia la laborator pentru a fi analizată). În urma tratamentului, pacientul va rămâne cu o cicatrice ce va fi mult mai estetică decât formațiunea inițială. Autoexaminarea și adresarea către un medic specializat în tratarea cancerelor de piele cât mai devreme va oferi un rezultat cât mai bun.
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.