Cheloidul sau cicatricea cheloida

Ce este un cheloid?

Cheloidul este o proliferare anormala a tesutului cicatriceal, aparuta dupa o incizie chirurgicala, acnee, traumatism sau chiar o intepatura. Propriu zis un cheloid este o deviere de la evolutia fiziologica a unei cicatrici normale – vezi mai multe despre o cicatrice.  

Caracteristica cheloidului este invazia in tesutul sanatos din vecinatatea leziunii initiale. Pe langa aspectul inestetic si modificarea conturului regiunii, poate fi insotit de durere, prurit, senzatii neplacute. Se intalneste frecvent la varste tinere iar aparitia sa nu poate fi anticipata.


Poza 1 – Cicatrice cheloida presternala:
Cheloidul


Poza 2 – Cicatrici cheloide incipiente:

Pe langa aspectul inestetic si modificarea conturului regiunii, poate fi insotit de durere, prurit, senzatii neplacute. Se intalneste frecvent la varste tinere iar aparitia sa nu poate fi anticipata.

Chiar daca cheloidul nu pericliteaza viata, el provoaca un stres major, cu afectarea calitatii vietii, mai ales cand este situat in zone vizibile, cu impact in viata sociala.

Tratamentul

Tratamentul cicatricilor cheloide poate fi scump, de lunga durata si fara garantie in privinta rezultatului. Totusi el este recomandat, deoarece in lipsa acestuia cheloidul se poate extinde iar simptomele se accentueaza.


Poza 3 – Cicatrice cheloida lob auricular:
Cheloid


Poza 4 – Cicatrice cheloida lob auricular:
Cheloidul

Exista numeroase posibilitati de tratament. Alegerea metodei se face in functie de particularitatea cicatricii pacientului, ca sa raspunda maximal dorintelor acestuia.

Cu cat se incepe mai devreme un tratament corect, cu atat rezultatele vor fi mai bune.

Ce se intampla daca nu tratez un cheloid?

Fara tratament, cicatricea cheloida, evolueaza si creste in suprafata si dimensiuni – vezi poza 5 si 6. Pruritul sau mancarimea se accentueaza iar culoarea rosie, specifica cicatricii cheloide, se intensifica.

La palpare cicatricea devine mai dura si chiar dureroasa.


Poza 5 – Cheloid presternal incipient:
Cheloid


Poza 6 – Cheloid presternal avansat:
Cheloid

Atentie!

Practic un cheloid, fara tratament, nu se opreste NICIODATA din crestere.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar