Cicatrici si placarde cicatriciale

Ce sunt cicatricile?   

Prezenta unei cicatrici reprezinta unul din cele mai frecvente motive de adresare la chirurgul plastician.

Aparuta dupa traumatisme sau interventii chirurgicale, cicatrizarea este o etapă normala a procesului de vindecare. Colagenul care intra in compozitia tesutului cicatricial fibros are o compozitie diferita fata de cel din pielea normala. Procesul de maturare a cicatricii durează 1-2 ani.

La inceput toate cicatricile au o culoare rosie (hiperemie) datorata vascularizatiei de neoformatie induse local pentru a stimula cresterea de tesut nou.


Placard cicatriceal:


Brida cicatriceala:

Cicatricea cheloida

Cicatricea cheloida, atrofica sau hipertrofica reprezinta o deviere de la cicatrizarea normala si poate provoca dezastre, atat functionale cat si estetice vezi mai multe detalii despre o cicatrice cheloida.

Aspectul unei cicatrici poate fi diferit in diferitele regiuni ale corpului (ex: predispozitie spre hipertrofie sau cheloid exista in regiunea presternala).


Cicatrice cheloida presternala:
Cicatrici cheloide


Cicatrici cheloide incipiente:
Cicatrici cheloide

Cicatricea dupa operatie (apendicita, cezariana, etc) este de obicei liniară (mai lata sau mai ingusta) si plana (dar poate fi si denivelata); dupa arsuri sau alte traumatisme pot ramane suprafete (placarde) cicatriciale. De obicei cicatricile nu sunt dureroase, dar produc un prejudiciu estetic si uneori functional (mai ales in zonele articulatiilor sau zonele cu mobilitate crescuta ale fetei (pleoape, buze).

Tratamentul pentru cicatrici

Cel mai folosit tratament pentru ameliorarea caracteristicilor unei cicatrici inestetice este cel chirurgical – excizia (indepartarea) cicatricii si resuturarea plagii (daca cicatricea e mica, liniara), sau diferite procedee de chirurgie plastica (lambouri, expansiune tisulara) in cazul cicatricilor extinse sau cu prejudiciu functional.

Dupa tratamentul chirurgical, cicatricea nu dispare fara urma, ci este inlocuita de o alta, mai putin vizibila si mai estetica.

Este esentiala ingrijirea cicatricilor dupa operatie sau arsura, respectand indicatiile medicului de specialitate (pansamente sau imbracaminte speciala, unguente, masaj, proceduri ajutatoare, evitarea expunerii la soare, etc), proceduri cosmetice (machiaj, tatuaj) sau medicale (injectare de diferite substanţe, dermabraziune, etc).

Calitatea actului medical, a materialelor, firelor de sutura si a ingrijirilor postoperatorii influenteaza uneori decisiv aspectul cicatricii.

Primul pas pentru a rezolva o cicatrice inestetica este alegerea unui chirurg plastician competent; alegerea trebuie facuta după o analiza atenta si in deplina cunostinta de cauza.

 

Dr. Med. Vladislav Gyebnar