Se întâmplă ca pacienții să sesizeze apariția unui fibrom moale de culoarea pielii, predominant în zona ochilor, pe gât, la subraț, în zona inghinală sau sub sâni. Acest fibrom moale se numește molluscum pendulum.
Ce este molluscum pendulum?
Este o formațiune tumorală benignă. Aceasta se manifestă ca o excrescență, în multe cazuri de mici dimensiuni, de culoarea pielii, moale, nedureroasă, dar care cauzează frecvent probleme de natură estetică. Formațiunea este cunoscută și sub alte denumiri: Fibrom moale al pielii, Polip fibroepitelial, Acrocordon.
Aceste formațiuni au dimensiuni de aproximativ 0,5 – 1 cm, însă lăsate netratate pentru o perioadă îndelungată, ele pot crește până la dimensiuni gigantice, ajungând chiar și la 30 cm. În mod normal, fibromul moale nu cauzează durere. În cazuri rare, dacă sunt iritate, se pot infecta și pot cauza disconfort.
Tratamentul lor este căutat în special datorită motivelor estetice.
Diagnostic Molluscum Pendulum
Diagnosticul de probabilitate este pus pe baza unei examinări clinice de specialitate și pe baza unei dermatoscopii inițiale.
Specializarea care se ocupă cu tratamentul chirurgical al fibromului moale este chirurgia plastică. În urma diagnosticării, dacă se dorește înlăturarea formațiunii, este important ca planul de tratament chirurgical să fie parcurs împreună cu medicul specialist ales.
Tratament Molluscum Pendulum
Datorită faptului că este o formațiune benignă, fibromul moale poate fi supus mai multor tipuri de tratament.
- Excizia-biopsie: îndepărtarea formațiunii tumorale (cu margini de siguranță) și trimiterea piesei către laborator pentru a fi analizată (examen histopatologic). Aceasta este cea mai sigură metodă de excizie, care oferă un diagnostic de certitudine și reduce riscul de recidivă aproape la zero.
- Excizia prin radiofrecvență (excizia de tip shave): oferă un rezultat foarte estetic, cu o cicatrice minim vizibilă sau chiar invizibilă. Și această metodă permite trimiterea piesei către analiză, ceea ce înseamnă că asigură diagnosticul de certitudine. Comparativ cu excizia-biopsie, în cazul radiofrecvenței, rata de recidivă este puțin mai mare.
- Ablația cu laser: este o metodă indicată doar în cazul în care diagnosticul dermatologic este unul cert. Ablația cu laser nu permite trimiterea piesei către laborator, ceea ce înseamnă că nu se va putea realiza examenul histopatologic.
- Ablația prin crioterapie: are aceleași dezavantaje precum ablația cu laser descrisă mai sus, adică nu permite efectuarea examenului histopatologic.
Tehnica folosită la Vitta Clinic
Punem accentul atât pe partea estetică, dar și pe cea curativă. Astfel, în funcție de caz, recomandăm fie excizia-biopsie sau excizia prin radiofrecvență. Tehnica se stabilește la consultație, împreună cu pacientul. Prioritizăm siguranța, motiv pentru care folosim doar tehnici care ne permit efectuarea examenului histopatologic, care exclude posibile complicații și asigură diagnosticul de certitudine.
Cu ce se poate confunda fibromul moale?
Cu toate că este o formațiune tumorală benignă, în unele cazuri, în special dacă este traumatizată, iritată sau lăsată netratată o perioada lungă de timp, poate pune dificultăți în diagnosticare. Acest lucru înseamnă că se poate confunda cu alte formațiuni tumorale.
Cel mai adesea, Molluscum Pendulum se poate confunda cu:
- papilomatoză,
- carcinomul bazo-celular (epiteliomul),
- carcinomul scuamos sau spinocelular
- anumite forme de melanom (cel mai periculos dintre cancerele de piele)
De retinut!
Fibromul moale reprezintă o tumoră benignă a pielii. Cele mai mari probleme puse de aceasta sunt reprezentate de detrimentul estetic și/sau de neplăcerile cauzate în urma iritării. Pericolul este pus de erorile de diagnostic, întrucât acestea pot fi confundate cu diverse tipuri de cancer de piele. Tratamentul folosit și recomandat de Vitta Clinic este cel de excizie (fie clasică sau prin radiofrecvență), urmat de examenul histopatologic pentru a avea un diagnostic de certitudine.
Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.