Ruptura de muschi biceps brahial

Ruptura tendonului sau a muschiului biceps brahial


Muschiul biceps brahial

Muschiul biceps brahial este un muschi al bratului care se insera la nivelul umarului, pe scapula (prin 2 tendoane), si coboara la antebrat, unde se fixeaza mai ales pe tuberozitatea radiala (1 tendon). Muschiul biceps brahial trece peste articulatiile umarului si cotului, fiind deci foarte important pentru miscarea de flexie (indoire) a cotului si supinatie (intoarcerea mainii cu palma in sus).

Ruptura fibrelor musculare este foarte rara, de obicei incompleta. De cele mai multe ori se trateaza conservator, prin imobilizare.

Vezi si ruptura de muschi pectoral mareapasa aici

Ruptura tendonului proximal (capul lung) de la nivelul umarului apare la ridicarea unor greutati mari sau la alte eforturi. Apare durere, tumefiere (umflare) in partea de mijloc a bratului, deficit functional – mai ales la flexia cotului si supinatia antebratului. Diagnosticul se pune de obicei pe baza consultatiei si a examenului local, dar poate fi necesara si efectuarea unei explorari imagistice (rezonanta magnetica RMN). Tratamentul este conservator (imobilizare) sau chirurgical (sutura sau fixarea capatului proximal al tendonului).

Ruptura sau dezinsertia (dezlipirea) capatului distal de pe radius invalideaza membrul superior afectat si face imposibila sau greu posibila miscarea de flexie. Aceasta apare mai ales la pacientii de sex masculin in plina activitate, cand se forteaza muschiul fara o incalzire prealabila. Se manifesta prin durere locala, tumefierea bratului (prin migrarea muschiului), echimoza in plica cotului, deficit functional. Diagnosticul este de obicei clinic, dar se poate efectua si examenul cu rezonanta magnetica (RMN). Tratamentul este exclusiv chirurgical (fixarea tendonului pe tuberozitatea radiala), fiind urmat de imobilizare, apoi de recuperare.

Ruptura de Muschi biceps brahial Tendon distal

Ruptura de Muschi biceps brahial Tendon distal (1)

Tratamentul  

Tratamentul rupturii de muschi sau tendon este exclusiv chirurgical prin miorafie sau tenodeza. Se practica fixarea tendonului pe radius, exact pe tuberozitatea radiala, cu ajutorul unui Kit de reinserctie.

Este necesara o perioada de imobilizare, iar ulterior recuperare prin fiziokinetoterapie.

Ce se intampla dupa interventia chirurgicala? 

Imediat dupa operatie veti primi o lista cu recomandari specifice.

Se institue un program de reabilitare si fizio-kinetoterpie coordonat de un colectiv format din chirurgul care a efectuat interventia si un fiziokinetoterapeut.

Mentinerea ridicata a membrului operat si purtarea unei contentii specifice cu sustinere tip orteza, este obligatorie – vezi aici totul despre orteza necesara

Dr. Med. Vladislav Gyebnar