Ruptura muschiului pectoral mare

Ruptura muschiului pectoral mare sau dezinsertia tendonului acestuia

Muschiul pectoral mare (MPM) este un muschi lat de forma triunghiulara, situat pe fata anterioara a toracelui (vezi poza 1). Are originea pe clavicula, stern si coaste. Se insera pe creasta tuberculului mare al humerusului. Realizeaza in principal adductia (apropierea) si secundar rotatia interna a bratului fata de trunchi.


Poza 1 – Schita muschiului pectoral mare MPM:


Poza 2 – MPM stg rupt, in contractie. Aspect pre:
ruptura muschiului pectoral mare

Video cu un caz clinic de ruptura muschiului pectoral mare cu dezinsertia tendonului acestuia reconstruit dupa 18 luni.
INEDIT! Clipul video contine, spre final, momentul rupturii pectoralului in sala de sport. A fost filmat de un coleg dorind sa imortalizeze o performanta.

De ce apar rupturi musculare?

Ruptura muschiului pectoral mare sau dezinsertia tendonului acestuia este foarte rara si se produce in timpul activitatilor sportive de forta.

Incidenta lezarii pectoralului mare a crescut in ultimii ani datorita cresterii interesului pentru sport, fitness si bodybuilding. Consumul de anabolizante (steroizi) contribuie la cresterea incidentei.

Cel mai mare risc de afectare a muschiului este atunci cand bratul este in pozitia de abductie si rotatie externa asociata cu contractie si tensiune musculara maxima (ridicat greutati de la piept, in pozitia culcat pe spate – vezi poza 4).


Poza 3 – Echimoza specifica la MPM rupt:
ruptura muschiului pectoral mare


Poza 4 – Pozitia cu risc crescut de rupere:

Dupa accident pacientul prezinta durere la extensia bratului, iar pe brat apare o echimoza evocatoare (vezi foto 3). Profilul anatomic este modificat – (vezi poza 2). Diagnosticul clinic trebuie insotit de investigatii paraclinice: ecografie si rezonanta magnetica (RMN), care aduc informatii esentiale referitoare la locul si tipul rupturii.

Consultatia la medicul specialist – chirurg plastic, specializat in chirurgie reconstructiva

In timpul consultatiei (vezi aici totul despre consultatie) veti fi intrebat despre momentul rupturii, cauza, si evolutia in timp a situatiei. Foarte important este timpul scurs de la ruptura sau dezinsertie pana la consult.

Examinarile paraclinice (suplimentare) care pot fi necesare pentru precizarea diagnosticului si prognosticului includ explorari imagistice (ecografie si RMN).

Pacientul poarta o conversatie deschisa, in care pune intrebari pentru a-si clarifica nelamuririle, ca sa inteleaga tratamentul la care va fi supus.

Tratamentul rupturii musculare sau dezinsertiei de tendon

Tratamentul este de cele mai multe ori chirurgical si se efectueaza de preferinta pana la 3 saptamani de la accident. Cu cat se efectueaza mai repede, cu atat rezultatele vor fi mai bune. In cazul rupturilor vechi este necesara grefa de tendon datorita retractiei muschiului pectoral mare. Se pot folosi diverse zone donatoare: coapsa (fascia lata), gamba (fascie gambiera), etc. Reconstructia muschiului pectoral mare necesita o tehnica chirurgicala meticuloasa si precisa.


Poza 5 – MPM stg in contractie – Inainte:
ruptura muschiului pectoral mare


Poza 6 – MPM stg in contractie – Dupa:

Spitalizarea, anestezia si durata interventiei

Reconstructia muschiului pectoral mare necesita o spitalizare de 1-2 zile in clinica.

Durata spitalizarii poate creste in functie de complexitatea si vechimea rupturii.

Procedura se efectueaza in anestezie generala si este complet nedureroasa.

Mobilizarea activa a umarului se face dupa 4 saptamani in cazul rupturii musculare si dupa 5-6 saptamani in caz de dezinsertie a tendonului. Consolidarea rezultatului necesita recuperare prin fiziokinetoterapie postoperatorie.

Ce se intampla dupa interventia chirurgicala?

Imediat dupa operatie veti primi o lista cu recomandari specifice.

Reabilitare si kinetoterpie

Mentinerea ridicata a membrului operat si purtarea unei contentii specifice cu sustinere tip orteza, este obligatorie – vezi aici totul despre orteza necesara.

Recuperarea dupa operatia de reconstructie

Mobilizarea activa a umarului se face dupa 4 saptamani in cazul rupturii musculare si dupa 5-6 saptamani in caz de dezinsertie a tendonului.

Dr. Vladislav GYEBNAR