Testul Cozen – util in tendinita cotului

Epicondilita laterala si Testul Cozen

Epicondilita laterala sau cotul tenismenului, conditie adesea diagnosticata prin testul cozen, este o afectiune care provoaca o durere localizata la nivelul zonei laterale a cotului. Aici se situeaza epicondilul lateral, locul unde se insera tendonul muschiului extensor scurt radial de carp. Mai multe detalii despre epicondilita laterala poti vedea aici.

Testul Cozen reprezinta o modalitate de evaluare pentru determinarea unui diagnostic in cazul epicondilitei laterale (cotul tenismenului sau in tendinita cotului).

Examinarea pacientului

Modalitatea de examinare (pentru epicondilita laterala) contine doua sau trei etape (vezi mai jos video cu detalii), in functie de caz:

 1. Primul pas consta in discutia dintre medic si pacient, etapa fundamentala pentru stabilirea unei comunicari deschise intre cele doua parti, dar si pentru clarificarea simptomelor si stabilirea unui curs de diagnosticare.
 2. Dupa partea introductiva si aducerea la cunostinta medicului a istoricului clinic al pacientului, luand in considerare simptomele initiale, urmeaza realizarea Testului Cozen propriu-zis.
 3. In functie de rezultatul testului, se stabilesc urmatoarele masuri pentru constatarea diagnosticului:
  • Daca Testul Cozen a iesit pozitiv:
   Ulterior realizarii unui Test Cozen cu rezultat pozitiv, in scopul prelevarii mai multor date relevante, urmeaza efectuarea unui RMN (rezonanta magnetica nucleara) sau a unei ecografii musculo scheletale (ECO). Prin intermediul acestora se pot constata acumulari de fluide si edem de tip inflamator. In cazuri grave examinarea ECO sau RMN poate evidentia o dezinsertie sau ruptura a tendonului.
   In acest mod se vor putea exclude alte posibile afectiuni, fiind garantata acuratetea rezultatului si confirmarea diagnosticului.
  • Daca Testul Cozen a iesit negativ:
   Rezultatul negativ al testului denota, cel mai probabil, ca afectiunea nu este epicondilita laterala, fiind necesare investigatii detaliate într-o alta direcție.

Investigheza

Intrucat unul dintre obiectivele echipei Bestetic este informarea publicului larg cu privire la preventia, tratarea si constientizarea afectiunilor medicale, pentru o mai buna intelegere a modului de functionare a Testului Cozen, poti accesa urmatorul video:

In cazul realizarii Testului Cozen acasa si constatarii unui rezultat pozitiv, nu ezita sa vii la o consultatie.  

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar si colab.