De ce imi amortesc mainile noaptea?

Există multiple cauze pentru amorțeli și furnicături în palmă sau mână. Printre acestea se numără atât afecțiuni complexe, cu tratamente limitate, care doar ameliorează simptomele, dar și afecțiuni complet reversibile care se pot trata cu ușurință.

În domeniul chirurgiei plastice, cea mai frecvent întâlnită afecțiune care cauzează amorțeli și furnicături la mână și degete, este Sindromul de Tunel Carpian.

De ce îmi amorțesc mâinile noaptea, de ce apar furnicături în mâini?

Sindromul de Tunel Carpian (STC)

Întrucât STC-ul are ca manifestare specifică astfel de simptome, este posibil ca mâinile amorțite și durerile de mână din timpul nopții să fie datorate unui Sindrom de Tunel Carpian. Vezi aici un articol detaliat pentru a afla mai multe detalii despre mecanismul care accentuează aceste simptome noaptea.

Ce este un Sindrom de tunel carpian (STC)?

În cazul unui STC compresia / strivirea nervului median la încheietura mâinii, care traversează tunelul carpian, reprezintă cauza acestor dureri de mână nocturne sau diurne. Un Sindrom de Tunel Carpian face parte din categoria neuropatiilor de compresie.

Din categoria neuropatiilor de compresie, cele mai întâlnite afecțiuni sunt:

De ce imi amortesc mainile noaptea

Simptome Sindrom de Tunel Carpian

Dacă îți pui întrebarea “de ce îmi amorțesc mâinile noaptea?”, cel mai probabil ție, sau cuiva drag ție, vi se ridică suspiciunea de Sindrom de Tunel Carpian.

Vezi mai jos lista simptomelor STC:

  • Amorțeli în degete
  • Amorțeli în palmă
  • Dureri de mână noaptea
  • Dificultăți în efectuarea activităților zilnice din cauza incapacității de a strânge mâna
  • Tremur al mâinilor
  • Slăbiciune resimțită la nivelul mâinii
  • Atrofia anumitor mușchi de la nivelul mâinii

Dacă îți regăsești simptomele în această listă, este posibil să suferi de o neuropatie de compresie la nivelul mâinii.

Cauze Sindrom de Tunel Carpian

Mai jos se regăsesc principalele cauze care determină apariția unui Sindrom de Tunel Carpian.

  • Predispoziții genetice
  • Folosirea repetată a anumitor mișcări pe perioade lungi de timp (de exemplu: folosirea zilnică a tastaturii sau a mouse-ului)
  • Diabetul zaharat
  • Obezitatea
  • Hipotiroidismul
  • Amiloidoza
  • Poliartrita reumatoidă
  • Insuficiența renală cronică
  • Acromegalia

Sarcina poate să reprezinte un alt factor determinant al acestei afecțiuni. Acest lucru se întâmplă din cauza acumulării hidrice excesive, cauzate de anumite modificări hormonale. Citește aici mai mult despre – Sindromul de Tunel Carpian în sarcină.

De ce îmi amorțesc mâinile noaptea? Care este cauza amorțelii mâinilor?

Aproximativ 90% dintre pacienții care se prezintă la noi în clinică suferind de STC manifestă amorțeli la nivelul mâinilor, în special pe timpul nopții. Aceste amorțeli și furnicături de la nivelul mâinii sau al degetelor se transformă treptat în dureri greu de suportat. Astfel, cauza mâinilor amorțite poate, de cele mai multe ori, să fie o neuropatie de compresie.

Trebuie să știi că, din fericire STC-ul este o afecțiune care se tratează. Singurul tratament eficient în cazurile medii și severe este cel chirurgical.

Există și o alternativă non-chirurgicală, însă aceasta nu este o soluție permanentă. Atenție însă, această procedură non-chirurgicală se poate efectua doar în cazurile incipiente, nu când afecțiunea este deja într-un stadiu avansat.

Cine tratează aceste afecțiuni care generează amorțeli ale mâinilor pe timpul nopții?

În cazul în care îți regăsești simptomele în lista de mai sus, este indicat să te adresezi unui chirurg plastician, de preferat specializat pe chirurgia mâinii, sau unui neurolog specializat în electrofiziologie. Așadar, ai nevoie de un

  • medic specialist în chirurgia mâinii sau un
  • medic neurolog specialist în electrofiziologie.

Medicul specialist îți va comunica investigațiile necesare concretizării unui diagnostic, precum și pașii care trebuie urmați pentru un tratament de succes.

Există anumite investigații necesare pentru stabilirea concretă a unui diagnostic. În cazul unui STC, electromiografia este necesară. Multe persoane consideră, deși este eronat, că ecografia este importantă pentru identificarea acestei afecțiuni. Adevărul este că, pentru identificarea unui STC, ecografia este necesară doar în foarte puține cazuri, și doar ca investigație suplimentară.

De cele mai multe ori, medicul ales te va îndruma către investigațiile necesare și locul în care acestea se pot efectua.

Test Sindrom de Tunel Carpian online 

Înainte de a te programa la un specialist poți efectua testul Gyebnar, un test online, pentru a vedea dacă te încadrezi în categoria pacienților cu suspiciune de STC.

Test Sindrom de Tunel Carpian

Credem în importanța informării corecte a pacientului

Un pacient informat are toate armele necesare pentru a lupta împotriva afecțiunilor care îi îngreunează viața.
Calitatea vieții este importantă pentru noi, la fel este și comunicarea corectă și eficientă între medic și pacient. La Clinica Vitta considerăm că aceste articole informative ajută multe persoane să își identifice posibilele afecțiuni și să acționeze în direcția tratării acestora.

Sperăm că am reușit să îți răspundem la întrebarea “De ce îmi amorțesc mâinile noaptea?”

IMPORTANT
Acest test, respectiv articol, are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Alege sănătatea, alege calitatea vieții, programează-te la o consultație.

Echipa Vitta Clinic