Keratoacantomul este o formațiune tumorală controversată, uneori chiar și în rândul specialiștilor care o tratează. Această tumoră a pielii ia naștere din stratul superficial, cel mai frecvent de la nivelul unui folicul pilos (din firele de păr). Formațiunea este considerată o tumoră malignă și, de obicei, apare la pacienții cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani.
Ce este Keratoacantomul?
Keratoacantomul este o formațiune tumorală malignă. Apare pe suprafața pielii și arată ca un nodul dur, de culoare roz, cu diametru între 1-2 cm, cu margini lucioase și un crater central hipercheratinizat. Atenție, acest tip de tumoră poate metastaza. Majoritatea apar pe zonele cu expunere solară îndelungată, ca de exemplu pe față și pe dosul mâinilor.
Există trei stadii de evoluție ale acestei formațiuni tumorale:
- Stadiul proliferativ – tumora crește rapid în primele 6-8 săptămâni, existând și un risc de metastază. După creșterea rapidă, ia forma unui vulcan cu craterul central plin cu keratină. Din cauza gradului de risc, aceste formațiuni tumorale sunt tratate din start ca tumori maligne.
- Stadiul de maturare – tumora nu mai crește și își păstrează forma de vulcan, însă apar zone de fragmentare.
- Stadiul evolutiv – aproximativ 50% din keratoacantoame se resorb spontan în 4-6 săptămâni după stadiul de maturare, lăsând o cicatrice hiperpigmentară și atrofică. Acest lucru nu înseamnă că trebuie ignorat, întrucât 50% dintre aceste formațiuni tumorale nu se resorb și, fiind cancere de piele, pot metastaza.
Diagnostic Keratoacantom
Diagnosticul de probabilitate constă în examinarea clinică a formațiunii tumorale și în examenul dermatologic cu dermatoscopie. Diagnosticul cert se poate pune doar în urma extirpării chirurgicale a formațiunii tumorale, după primirea rezultatului examenului histopatologic de la laboratorul la care este trimisă piesa.
Tratament Keratoacantom
Din cauza faptului că acest tip de formațiune poate metastaza și că este considerată o tumoră malignă, tratamentul recomandat este cel chirurgical, reprezentat de excizia biopsie clasică.
Excizia biopsie constă în extirparea formațiunii tumorale cu margini de siguranță și trimiterea piesei prelevate la laborator în vederea analizării acesteia (examenul histopatologic).
Excizia biopsie clasică este singura metodă care asigură scoaterea formațiunii tumorale cu marginile adecvate, diagnosticul de certitudine și, în majoritatea cazurilor asigură vindecarea completă.
Cu ce poate fi confundat Keratoacantomul?
- formațiuni benigne – precum verucile
- formațiuni maligne – precum carcinomul scuamos
De reținut!
Keratoacantomul, deși controversat, este considerat o formațiune tumorală malignă, adică este considerat un tip de cancer de piele. Metoda de tratament folosită și recomandată de către noi, specialiștii de la Vitta Clinic, este excizia biopsie clasică, care de altfel, este și de preferat să fie efectuată de chirurgi specializați în tratarea formațiunilor tumorale ale pielii. Excizia biopsie este singura metodă care poate asigura vindecarea completă.
Pentru a preveni posibila răspândire în corp a acestui tip de cancer, tratamentul trebuie efectuat cât mai repede!
Lista cu alte tipuri de tumori de piele
Pentru a vedea o listă completă a formațiunilor tumorale tegumentare (de pe piele) și subtegumentare (de sub piele), poți face click pe Lista formatiuni tumorale.
Aici vei găsi un index cu tumori tegumentare și descrierea lor.
Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.