Keratoacantomul

Keratoacantomul este o formațiune tumorală controversată, uneori chiar și în rândul specialiștilor care o tratează. Această tumoră a pielii ia naștere din stratul superficial, cel mai frecvent de la nivelul unui folicul pilos (din firele de păr). Formațiunea este una benignă, cu potențial malign în anumite situații. Aceasta apare de obicei la pacienți cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani.

Ce este Keratoacantomul?

Keratoacantomul apare pe suprafața pielii și arată ca un nodul dur, de culoare roz, cu diametru între 1-2 cm, cu margini lucioase și un crater central hipercheratinizat. Majoritatea apar pe zonele cu expunere solară îndelungată, de exemplu pe față și pe dosul mâinilor.

Atenție, acest tip de tumoră poate metastaza, însă se întâmplă destul de rar.

Din cauză că acest tip de formațiune tumorală, keratoacantomul, se află la limita dintre benign și malign, este indicată excizia sa cât mai precoce.

Poza 1 – Keratoacantom:
Keratoacantomul


Poza 2 – Keratoacantom:
Keratoacantomul

Există trei stadii de evoluție ale acestei formațiuni tumorale:

  1. Stadiul proliferativ – tumora crește rapid în primele 6-8 săptămâni, existând și un risc de metastază. După creșterea rapidă, ia forma unui vulcan cu craterul central plin cu keratină. Din cauza gradului de risc, aceste formațiuni tumorale sunt tratate din start ca tumori maligne.
  2. Stadiul de maturare – tumora nu mai crește și își păstrează forma de vulcan, însă apar zone de fragmentare.
  3. Stadiul evolutiv – aproximativ 50% din keratoacantoame se resorb spontan în 4-6 săptămâni după stadiul de maturare, lăsând o cicatrice hiperpigmentară și atrofică. Acest lucru nu înseamnă că trebuie ignorat, întrucât 50% dintre aceste formațiuni tumorale nu se resorb de la sine.

Diagnostic Keratoacantom

Diagnosticul de probabilitate constă în examinarea clinică a formațiunii tumorale și în examenul dermatologic cu dermatoscopie. Diagnosticul cert se poate pune doar în urma extirpării chirurgicale a formațiunii tumorale, după primirea rezultatului examenului histopatologic de la laboratorul la care este trimisă piesa.

Tratament Keratoacantom

Din cauza faptului că acest tip de formațiune poate metastaza și că este considerată o tumoră malignă, tratamentul recomandat este cel chirurgical, reprezentat de excizia biopsie clasică.
Excizia biopsie constă în extirparea formațiunii tumorale cu margini de siguranță și trimiterea piesei prelevate la laborator în vederea analizării acesteia (examenul histopatologic).
Excizia biopsie clasică este singura metodă care asigură scoaterea formațiunii tumorale cu marginile adecvate, diagnosticul de certitudine și, în majoritatea cazurilor, asigură vindecarea completă.

Dacă keratoacantomul este excizat în întregime, extirparea acestuia este cel mai frecvent singura etapă necesară. Dacă nu este excizat în întregime, se recomandă reexcizia. Atenție însă, chiar dacă este în general o formațiune benignă, în anumite situații acesta poate să devină malign. Riscul de metastază nu este unul foarte ridicat, însă este recomandat ca tratamentul pentru keratoacantom să fie făcut la fel ca și tratamentul oricărei formațiuni tumorale maligne.

Cu ce poate fi confundat Keratoacantomul?

  • formațiuni benigne – precum verucile
  • formațiuni maligne – precum carcinomul scuamos

De reținut!

Keratoacantomul, deși controversat, este tratat de mulți specialiști ca o formațiune tumorală malignă. Metoda de tratament folosită și recomandată de către noi, specialiștii de la Vitta Clinic, este excizia biopsie clasică. Este de preferat ca excizia biopsie să fie efectuată de chirurgi specializați în tratarea formațiunilor tumorale ale pielii. Excizia biopsie este singura metodă care poate asigura vindecarea completă.

Pentru a preveni orice posibil risc de metastază (răspândire în corp), este indicat ca tratamentul să fie efectuat precoce!

Ce spun pacientii?

A.M.
Sfântu Gheorghe - jud. Covasna

Buna seara! Înainte de toate doresc sa mulțumesc domnului Dr Vladislav Gyebnar cât și întregii echipe pentru profesionalismul cu care mi-au tratat soțul de …citeste mai mult

Stefan M.
Timișoara

Sunt foarte mulțumit, operația a decurs cu succes. Domnul doctor Gyebnar , un specialist deosebit, un chirurg cu mână ușoară , un om amabil …citeste mai mult

Lista cu alte tipuri de tumori de piele

Pentru a vedea o listă completă a formațiunilor tumorale tegumentare (de pe piele) și subtegumentare (de sub piele), poți face click pe Lista formatiuni tumorale.
Aici vei găsi un index cu tumori tegumentare și descrierea lor.


Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Dr. Titus Grecu & echipa Vitta Clinic