Despre artar
Ce simbolizează arțarul?
Simbolul național al Canadei și deliciosul producător de sirop care îi poartă denumirea, arțarul canadian și-a extins granițele și pe teritoriul României. Un reprezentat al echilibrului, abundenței și al iubirii, arțarul canadian este văzut ca un simbol al toleranței. În China, arțarul este asociat cu onoarea. Arborele se regăsește chiar și în mitologia celtică, el fiind copacul Danei, zeița fertilității.
În țările vorbitoare de limba engleză se credea că acest arțar canadian poate alunga demonii și spiritele rele. Oamenii obișnuiau să păstreze o crenguță de arțar la intrarea în casă.
Proveniența numelui
Numele științific al arțarului este Acer. Denumirea provine din latina “ǎcěr”, care înseamnă ascuțit. Numele face referire la marginile ascuțite ale frunzelor de arțar canadian.
Arțar canadian – aspect și descriere
Arborele face parte din familia Sapindaceae, care conține aproximativ 200 de specii. Există o multitudine de tipuri de arțari, fiecare de diferite culori, diferența fiind vizibilă toamna. Arțarii sunt folosiți pentru extragerea sevei și producerea siropului de arțar, pentru lemnul de bună calitate și pentru aspectul lor decorativ. Pe lângă aspectul arborelui, și semințele prezintă potențial ornamental. Semințele au un înveliș alungit și aplatizat, făcându-le să semene cu un elicopter în miniatură sau cu o insectă.
Alte denumiri pe lângă arțar canadian: Acer
Talie: mare
Înălțime: 18-27 m.
Diametru trunchi: 60-122 cm.
Caracteristici ornamentale arțar canadian: Cel mai important aspect ornamental al arțarului sunt frunzele sale colorate. Verzi pe timpul verii, acestea se transformă în totalitate toamna, având diferite culori, de la roșu la portocaliu sau maro. Trunchiul poate avea și el un impact semnificativ, mai ales în cazul arțarilor transformați în bonsai.
Durata de viață: aproximativ 100 – 400 de ani (depinde de tipul de arțar)
Valoarea peisageră în arhitectura peisajului: Arțarul canadian aduce un plus de valoare pentru orice spațiu. El se potrivește perfect în spațiile verzi din orice oraș și în orice grădină botanică. Plantat separat, aduce o pată unică de culoare. Se poate planta și alături de alte specii de arbori sau alături de alte specii de arțar.
Coloristică:
- Primăvara-Vara: Verde
- Toamna: roșu-bordo, portocaliu, galben-maroniu
- Iarna: își pierde frunzele
Proveniență arțar canadian: Asia, Canada și America de Nord (arțarul roșu)
Răspândire arțar canadian: Asia, Europa, America de Nord, Africa
Dăunători și boli: Canker, Verticillium, Powdery Mildew, Phyllosticta minima
Alte specii de arțar: Acer ginnala, Acer macrophyllum, Acer campestre, Acer palmatum etc.
Îngrijire arțar canadian
De câtă lumină are nevoie arțarul?
Arțarii au nevoie, în general, de lumina directă a soarelui. Pentru a asigura o creștere optimă, aceștia trebuie să primească aproximativ 6-8 ore de lumină directă pe zi. Arțarii rezistă și la umbră parțială, însă se dezvoltă mai bine în razele soarelui.
Tipuri de sol pentru arțar
Solurile potrivite pentru un arțar canadian sunt cele acide și bogate în nutrienți. Ei se pot dezvolta în soluri cleioase, nisipoase, umede. Pot tolera seceta, însă nu pentru perioade de timp îndelungate.
Cât de des se udă arțarul?
Pentru a le asigura supraviețuirea, în primii ani după plantare, arțarii trebuie udați săptămânal cu cantități de apă semnificative. În al doilea an rădăcinile arborilor ajung deja la pânza freatică. Acest lucru înseamnă că udarea regulată nu mai este necesară. După această perioadă, udarea se reia doar dacă există perioade prelungite de secetă.
Cum se curăță arțarul?
Cea mai bună perioadă pentru curățarea ramurilor arțarilor este la finalul iernii sau începutul primăverii. Este indicat să se efectueze înaintea perioadei de înflorire. Curățarea se poate face și vara, mai ales dacă scopul este întreținerea aspectului.
Curiozități:
- Arțarii înfloresc, florile de arțar pot avea diverse culori (roșii, galbene, albe, verzi). Ele sunt polenizate de insecte, în special de albine.
- Arțarii sunt folosiți pentru producerea siropului de arțar. Seva este extrasă prin intermediul unori găuri făcute în scoarța copacului. După extragere, seva este procesată prin încălzire pentru a ajunge la forma finală – siropul de arțar.
- Lemnul de arțar este folosit pentru producerea anumitor instrumente muzicale.
- Arțarii au diferite culori, toamna, aceste variază de la roșu-bordo la galben-maroniu
Unde găsești arțarul nostru?
Arțarul canadian se regăsește în arhitectura peisagistică a Vitta Parc, localizat în Moșnița Nouă, lângă Timișoara. Prin crearea acestui parc am dorit sa dezvoltăm ceva ce să aducă un plus de valoare, însă mai mult decât atât, să fie un model pentru comunitate. Să creăm natură mai aproape de noi. Fiecare, în propriul său fel, poate face ceva pentru mediul înconjurător, pentru viitor și, implicit, pentru sănătate.
Arțarul a fost plantat pe terenul parcului în anul 2020, în a doua etapă de dezvoltare a spațiului verde. Mai multe despre noi, parcul nostru, dar și despre alte specii de arbori, poți afla făcând clic pe Vitta Parc.