Metasequoia Glyptostroboides

Despre metasequoia

Ce simbolizează metasequoia?

Metasequoia Glyptostroboides, o specie extrem de fascinantă, numită și fosila vie, are poate una dintre cele mai interesante povești. Fiind un arbore străvechi, metasequoia se află încă la limita dintre lumea veche și lumea nouă, el existând chiar și cu 65 de milioane de ani în urmă. Specia a fost descrisă de către un paleontolog, în 1941, și numită metasequoia, însemnând sequoia zorilor.

Până în 1943 se credea că metasequoia e o specie dispărută cu 20 de milioane de ani în urmă. În 1943, în încercarea de a scapa de război, Wang Zhan s-a refugiat într-un sat chinezesc și a descoperit, pentru prima dată în milioane de ani, o pădure de Metasequoia Glyptostroboides. Datorită proprietăților benefice pentru sănătate, locuitorii satului venerau arborii, aceștia fiind considerați chiar zei. Astfel, un arbore de mult pierdut, metasequoia, a revenit la viață.

Metasequoia – aspect și descriere

La fel de fascinant este și faptul că acest arbore a rămas neschimbat încă de pe vremea dinozaurilor. Chiar și la nivel molecular!

Metasequoia Glyptostroboides este singura specie vie a genului Metasequoia și una dintre cele trei specii de conifere cu lemn roșu. Chiar dacă este conifer, acest arbore își pierde frunzele pe durata iernii, fiind unul dintre puținele conifere cu această caracteristică.

Alte denumiri ale metasequoia: răsăritul zorilor

Talie: mare

Înălțime: 35 m.

Diametru trunchi: 1 m.

Caracteristici ornamentale metasequoia: principalele caracteristici constau în frunzele aplatizate și trunchiul său gros și roșiatic. Metasequoia mai este apreciat și pentru forma și dimensiunea coroanei.

Din punct de vedere ornamental, metasequoia este un conifer impresionant. Primăvara și vara acesta ne încântă cu un frumos înveliș verde. Odată cu venirea toamnei, acele sale se transformă într-o pătură galben-maronie, atrăgând atenția asupra arborelui. Iarna își pierde învelișul, reușind astfel să ne păcălească, părând uscat.

Durata de viață: peste 100 de ani

Valoarea peisageră în arhitectura peisajului: fiind unul dintre cei mai interesanți arbori, metasequoia își poate face ușor simțită prezența în orice spațiu. Atât înălțimea, culorile, cât și coroana impunatoare, pot crea un superb decor.

Coloristică:
Primăvara și vara: verde smarald
Toamna: galben-maroniu
Iarna: își pierde învelișul

Proveniența metasequoia: regiunea Sichuan Hubei, China

Răspândire metasequoia: Asia, SUA, Europa

Dăunători și boli: cancerul bacterian este singura afecțiune îngrijorătoare. Arborele are o rezistență impresionantă la toate celelalte tipuri de boli și dăunători.

Alte specii de metasequoia: este singura specie vie a genului său.

Îngrijire metasequoia

De câtă lumină are nevoie metasequoia?

Pentru metasequoia lumina este foarte importantă, aceasta asigurând o dezvoltare rapidă și sănătoasă a arborelui. Metasequoia are nevoie de lumină directă pentru a afișa cea mai frumoasă coloristică. În lipsa luminii directe arborele poate suferi semnificativ. Coloristica acelor nu va arăta la fel de impresionant precum cea a specimenelor crescute în lumină directă.

Ce tip de sol este potrivit pentru metasequoia?

Metasequoia preferă solurile nisipoase sau argiloase, însă poate tolera diverse tipuri de sol. Cele mai potrivite tipuri de sol sunt însă cele cu un ph acid, alcalin sau neutru.

Cât de des se udă metasequoia?

Se poate uda săptămânal în primul an de la plantare, înainte ca rădăcinile sale să ajungă la pânza freatică. Ulterior, arborele nu va mai avea nevoie de îngrijiri speciale, decât în cazul perioadelor prelungite de secetă.

Curățare metasequoia

Fiind un arbore cu creștere rapidă, acesta se poate tăia de doua ori pe an sau chiar mai des. Primavara putem tăia crengile pe care le dorim înlăturate, pentru a-i asigura un aspect care sa fie pe placul nostru. Vara îl putem curata mai frecvent, prin tăierea creșterilor noi, dacă nu dorim ca acestea să se dezvolte.

Curiozități

  • este unul din puținele conifere care își pierd învelișul pe timp de iarnă
  • are o vechime de aproximativ 65 de milioane de ani
  • s-a considerat dispărut timp de 20 de milioane de ani

Unde găsești metasequoia-ul nostru?

Metasequoia se regăsește în arhitectura peisagistică a Vitta Parc, localizat în Moșnița nouă, lângă Timișoara. Prin crearea acestui parc am dorit sa dezvoltăm ceva ce să aducă un plus de valoare, însă mai mult decât atât, să fie un model pentru comunitate. Să creăm natură mai aproape de noi. Fiecare, în propriul său fel, poate face ceva pentru mediul înconjurător, pentru viitor și, implicit, pentru sănătate.
Metasequoia a fost plantat pe terenul parcului în anul 2019, în prima etapă de dezvoltare a spațiului verde.Mai multe despre noi, parcul nostru, dar și despre alte specii de arbori, poți afla făcând clic pe Vitta Parc.