Tilia cordata Greenspire – Tei

Despre tei

Tilia cordata greenspire este o specie de tei care crește pe teritoriul României și este recunoscută pentru învelișul des care oferă umbră pe timpul verii. Încă din vremuri antice, teiul a reușit să își găsească locul în numeroase legende, fiind considerat un arbore sacru.

Teiul in mitologie

În China, teiul mai este numit și copacul uitării. Cu toții am vrea să ne așezăm la umbra unui arbore și să ne simțim liniștiți. Ei bine, conform legendelor chinezești, prin energia pe care acesta o emană, teiul are puterea de a ne calma. Tot în China, acest arbore mai este considerat și un protector al iubirii.

Teiul și-a croit loc și în numeroase legende grecești, simbolizând iubirea, inocența și bunătatea. Se regăsește în legenda lui Filemon și Baucis și, datorită mirosului puternic, este considerat arborele Afroditei. În Roma antică, teiul reprezenta iubire și fidelitate, fiind și arborele lui Venus, zeița iubirii, precum și copacul Junonei, zeița înțelepciunii.

În Polonia teiul este considerat sacru.Se crede că dacă un tei este plantat în fața casei, acesta va proteja familia de spiritele rele.

Teiul se regăsește și în legendele românești. Conform legendei, ramurile de tei, tăiate și aduse în casă de către tineri, vor menține o atmosfera calmă în gospodarie.

Tei – aspect și descriere

Tilia cordata Greenspire face parte din familia Malvaceae și este un arbore foios de mari dimensiuni. Frunzele sale au o culoare verde închis, o formă de inima și margini zimțate. Este folosit adesea ca arbore decorativ în spațiile verzi din marile orașe.

Alte denumiri pentru tilia cordata: tei cu frunza mică

Talie: mare

Înălțime: 10-20 m.

Diametru coroana: 6-10 m.

Caracteristici ornamentale tei: culoarea frunzelor, forma și diametrul coroanei, precum și florile puternic mirositoare. Toate elementele reprezintă valoroase caracteristici ornamentale ale teiului.

Durata de viață: 70 de ani

Valoare peisageră în arhitectura peisajului: La fel ca și alte specii de arbori decorativi, teiul este plantat pentru coroana sa impresionată și coloristica frunzelor. Mirosul florilor și aspectul interesant al frunzelor zimțate reprezintă un alt avantaj.

Coloristică:

  • primăvara-vara: verde închis
  • Toamna: galben auriu
  • Iarna: își pierde învelișul

Proveniența: Europa, Asia

Răspândire: Europa, SUA, Asia

Dăunători și boli: verticillium wilt, canker, powdery mildew, mucegai negru, afide, viermi, gandaci de dantela, antracnoza etc.

Alte specii: Tilia Callidonta, Tilia Amurensis, Tilia Concinna, Tilia Chinensis, Tilia Dasystyla

Îngrijire tei

De câtă lumină are nevoie teiul?
Tilia cordata preferă lumina directă, însă poate tolera și umbra parțială. Pentru o dezvoltare armonioasă se recomandă plantarea sa afară, la lumină naturală.

Tipuri de sol pentru tei
În ceea ce privește solul, teiul este un arbore care rezistă în aproape orice tip de substrat. Tipurile de sol regăsite pe teritoriul României sunt potrivite pentru creșterea teiului.

Cât de des se udă teiul?
În primul an de la plantare, înainte ca arborele să atingă panza freatică, se recomandă udarea săptămânală. În funcție de condițiile meteorologice, udarea se poate efectua și de doua ori pe saptamana, mai ales în lunile calde. Teiul este o specie destul de rezistentă la condiții de secetă, însă nu când este proaspăt plantat sau transplantat.

Cum se curăță teiul?
Curățarea arborelui nu este necesară, este opțională. Ramurile copacului se taie doar în cazul în care sunt parțial rupte sau afectate de dăunători sau boli. Este recomandată tăierea ramurilor în perioada de toamnă sau iarnă.

 

Curiozități:

Ceaiul de tei este folosit pentru calmarea sau tratarea anumitor afecțiuni încă din cele mai vechi timpuri.
Se presupune că ceaiul de tei ajută la scăderea tensiunii, reducerea gradului de anxietate și reglarea tractului digestiv.
În prezent, ceaiul de tei este folosit și pentru a ajuta la tratarea răcelilor și gripelor.

Unde găsești teiul nostru?

Teiul se regăsește în arhitectura peisagistică a Vitta Parc, localizat în Moșnița nouă, lângă Timișoara. Prin crearea acestui parc am dorit sa dezvoltăm ceva ce să aducă un plus de valoare, însă mai mult decât atât, să fie un model pentru comunitate. Să creăm natură mai aproape de noi. Fiecare, în propriul său fel, poate face ceva pentru mediul înconjurător, pentru viitor și, implicit, pentru sănătate.
Teiul a fost plantat pe terenul parcului în anul 2020, în a doua etapă de dezvoltare a spațiului verde.Mai multe despre noi, parcul nostru, dar și despre alte specii de arbori, poți afla făcând clic pe Vitta Parc.