Această specie de cireș japonez se regăsește, pe lângă alte locații, în Parcul Vitta. A fost una dintre primele specii de arbori plantați pe teritoriul parcului, în anul 2019.
Despre cireș
Ce simbolizează cireșul?
Fiecare țară are propriile legende, propriile tradiții, astfel, în Japonia, cireșul joacă un rol important în cultură și simbolistică. Un Cireș japonez reprezintă mai mult decât un simplu arbust decorativ, el simbolizează renașterea, venirea primăverii, precum și natura trecătoare a vieții. Este considerat un arbore care aduce noroc și florile sale reprezintă floarea națională a Japoniei. Simbolistica arbustului se întinde peste granițe, el reprezentând o metaforă vie, fiind asociat adesea cu frumusețea și renașterea. De exemplu, pentru chinezi, el simbolizează iubirea și calitățile feminine.
Cireș japonez – aspect și descriere
Cireșul Japonez își are originile în Asia, acesta făcând parte din familia Rosaceae. Primăvara, această specie se face remarcată prin intermediul florilor sale spectaculoase de culoare roz. Pe parcursul anului, odată ce florile nu mai sunt prezente, coloritul roșiatic al frunzelor îi dă un farmec aparte cireșului japonez.
Poate cel mai iubit arbust din întreaga lume, cireșul japonez a fost folosit și ca o dovadă a diplomației, în anul 1915, în relațiile dintre Japonia și Statele Unite.
Alte denumiri pe lângă cireș japonez: prunus royal burgundy, cherry blossom
Talie: medie
Înălțime: 8-15 m.
Diametru coroană: 4-8 m.
Caracteristici ornamentale: florile de culoare roz reprezintă principala caracteristică ornamentală, dar și frunzele arborelui reprezinta un avantaj estetic.
Durata de viață: datorită rezistenței reduse la pagubele produse de către dăunători, cireșii japonezi pot să trăiască mai puțin decât alți arbuști, durata de viață fiind între 15 și 40 de ani.
Valoarea peisageră în arhitectura peisajului: Cireșul japonez este poate cel mai potrivit arbust pentru a aduce un plus de frumusețe, în special primăvara. În ceea ce privește integrarea acestuia în peisaj, el se poate planta atât alături de alte specii, cât și singur sau alături de alți cireși japonezi. Primăvara, se deosebește de restul copacilor prin intermediul florilor roz, duble. Vara și toamna, frunzele arbustului colorează în nuanțe de bordo sau stacojiu marginile oricărui drum, oricărui parc.
Coloristica unui cireș japonez: frunzele cireșului apar de obicei imediat după perioada de înflorire, având o culoare bordo, asemănătoare vinului roșu. Toamna, frunzele își schimbă culoarea, devenind stacojii.
- Primăvara-vara: bordo
- Toamna: stacojiu
- Iarna: își pierde frunzele
Proveniență cireș japonez: Japonia
Răspândire cireș japonez: Japonia, China, Coreea, Nepal, India, Pakistan, Iran, Afganistan și anumite zone din Statele Unite și Europa
Dăunători și boli: afide, acarieni, nodul negru, putregaiul maro, monilioza, omizi
Alte specii de cireș japonez: Somei Yoshino, Yamazakura, Edohigan, Kanzan, Kiku Zakura etc.
Îngrijire Cires Japonez
De câtă lumină are nevoie un cireș japonez?
În ceea ce privește lumina și durata de expunere, cireșii preferă lumina directă a soarelui timp de minim 6 ore pe zi. Această specie poate tolera și umbra, dacă este parțială, însă florile nu vor fi la fel de abundente.
Ce tip de sol preferă cireșul japonez?
Datorită adaptabilității, cireșii japonezi pot crește în majoritatea tipurilor de sol. Preferă solurile acide, neutre sau alcaline. Trebuie însă evitată plantarea lor în zone mlăștinoase.
Cum se udă cireșul japonez?
În primul an după plantare se recomandă udarea regulată, în fiecare săptămână. După un an, arborele ar trebui să fie deja stabil. În urma acestei perioade de timp, rădăcinile sale ar trebui să ajungă deja la nivelul pânzei freatice. Acest lucru înseamnă că nu mai este necesară udarea sa, decât dacă sunt prezente condiții de secetă. Fertilizarea cireșilor se face primăvara, iar pentru fertilizare se folosește, de preferat, un fertilizant organic.
Tăiere/curățare cireș japonez
Pentru a le forma coroana dorită la maturitate, este necesară tăierea crengilor arborilor atunci cand sunt tineri. Ramurile se taie în funcție de preferințe, dar este indicat să se ia în considerare și forma naturală a copacului. Arborii se curăță anual de ramurile uscate sau rupte.
Curiozități
- De obicei, cireșii japonezi au o durată scurtă de viață;
- Petalele florilor sunt comestibile;
- În Japonia, picnicurile organizate la umbra ciresilor japonezi reprezintă o tradiție;
- Perioada de înflorire este, de obicei, aprilie-mai, însă poate varia în funcție de condițiile meteorologice;
- Se presupune că cireșii japonezi provin din Himalaya;
- Fiecare arbust rămâne înflorit doar timp de o săptămână.
Unde găsești cireșul nostru?
Cireșul japonez se regăsește în arhitectura peisagistică a Vitta Parc, localizat în Moșnița Nouă, lângă Timișoara. Prin crearea acestui parc am dorit sa dezvoltăm ceva ce să aducă un plus de valoare, însă mai mult decât atât, să fie un model pentru comunitate. Să creăm natură mai aproape de noi. Fiecare, în propriul său fel, poate face ceva pentru mediul înconjurător, pentru viitor și, implicit, pentru sănătate.
Cireșul a fost plantat pe terenul parcului în anul 2019, în prima etapă de dezvoltare a spațiului verde. Mai multe despre noi, parcul nostru, dar și despre alte specii de arbori, poți afla făcând clic pe Vitta Parc.