Cires japonez – Prunus royal burgundy

Fiecare țară are propriile legende, propriile tradiții, astfel, în Japonia, cireșul joacă un rol important în cultură și simbolistică. Cireșul japonez reprezintă mai mult decât un simplu arbust decorativ, el simbolizează renașterea, venirea primăverii, precum și natura trecătoare a vieții. Este considerat un arbore care aduce noroc și florile sale reprezintă floarea națională a Japoniei. Simbolistica arbustului se întinde peste granițe, el reprezentând o metaforă vie, fiind asociat adesea cu frumusețea și renașterea. De exemplu, pentru chinezi, el simbolizează iubirea și calitățile feminine.

Cireșul Japonez își are originile în Asia, acesta făcând parte din familia Rosaceae. Primăvara, această specie se face remarcată prin intermediul florilor sale spectaculoase de culoare roz. Pe parcursul anului, odată ce florile nu mai sunt prezente, coloritul roșiatic al frunzelor îi dă un farmec aparte cireșului japonez.
Poate cel mai iubit arbust din întreaga lume, cireșul japonez a fost folosit și ca o dovadă a diplomației, în anul 1915, în relațiile dintre Japonia și Statele Unite.

Alte denumiri: prunus royal burgundy, cherry blossom

Talie: medie

Înălțime: 8-15 m.

Diametru coroană: 4-8 m.

Caracteristici ornamentale: florile de culoare roz reprezintă principala caracteristică ornamentală, dar și frunzele arborelui reprezinta un avantaj estetic.

Durata de viață: datorită rezistenței reduse la pagubele produse de către dăunători, cireșii japonezi pot să trăiască mai puțin decât alți arbuști, durata de viață fiind între 15 și 40 de ani.

Valoarea peisageră în arhitectura peisajului: Cireșul japonez este poate cel mai potrivit arbust pentru a aduce un plus de frumusețe, în special primăvara. În ceea ce privește integrarea acestuia în peisaj, el se poate planta atât alături de alte specii, cât și singur sau alături de alți cireși japonezi. Primăvara, se deosebește de restul copacilor prin intermediul florilor roz, duble. Vara și toamna, frunzele arbustului colorează în nuanțe de bordo sau stacojiu marginile oricărui drum, oricărui parc.

Coloristica: frunzele cireșului japonez apar de obicei imediat după perioada de înflorire, având o culoare bordo, asemănătoare vinului roșu. Toamna, frunzele își schimbă culoarea, devenind stacojii.

  • Primăvara-vara: bordo
  • Toamna: stacojiu
  • Iarna: își pierde frunzele

Proveniență: Japonia

Răspândire: Japonia, China, Coreea, Nepal, India, Pakistan, Iran, Afganistan și anumite zone din Statele Unite și Europa

Dăunători și boli: afide, acarieni, nodul negru, putregaiul maro, monilioza, omizi

Alte specii de cireș japonez: Somei Yoshino, Yamazakura, Edohigan, Kanzan, Kiku Zakura etc.

Îngrijire Cires Japonez

Lumina

În ceea ce privește lumina și durata de expunere, cireșii preferă lumina directă a soarelui timp de minim 6 ore pe zi. Această specie poate tolera și umbra, dacă este parțială, însă florile nu vor fi la fel de abundente.

Solul

Datorită adaptabilității, cireșii japonezi pot crește în majoritatea tipurilor de sol. Preferă solurile acide, neutre sau alcaline. Trebuie însă evitată plantarea lor în zone mlăștinoase.

Udarea

În primul an după plantare se recomandă udarea regulată, în fiecare săptămână. După un an, arborele ar trebui să fie deja stabil. În urma acestei perioade de timp, rădăcinile sale ar trebui să ajungă deja la nivelul pânzei freatice. Acest lucru înseamnă că nu mai este necesară udarea sa, decât dacă sunt prezente condiții de secetă. Fertilizarea cireșilor se face primăvara, iar pentru fertilizare se folosește, de preferat, un fertilizant organic.

Tăierea

Pentru a le forma coroana dorită la maturitate, este necesară tăierea crengilor arborilor atunci cand sunt tineri. Ramurile se taie în funcție de preferințe, dar este indicat să se ia în considerare și forma naturală a copacului. Arborii se curăță anual de ramurile uscate sau rupte.

Curiozități

  • De obicei, cireșii japonezi au o durată scurtă de viață;
  • Petalele florilor sunt comestibile;
  • În Japonia, picnicurile organizate la umbra ciresilor japonezi reprezintă o tradiție;
  • Perioada de înflorire este, de obicei, aprilie-mai, însă poate varia în funcție de condițiile meteorologice;
  • Se presupune că cireșii japonezi provin din Himalaya;
  • Fiecare arbust rămâne înflorit doar timp de o saptamana.