Despre Vitta Parc

Bine ați venit pe pagina parcului Vitta!

Sunt dr. Vladislav Gyebnar, fondatorul Bestetic, Fundației pentru o Viață Sănătoasă, Vitta Clinic, iar acum, Vitta Parc. În rândurile de mai jos vă voi descrie procesul prin care a luat naștere parcul Vitta.

Vitta Parc – își are originile în țelul meu de a înființa ceva sustenabil, ceva de care să ne bucurăm atât noi, cât și generațiile următoare.
Acel lucru anume care să faciliteze un mediu de viață sănătos, de care să beneficiem cu toții, cu impact direct asupra sănătății noastre. Astfel că, printr-o metodă de relaxare și petrecere a timpului liber, am început să aducem natura mai aproape de noi și să o lăsăm să se dezvolte în jurul nostru.

Noi în natură sau natura la noi acasă

De ce Vitta Parc ?

Cred în comunitate și în faptul că fiecare dintre noi poate să își aducă aportul pentru un bun comun, respectiv mediul în care trăim. Prin crearea acestui parc am dorit sa dezvoltăm ceva ce să aducă un plus de valoare, însă mai mult decât atât, să fie un model pentru comunitate. Să creăm natură mai aproape de noi. Fiecare, în propriul său fel, poate face ceva pentru mediul înconjurător, pentru viitor și, implicit, pentru sănătate.

Interactiunea noastră cu natura este vitală

Vitta Parc - Antonela neamt si Vladislav Gyebnar

Unde este situat parcul Vitta?

Amplasamentul pe care se află parcul este localizat în imediata apropiere a Timișoarei, în localitatea Moșnița Nouă, în cartierul Europa. Poți accesa aici, pentru a localiza pe hartă, locația parcului Vitta.

Despre proiect și stil de viață

Proiectul Vitta Parc a început în toamna anului 2018. Inițial, dorința de a dezvolta parcul a plecat dintr-o pasiune pentru natură, pentru frumos, și a fost doar o viziune. Cred în impactul major al naturii asupra calității vieții noastre, dar și asupra sănătății.
În acest sens, există două variante – putem merge în natură sau putem aduce natura la noi. Astfel, am ales să creăm natură în jurul nostru – acesta este Vitta Parc.

Dezvoltarea conceptului, precum și dezvoltarea propriu-zisă a parcului, a necesitat implicare personală, investiții financiare, dar și multe ore petrecute pe teren. Acestea au fost efectuate de mine, împreună cu partenera mea de viață, Antonela Neamț.

Odată cu începerea proiectului, pasiunea pentru natură s-a transformat în ceva mai mult, s-a transformat într-o modalitate de a ne relaxa și a ne detașa de problemele zilnice. Am constatat astfel, prin intermediul acestei activități, cât este de valoros să faci ceva pentru comunitate.

Acest proiect ne-a modificat atât perspectiva, cât și stilul de viață. În timp, am înțeles cât este de important să ieși din rutină și să te reconectezi cu natura, să petreci timp făcând ceea ce te ajută să te detașezi, să te destinzi. Toate acestea duc, pe termen scurt, mediu și lung, la o eficiență crescută.

Echipa proiectului Vitta Parc

La scurt timp după demararea proiectului, am constatat că avem nevoie de aportul unor specialiști, astfel încât, în 2019, ni s-a alăturat, în scopul realizării unui proiect mai meșteșugit, arhitectul peisagist Ana Horhat, împreună cu arhitect Ivona Svinți și inginer peisagist Claudia Uglea. În evoluție, proiectul începând să devină din ce în ce mai complex, am apelat și la ajutorul echipei formate din Atelier 21 (arhitect Roland Rigler, arhitect Sebastian Dinu), Inginerie Creativă (inginer Marius Șoflete, inginer Octavian Timu), Renso (inginer Nandor Szeles Tofalvi, inginer Robert Frond, inginer Dorin Vraja) pentru rezolvarea tuturor parametrilor tehnici necesari obiectivului. Desfășurarea proiectului s-a realizat sub atenta coordonare a Dr. Ing. Iosif Boros – manager de proiect, pentru a asigura îndeplinirea cerințelor funcționale și a parametrilor tehnici.

Realizarea parcului – de la viziune la concretizare

Punerea în operă a parcului s-a desfășurat, și va continua să se desfășoare, pe etape, prima constând în planificarea designului și alegerea arborilor de talie mare.

Prima plantare, a arborilor de talie medie și mare, a avut loc în primăvara anului 2019. Speciile alese pentru această fază au fost: Platanus Acerifolia, Ciresul Japonez, precum și Metasequoia Glyptostroboides.

În 2020 am fost surprinși de frumusețea unor arbori crescuți pe un teren destinat unor viitoare construcții, care în consecință urmau să fie sacrificați. În urma consultărilor cu echipa am decis să salvăm măcar o parte dintre aceștia. Astfel, în toamna anului 2020, am reușit să obținem toate aprobările necesare și să demarăm transplantul mai multor specii de arbori. Dintre copacii transplantați, din cauza mărimii și a șocului suferit în timpul mutării, doar trei specii au reușit să reziste și să ne încânte în continuare privirile: un Arțar Canadian, un Tei și un Stejar.

La un an diferență s-a concretizat ideea realizării unor micro topografii la nivelul solului pentru a atribui “personalitate” parcului. Astfel, în toamna anului 2021, am intrat într-o nouă etapă de dezvoltare, așa cum era prevăzut în planul de peisagistică realizat de Ana Horhat, și am demarat un proces de formare a cinci mini coline, cu forme blânde, de dimensiuni și înălțimi variate. Zonele plane (dintre coline) vor deveni zone umbroase, de trecere, de activități, de relaxare.

De asemenea, în toamna aceluiași an, a avut loc și a treia plantare. Speciile alese pentru aceasta au fost: Ginkgo Biloba, Liquidambar styraciflua, Pinus Nigra Austriaca, Abies Nordmanniana.

În toamna anului 2022 am realizat următoarea fază a proiectului, transplantarea mai multor tipuri de magnolii, obținute din diferite zone, colecții, chiar țări, crescute anterior într-o mini pepinieră creată de noi în scopul dezvoltării parcului.

Speciile de magnolii plantate sunt: Magnolie Yellow Lantern, Magnolie Yellow Bird, Magnolie Genie, Magnolie Black Tulip, Magnolie Cleopatra, Magnolia Cameo, Magnolia Rustica Rubra, Liriodendron Tulipifera – Arborele de lalea, Magnolie Blue Opal.

Specificul Parcului Vitta Parc

Elementele specifice, care fac Parcul Vitta o destinație ce merită vizitată, sunt atât flora și fauna, dar și poziționarea parcului. Înconjurat de clădiri nu foarte înalte și amenajat cu coline, parcul oferă cadrul și oportunitatea perfectă pentru a vedea apusul soarelui în toată splendoare sa. Din acest unghi soarele pare că apune peste orașul Timișoara și coloristica cerului este una de vis.


Poza 1 – Apus de soare la Vitta Parc
Vitta Parc la apus de soare


Poza 2 – Apus de soare la Vitta Parc
Vitta Parc toamna

Compoziția parcului Vitta

La ora actuală, în Parcul Vitta se regăsesc următorii 28 de arbori:
(click pe fiecare pentru mai multe detalii)

  1. Platanus Acerifolia – Platan – 2 arbori
  2. Prunus Royal Burgundy – Cireș japonez
  3. Metasequoia Glyptostroboides
  4. Artar canadian
  5. Tilia cordata Greenspire – Tei
  6. Quercus robur – Stejar
  7. Ginkgo Biloba – 5 arbori
  8. Liquidambar styraciflua – Arborele de gumă – 5 arbori
  9. Pinus Nigra Austriaca – Pin
  10. Abies Nordmanniana – Brad
  11. Liriodendron Tulipifera – Arborele de lalea
  12. Magnolii – diverse specii – 8 arbori
    • Magnolie Yellow Lantern
    • Magnolie Yellow Bird
    • Magnolie Genie
    • Magnolie Black Tulip
    • Magnolia Cleopatra
    • Magnolia Cameo
    • Magnolia Rustica Rubra
    • Magnolia Blue Opal

Și proiectul continuă …

Dr. Vladislav GYEBNAR