Platan – Platanus Acerifolia

Despre Platan

Ce simbolizează platanul?

Datorită înălțimii și formei lor impunătoare, platanii au fost adesea asociați cu supremația. Pe vremea Imperiului Otoman, platanii erau plantați pe teritoriile nou cucerite. Aceștia erau folosiți ca simbol al dominării, al dreptului de a conduce acea regiune. Astăzi, ei simbolizează puterea și permanența. Pe lângă componenta lor istorică și ornamentală, platanii au și o importanță economică. Ei sunt adesea cultivați cu scopul ulterior al prelucrării obiectelor din lemn.

Platan – aspect și descriere

Platanul face parte din familia Platanaceae, fiind un arbore de dimensiuni mari, cu o coroană largă și neregulată. Arborele se face remarcat prin forma și culoarea frunzelor sale, precum și prin înălțime. Acesta prezintă frunze verzi cu o forma palmată. Perioada de înflorire a platanului este în luna mai. Florile de platan au o culoare albă și sunt monoice. Arborele produce niște fructe sferice, cu un diametru de aproximativ 3 cm.


Poza 1 – Platanul toamna
Platan toamna


Poza 2 – Scoarța unui platan
Platan scoarta trunchiului

Platanus acerifolia – Platan – este un hibrid foarte rezistent la poluare. Acesta are abilitatea de a se dezvolta chiar dacă este plantat într-un spațiu în care rădăcinile au loc limitat. Datorită acestor caracteristici, este adesea plantat în zonele urbane. Numeroși platani au fost plantați la Londra înainte de cel de-al Doilea Război Mondial.

Platan – Caracteristici

Pe lângă Platan mai sunt cunoscute și alte denumiri:: London Plane Tree, Platanus Acerifolia;

Talie: mare;

Înălțime: 20-40 m.;

Diametru coroană: 15 m.;

Caracteristici ornamentale platan: cele mai vizibile caracteristici ornamentale ale platanului sunt frunzele și înălțimea. Frunzele sale, de culoare verde închis, complimentează orice parc sau spațiu verde;

Scoarța la platan: La platan, scoarța are un aspect deosebit, fiind și aceasta o caracteristică ornamentală. Culoarea predominantă a scoarței este gri-vernil, însă acesta se exfoliază, lăsând să se vadă bucăți de scoarță albă, aflate sub primul înveliș extern.

Durata de viață a platanului: aproximativ 300-350 de ani,

Valoare peisageră în arhitectura peisajului: datorită diametrului coroanei, precum și datorită înălțimii, această specie se face remarcată oriunde. Datorită caracteristicilor sale ornamentale, el se poate planta singur sau alături de alte specii de arbori. Fie el un arbore solitar, înfrumusețând orașe, sau plantat într-un parc alături de alte specii, înălțimea lui îl va face vizibil indiferent de împrejurimi.

Coloristică platan:

  • Primăvara-Vara: verde închis
  • Toamna: galben
  • Iarna: își pierde frunzele

Proveniența platan: proveniența platanului acerifolia este incertă, însă se crede ca părinții acestei specii sunt platanul oriental și cel american. Se presupune că platanus acerifolia (platan) este un hibrid care s-a format natural în Spania, cândva în secolul al 17-lea;

Răspândire Platan: Europa de est, America, Asia;

Dăunători și boli: afide, păianjenul roșu, omizi, musculite albe, ceratocystis, massaria;

Alte specii de platan: Platanus occidentalis, Platanus rzedowskii, Platanus orientalis, Platanus racemosa, Platanus Kerrii, Platanus mexicana, Platanus wrightii.

Îngrijire platan

De câtă lumină are nevoie platanul?

Pentru a asigura dezvoltarea corespunzătoare a arborelui, acesta trebuie plantat într-un loc cu lumină directă. Este importantă expunerea sa la soare pentru cel puțin 8 ore pe zi. Dacă este plantat la umbră, rata sa de creștere scade. Această specie de platan poate tolera umbră parțială.

În ce tip de sol crește platanul?

În ceea ce privește solul potrivit pentru platan, se poate spune că acesta nu este un arbore pretențios. Acesta poate crește în aproape orice tip de sol. Poate crește în soluri nisipoase, în argila, soluri alcaline sau acide, poate suporta inundațiile și seceta. Atenție, arborii proaspăt plantați sunt mult mai sensibili la condițiile de secetă decât cei maturi.

Cum se udă platanul?

În primii doi ani după plantare, este recomandată udarea platanului odată la 7-10 zile, exceptând lunile de iarnă. După această perioadă, rădăcinile ajung la nivelul pânzei freatice, deci udarea regulată nu mai este necesară.

Cum se curăță platanul?

Cel mai indicat este să curățăm ramurile platanului toamna târziu sau la începutul iernii. În această perioadă arborele nu are o creștere activă și îl putem modela. Înainte de tăiere trebuie să ne asigurăm că nu va urma o perioadă ploioasă, întrucât rănile deschise, într-un număr semnificativ, pot duce la îmbolnăvirea copacului. Un nivel crescut de umiditate chiar după curatarea ramurilor poate atrage daunatori.

Curiozități

  • Cel mai bătrân platan datează, aproximativ, din anul 1660;
  • Platanus acerifolia – platan – este un arbore emblematic al Londrei;
  • Este adesea plantat pentru a crea umbră;
  • Denumirea “Platanus” provine din greaca (“platus”), care înseamnă larg, și face referire la forma extinsă a frunzelor.

Unde găsești platanul nostru?

Platanus Acerifolia (Platan) se regăsește în arhitectura peisagistică a Vitta Parc, localizat în Moșnița Nouă, lângă Timișoara. Prin crearea acestui parc am dorit sa dezvoltăm ceva ce să aducă un plus de valoare, însă mai mult decât atât, să fie un model pentru comunitate. Să creăm natură mai aproape de noi. Fiecare, în propriul său fel, poate face ceva pentru mediul înconjurător, pentru viitor și, implicit, pentru sănătate.
Platanul a fost plantat pe terenul parcului în anul 2019, în prima etapă de dezvoltare a spațiului verde. Mai multe despre noi, parcul nostru, dar și despre alte specii de arbori, poți afla făcând clic pe Vitta Parc.

Antonela NEAMȚ și Vladislav GYEBNAR