Polidactilia

Ce este polidactilia?

Numele bolii vine din grecescul polydaktylos (“poly” = multe și “daktylos” = degete).

PolidactiliaEste o afecțiune congenitală, determinată genetic, în care un om sau animal se naște cu mai multe degete decât normal la mână sau la picior. Este o malformație mult mai rară decat sindactilia (vezi detalii aici).

Afectează 1 din 500 de nou-născuți vii, iar rata crește în anumite grupuri (cum ar fi Amish, populația africană, consangvinitate). Copilul care prezintă această anomalie la nivelul mâinii trebuie examinat pentru prezența altor anomalii sau sindroame congenitale.

Clinic de obicei apare un surplus de țesut moale, care foarte rar conține și os. Extrem de rar degetul suplimentar este funcțional.

Tratamentul polidactiliei

Unicul tratament este cel chirurgical. Se recomandă în special în cazul în care degetul suplimentar este balant, nefuncțional și inestetic. În cazul degetelor funcționale, îndepărtarea chirurgicală este opțională.

Cu cât tratamentul chirurgical are loc mai devreme, cu atât rezultatul funcțional și estetic va fi mai bun. Copilul mic invață ușor să-și utilizeze mâna, reeducarea funcțională fiind rapidă.

Exemple de cazuri cu polidactilie:

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”14″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”100″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”6″ number_of_columns=”3″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Momentul optim pentru a opera o polidactilie

Cu cât tratamentul chirurgical are loc mai devreme, cu atât rezultatul funcțional și estetic va fi mai bun. Momentul optim pentru corectia polidactiliei este intre 6 si 18 luni.

Eu recomand ca operatia sa se efectueze dupa 12 luni.

Copilul mic invata usor sa-si utilizeze mana, reeducarea functionala fiind rapida.

Pacientii care prezinta aceasta anomalie la nivelul mainii trebuie examinati si pentru prezenta altor anomalii sau sindroame congenitale.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar