Ce este semnul Wartenberg si care e semnificatia lui ?
Semnul Wartenberg este o pozitie a degetului mic care sta departat fata de celelalte degete, involuntar si permanent. In termeni de specialitate putem spune ca degetul sta in abductie.
Mai jos poti vedea un video cu semnul Wartenberg, insemnatatea si implicatiile lui asupra sanatatii noastre:
Ce sugereaza semnul Wartenberg ?
Muschii interososi ai mainii, care controleaza si apropierea degetului mic, sunt inervati de nervul ulnar. Astfel ca semnul Wartenberg arata un deficit de functie motorie a nervului ulnar (pareza de nerv ulnar), respectiv o neuropatie de nerv ulnar.
Semnul Wartenberg poate arata prezenta unor boli, de la neuropatii de nerv ulnar tratabile si neamenintatoare pentru viata, pana la boli foarte grave. Vezi mai jos cateva exemple:
- afectarea nervului ulnar din neuropatia de compresie a nervului ulnar, in canalul cubital sau Guyon,
- boli mai grave: hernii de disc cervical cu afectare de radacini cervicale,
- boli foarte grave: afectarea nervului ulnar din polineuropatii sau afectare de neuron motor regasit in scleroza laterala amiotrofica – SLA.
Pozitia degetului mic departat, adica semnul Wartenberg, este asociata frecvent cu degetul mic amortit sau si mai frecvent, degetul mic si inelar amortite. De altfel, amortirea degetului mic este specifica bolilor nervului ulnar.
Alte semne care ne sugereaza o neuropatie de ulnar:
- furnicaturi si amorteli in degetele 4 si 5,
- scade puterea mainii,
- semnul Wartenberg,
- amiotrofie – se pierde masa musculara a mainii.
Boli specifice mainii, in care apare semnul Wartenberg
Cea mai frecventa patologie a mainii care are ca si manifestare posibila semnul Wartenberg este Sindromul de tunel cubital – vezi detalii aici. De asemenea intalnim semnul si la Sindromul de canal Guyon – vezi detalii aici. Mentionez ca semnul Wartenberg nu apare in stadii de inceput ale bolilor.
Este important sa nu se confunde semnul Wartenberg cu Sindromul Wartenberg, care este dat de compresia ramului senzitiv a nervului radial.
Explicatia fiziopatologica a semnului Wartenberg
Departarea degetului mic in caz de disfunctie a nervului ulnar este data de un dezechilibru dintre tractiunea a doi muschi ai mainii, adica muschiul interosos palmar al degetului mic si muschiul extensor propriu al degetului mic. Acesti doi muschi sunt antagonisti, adica actiunea fiecaruia anuleaza actiunea celuilalt.
Abductia sau departarea degetului mic apare din cauza lipsei actiunii muschiului interosos palmar al acestuia, muschi care este inervat de nervul ulnar. Muschiul interosos palmar 3 are rolul de a apropia degetul mic de celelalte degete. Acesta face opozitie la muschiul extensor propriu al degetului mic, care este inervat de nervul radial. Muschiul extensor propriu al degetului mic este situat ulnar de extensorul comun, el fiind cel care trage degetul in lateral.
Anatomie pentru specialistii in chirurgia mainii
Tendonul muschiului interosos palmar se insera distal la nivelul bordului RADIAL al bazei falangei 1 (F1) a degetului mic, iar tendonul muschiului extensor propriu al degetului mic se insera la nivelul bordului ULNAR a bazei F1. Astfel, ei isi fac opozitie, adica sunt muschi antagonisti.
Solutii
Daca neuropatia de compresie este identificata si descoperita la timp, și implicit corectata, aceste simptome dispar sau se amelioreaza, in functie de stadiu.
Amanarea sau lipsa tratamentului favorizeaza instalarea rapida a consecintelor nedorite: demielinizarea nervului, axonopatia, amiotrofia.
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.