Simptome carcinom bazocelular – epiteliom bazocelular

Cum arată un carcinom bazocelular (sau epiteliom bazocelular)?

Carcinomul bazo-celular, numit și epiteliom bazocelular, este cea mai răspândită formă de cancer de piele, care apare sub forma unei modificări la nivelul pielii. Aspectul său poate varia, însă de obicei arată ca și o excrescență sau o rană ce nu se vindecă de la sine.

Aceste modificări survenite la nivelul pielii, pe care noi le numim leziuni, pot lua următoarele forme:

  • O proeminență lucioasă de culoarea pielii. Ea poate avea culoare alb-sidefat sau poate fi translucidă. Uneori, în interiorul formațiunii, se pot observa mici vase de sânge care arată ca și ramurile sau rădăcinile unui copac
  • O leziune cu pete maro, negre sau albastre, puțin proeminentă, cu marginile translucide
  • O leziune la același nivel cu pielea, solzoasă, dar cu marginile mai ridicate. Aceasta poate crește și sângera după o perioadă de timp
  • O leziune albă, groasă, cu aspect de cicatrice fără margini bine definite

Indiferent ce aspect ar avea, toate leziunile din lista de mai sus pot fi simptome carcinom bazocelular și ar trebui examinate în detaliu.

Pentru a afla mai multe despre acest tip de cancer de piele, poți face click pe Ce este carcinomul bazocelular, unde poți citi un articol dedicat.

Prin urmare, cum arată cancerul de piele – carcinom bazocelular – în mod normal?

Cel mai frecvent, acest tip de cancer de piele, numit carcinom bazo-celular sau epiteliom bazocelular, are aspectul unei leziuni care crește lent, nu se vindecă de la sine, formează cruste și, în anumite cazuri, sângerează. De multe ori se întâmplă ca aceste cruste formate pe suprafața leziunii să ofere o falsă impresie de vindecare. Acest aspect îngreunează procesul real de vindecare, și anume prezentarea la medic în vederea extirparii cancerului de piele.

Poze cancer de piele – carcinom/epiteliom bazocelular

simptome carcinom bazocelular

Simptome carcinom bazocelular – particularități

Pe langa aspectele generale, fiecare subtip de carcinom bazo-celular are anumite particularități:

Aici vei găsi enumerate subtipurile de carcinom bazocelular și simptomele lor:

  • carcinom bazocelular nodular – De obicei arată ca și o bobiță sidefată sau perlată, situată la nivelul pielii. De cele mai multe ori, acest tip de carcinom are culoarea pielii. În anumite cazuri, mai rar însă, poate fi și de culoare brună sau chiar neagră. Lăsat să evolueze, poate forma ulcerații ce sângerează sau formează cruste.
  • carcinom bazocelular superficial – Cel mai frecvent ia forma unei pete de culoare deschisă, de la roz până la brun. Partea centrala fiind în general mai deschisă la culoare decât marginile.
  • carcinomul bazocelular pigmentat – cel mai des confundat cu o aluniță, are aspect similar cu primul subtip descris, cel nodular.
  • carcinom bazocelular infiltrativ – se prezintă ca și un placard, sub formă de pată, cu mici solzi și margini perlate.
  • epiteliomul sclerodermiform sau morfeiform – similar cu cel superficial, însă mult mai agresiv, inițial se poate prezenta sub forma unei cicatrici.
  • ulcus rodens – arată inițial ca și o rană cu ulcerație centrală. Nu se vindecă de la sine.

De reținut că aspectul carcinomului bazo-celular poate varia, majoritatea formează însă leziuni ale pielii. Dacă sesizezi o rană care există de mult timp și nu pare să se vindece, programează-te la o consultație de specialitate.

Important în cazul unui CBC – epiteliom bazocelular

Trebuie să știi că orice carcinom de piele se poate trata ușor dacă este descoperit la timp.
Acest lucru înseamnă că durata și complexitatea intervenției, în cazul unui epiteliom asupra căruia se intervine înainte ca acesta să se extindă, este mult diminuată, iar recuperarea este mai rapidă. De asemenea este important de menționat că riscul de recidivă la un Epiteliom bazocelular este mult diminuat dacă exctirparea lui este făcută cât mai repede.

Află mai multe despre tratamentul carcinomului bazocelular printr-un click pe Tratament carcinom bazocelular.

Atenție! Aceste forme de cancer de piele, chiar dacă au o creștere lentă, pot desfigura dacă sunt situate la față și sunt neglijate! Este important să nu ignorăm aceste simptome ale carcinomului bazocelular. În cazul unui cancer de piele, timpul este în favoarea noastră doar atunci când vorbim de perioada post-operatorie, când țesutul începe cu adevărat să se vindece.

Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Dr. Titus Grecu & echipa Vitta Clinic