Tratament Carcinom bazocelular

Ce este carcinomul bazo-celular – o scurtă recapitulare

Carcinomul Bazo-celular este cel mai comun tip de cancer de piele, acesta formându-se la nivelul celulelor bazale aflate la baza epidermului din piele. Carcinomul bazo-celular se poate adesea confunda cu o aluniță, întrucât diverse alunițe pot avea un aspect similar. Semnalele de alarmă în ceea ce privește acest tip de cancer de piele sunt trase atunci când formațiunea începe să se mărească în volum sau diametru, să formeze cruste, sau să sângereze.

Pentru a afla mai multe despre ce este carcinomul bazocelular te invit să citești un articol dedicat acestei teme dând click pe Carcinomul Bazocelular.

Care sunt cele mai utilizate metode de tratament carcinom bazocelular?

Tratament carcinom bazocelular

Deși s-au încercat mai multe metode de a trata carcinoamele bazo-celulare și există multiple studii ce compară rezultatele acestora, s-a concluzionat că cel mai bun tratament pentru carcinomul bazocelular, cu cele mai bune rezultate, este intervenția chirurgicală numită excizie biopsie. Vezi mai jos ce este excizia biopsie.
De asemenea, metodele de tratament posibile vor fi descrise mai jos, împreună cu beneficiile, dar și riscurile fiecăreia dintre ele.

Este important de precizat că tratamentul chirurgical corect al unui carcinom bazocelular include, ca investigație preoperatorie, și o dermatoscopie. Aceasta stabilește cu acuratețe despre ce fel de formațiune tumorală este vorba cu exactitate și ne ajută să facem un plan de excizie corespunzător. Dermatoscopia folosită pentru diagnosticarea anumitor formațiuni tumorale, se face la un medic dermatolog și este o investigație preoperatorie necesară. În vederea excizării unui carcinom bazocelular, dar nu numai, cel mai recomandat este ca pacientul să se prezinte cu o dermatoscopie deja făcută, dar nu mai veche de 3 luni, la o consultație de chirurgie plastică.

Atenție! Dermatoscopia se efectuează de către un medic dermatolog, care eliberează o scrisoare medicală cu diagnosticul constatat. Acest diagnostic este un diagnostic de suspiciune care ne servește nouă, chirurgilor plasticieni, pentru pre-diagnosticarea corectă a formațiunii tumorale, astfel încât, la consultație, să putem face un plan corect și specific de excizie.

Tipuri de tratament carcinom bazocelular

1. Tratament carcinom bazocelular cu imunoterapeutice locale

Ex: Imiquimod= Aldara

În tratarea carcinoamelor bazo-celulare comparativ cu exicizia-biopsia, imunoterapia locală are o rată de succes mult mai mică, acest tratament având o durată mai lungă, până la 8 săptămâni, cu efecte secundare ce includ înroșirea pielii, durere, cruste, până la ulcerații și ștergerea marginilor tumorale. Rata de recidivă este și ea destul de semnificativă în urma acestui tratament. De asemenea, acest tratament nu poate fi folosit pe toate tipurile de carcinom bazo-celular.

2. Tratament carcinom bazocelular cu chimioterapeutic local

Ex: 5-florouracil= Efudix

Este o metodă de tratament indicată doar pentru unele tipuri de carcinoame bazo-celulare. Tratamentul trebuie efectuat într-o anumită ordine și, precum metoda anterioară, aceasta oferă o rată de succes semnificativ mai mică comparativ cu alte tehnici. Efectele adverse sunt reprezentate de roșeață, durere, cruste, ulcerație, ștergerea marginilor tumorale și vindecare întârziată.

3. Radioterapia

Este o metodă utilizată în special pentru carcinoamele bazo-celulare greu de tratat chirurgical. Radioterapia implică mai multe ședințe succesive pe parcursul a cel puțin 2 săptămâni. Efectele adverse ale acesteia sunt reprezentate de roșeață, durere, cruste, ulcerații și întârzierea vindecării.

4. Chimioterapia sistemică

Este o metodă de tratament rezervată doar carcinoamelor bazo-celulare ce au fost neglijate o perioadă îndelungată de timp și au crescut foarte mult în dimensiune, sau în cazurile în care aceste carcinoame bazo-celulare, denumite gigant, s-au răspândit în corp. Efectele adverse sunt cele ale oricărui tratament chimioterapeutic.

5. Chirurgia micrografică MOHS

Este o metodă de excizie foarte laborioasă, care poate dura de la câteva ore la o zi întreagă. Această metodă presupune excizia cu margini mici dar succesive a tumorii pana la obținerea marginilor curate (fără celule tumorale). Deși are cea mai mare rată de vindecare, faptul că durează foarte mult, necesita foarte multă pregătire pentru fiecare operație, dar și echipamente speciale, face ca această metodă să fie foarte costisitoare și să nu poată fi folosită în majoritatea cazurilor.

6. Excizie biopsie clasică

Această metodă mai este numită și standardul de aur în tratamentul carcinoamelor bazo-celulare deoarece prezintă multiple avantaje și este mult superioară altor tehnici.

Vezi mai jos ce presupune acestă tehnică de eliminare a carcinomului bazocelular de pe piele.

Este important de reținut că, frecvent, pacienții care evită chirurgia ca și tratament, ajung în final tot la extirpare carcinom bazocelular prin chirurgie cu tehnica excizie biopsie.

Dar, atenție! Este important să alegi un centru specializat în chirurgia pielii. Aici vei găsi exact ceea ce cauți: Un chirurg bun, specializat în extirpare carcinom bazocelular, actualizat cu cele mai noi protocoale internaționale de tratament. Totodată, de cele mai multe ori, este necesară și reconstrucția zonei după extirpare. Este de dorit ca și această etapă să fie realizată de același chirurg plastician, de aceea este de dorit să alegi din start un centru specializat în tratamentul chirurgical pentru carcinom bazocelular.

Biopsie carcinom bazocelular – Ce este excizia biopsie?

Excizia biopsie, numită și standardul de aur în tratarea acestor tumori, reprezintă o variantă de tratament chirurgical pentru carcinom bazocelular – epiteliom.

Această procedură presupune scoaterea/excizarea formațiunii suspecte, alături de o margine de piele normală ce o înconjoară, dar și trimiterea acesteia la examinare microscopică.

Această biopsie/examinare microscopică ne va oferi, în aproximativ 2-3 săptămâni după excizie și trimiterea formațiunii la laborator, certitudinea că formațiunea tumorală este canceroasă sau nu. Cu alte cuvinte, ne va spune dacă este vorba despre o formațiune malignă sau benignă.

Ce procedură folosim la Vitta Clinic?

În vederea tratamentului carcinomului bazocelular, la Vitta Clinic folosim metoda consacrată de excizie – biopsie. Prin intermediul acestei proceduri ne asigurăm că țesutul canceros este scos în întregime, timpul petrecut de către pacient în intervenție nu este foarte îndelungat, iar la final ne îngrijim ca rezultatul să fie și estetic. Bineînțeles că piesa extirpată este predată și analizată de către un laborator specializat în biopsia leziunilor de piele.

Din experiența noastră putem afirma că orice alt tratament sau terapie va duce inevitabil la recidiva și extinderea carcinomului. În unele cazuri am observat că recidiva, după tratamente non-chirurgicale, este mai agresivă.
Iar în final pacientul este oricum nevoit să apeleze la operație.

Vezi mai jos un video pe această temă: cum trebuie să abordăm o formațiune suspectă pe piele și când avem șanse de vindecare dacă formațiunea este cancer:

Abordarea chirurgicală cât mai rapidă este cheia când vorbim de un carcinom bazocelular. Acest principiu este valabil în toate cazurile de carcinom de piele dar devine și mai important la carcinoamele situate pe pielea capului.

Aici poți vedea și imagini carcinom bazocelular într-un articol dedicat despre CBC.

tratament carcinom bazocelular cancer de piele

Avantaje și dezavantaje extirpare carcinom bazocelular prin excizie biopsie 

  • se poate efectua cu anestezie locală;
  • durata intervenției este, de cele mai multe ori, mică;
  • incizia rezultată se poate închide în majoritatea cazurilor direct, iar în celelalte cazuri se pot folosi tehnici de reconstrucție în același timp operator;
  • singurele efecte secundare care pot apărea sunt legate de vindecarea postoperatorie, dar și acestea apar în foarte puține cazuri, 95 la sută dintre cazuri având o vindecare normală.

De reținut că, deși toate metodele enumerate mai sus au aplicabilitatea lor în anumite cazuri, doar una singură conferă rezultate notabile în toate cazurile și pentru toate subtipurile. Aceasta este excizia biopsia, cu o rată de vindecare de peste 95%.

Ce se întâmplă dacă nu tratezi Carcinomul Bazocelular?

De cele mai multe ori carcinomul bazocelular are un ritm de creștere lent, însă în cazul în care este lăsat netratat, acesta poate cauza distrucții semnificative de țesuturi.
Fără tratament, cancerul poate continua să se extindă în pată de ulei și poate invada și mutila țesuturile tegumentare din jurul său, având impact major în toată aria afectată.

În anumite cazuri, carcinomul bazocelular se poate extinde, afectând zonele și segmentele din apropiere, mutilându-le și cauzând distrugerea anumitor structuri.
Netratat la timp, un carcinom bazocelular poate fi foarte periculos întrucât acesta poate cauza mutilarea feței sau a altor zone.

Dacă un carcinom bazocelular de 1 cm. situat pe trunchi nu este considerat mare, același carcinom situat pe pleoapă este enorm. Aceste tipuri de formațiuni tumorale pot, din punct de vedere estetic, desfigura.

În situații extrem de rare, aceste zone afectate pot fi nervii, oasele, cartilajele, plămânii sau alte organe interne. Acest lucru aduce după sine multiple complicații și poate pune viața în pericol.

Întocmai pentru a evita aceste complicații, este indicat să te prezinți la medic în stadiile cât mai incipiente ale formațiunii tumorale, înainte ca aceasta să se extindă și să prezinte un potențial risc asupra calității vieții sau chiar asupra vieții tale.

Nu uita! Dacă sesizezi modificări neobișnuite ale alunițelor, îți sugerez să te programezi la o consultație. Excizarea unui cancer de piele la timpul potrivit te poate salva de complicații.

Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.

Dr. Titus Grecu & echipa Vitta Clinic