Ce este carcinomul bazo-celular – o scurtă recapitulare
Carcinomul bazocelular este cea mai frecventă formă de cancer de piele, acesta formându-se la nivelul celulelor bazale aflate la baza epidermului din piele. Carcinomul bazo-celular se poate adesea confunda cu o aluniță, întrucât diverse alunițe pot avea un aspect similar. Semnalele de alarmă în ceea ce privește acest tip de cancer de piele sunt trase atunci când formațiunea începe să se mărească în volum sau diametru, să formeze cruste, sau să sângereze.
Pentru a afla mai multe despre ce este carcinomul bazocelular te invit să citești un articol dedicat acestei teme dând click pe Carcinomul Bazocelular.
Care sunt cele mai utilizate metode de tratament carcinom bazocelular?
Tratament carcinom bazocelular
Deși s-au încercat mai multe metode de a trata carcinoamele bazo-celulare și există multiple studii ce compară rezultatele acestora, s-a concluzionat că cel mai bun tratament pentru carcinomul bazocelular, cu cele mai bune rezultate, este intervenția chirurgicală numită excizie biopsie. Vezi mai jos ce este excizia biopsie.
De asemenea, metodele de tratament posibile vor fi descrise mai jos, împreună cu beneficiile, dar și riscurile fiecăreia dintre ele.
Este important de precizat că tratamentul chirurgical corect al unui carcinom bazocelular include, ca investigație preoperatorie, și o dermatoscopie. Aceasta stabilește cu acuratețe despre ce fel de formațiune tumorală este vorba cu exactitate și ne ajută să facem un plan de excizie corespunzător. Dermatoscopia folosită pentru diagnosticarea anumitor formațiuni tumorale, se face la un medic dermatolog și este o investigație preoperatorie necesară. În vederea excizării unui carcinom bazocelular, dar nu numai, cel mai recomandat este ca pacientul să se prezinte cu o dermatoscopie deja făcută, dar nu mai veche de 3 luni, la o consultație de chirurgie plastică.
Atenție! Dermatoscopia se efectuează de către un medic dermatolog, care eliberează o scrisoare medicală cu diagnosticul constatat. Acest diagnostic este un diagnostic de suspiciune care ne servește nouă, chirurgilor plasticieni, pentru pre-diagnosticarea corectă a formațiunii tumorale, astfel încât, la consultație, să putem face un plan corect și specific de excizie.
Tipuri de tratament carcinom bazocelular
1. Tratament carcinom bazocelular cu imunoterapeutice locale
Ex: Imiquimod= Aldara
În tratarea carcinoamelor bazo-celulare comparativ cu exicizia-biopsia, imunoterapia locală are o rată de succes mult mai mică, acest tratament având o durată mai lungă, până la 8 săptămâni, cu efecte secundare ce includ înroșirea pielii, durere, cruste, până la ulcerații și ștergerea marginilor tumorale. Rata de recidivă este și ea destul de semnificativă în urma acestui tratament. De asemenea, acest tratament nu poate fi folosit pe toate tipurile de carcinom bazo-celular.
2. Tratament carcinom bazocelular cu chimioterapeutic local
Ex: 5-florouracil= Efudix
Este o metodă de tratament indicată doar pentru unele tipuri de carcinoame bazo-celulare. Tratamentul trebuie efectuat într-o anumită ordine și, precum metoda anterioară, aceasta oferă o rată de succes semnificativ mai mică comparativ cu alte tehnici. Efectele adverse sunt reprezentate de roșeață, durere, cruste, ulcerație, ștergerea marginilor tumorale și vindecare întârziată.
3. Radioterapia
Este o metodă utilizată în special pentru carcinoamele bazo-celulare greu de tratat chirurgical. Radioterapia implică mai multe ședințe succesive pe parcursul a cel puțin 2 săptămâni. Efectele adverse ale acesteia sunt reprezentate de roșeață, durere, cruste, ulcerații și întârzierea vindecării.
4. Chimioterapia sistemică
Este o metodă de tratament rezervată doar carcinoamelor bazo-celulare ce au fost neglijate o perioadă îndelungată de timp și au crescut foarte mult în dimensiune, sau în cazurile în care aceste carcinoame bazo-celulare, denumite gigant, s-au răspândit în corp. Efectele adverse sunt cele ale oricărui tratament chimioterapeutic.
5. Chirurgia micrografică MOHS
Este o metodă de excizie foarte laborioasă, care poate dura de la câteva ore la o zi întreagă. Această metodă presupune excizia cu margini mici dar succesive a tumorii pana la obținerea marginilor curate (fără celule tumorale). Deși are cea mai mare rată de vindecare, faptul că durează foarte mult, necesita foarte multă pregătire pentru fiecare operație, dar și echipamente speciale, face ca această metodă să fie foarte costisitoare și să nu poată fi folosită în majoritatea cazurilor.
6. Tratament naturist Carcinom Bazocelular
Pacienții încearcă adesea să trateze formațiunile tumorale cu diverse medicamente alternative. Tratamente naturiste frecvent folosite: medicamente naturiste, alifie carcinom bazocelular, crema carcinom bazocelular, etc.
Atenție! Nu recomandăm urmarea unui tratament naturist pentru carcinomul bazocelular. Chiar dacă aceste tratamente pot fi eficiente pentru alte afecțiuni, carcinomul bazocelular este un cancer de piele, singurul său tratament eficient și sigur fiind cel chirurgical.
7. Tratament prin cauterizare Carcinom Bazocelular
Folosirea exclusivă a cauterizării ca și tratament pentru CBC are câteva dezavantaje:
- Nu permite efectuarea controlului oncologic, respectiv verificarea anatomopatologică a piesei prelevat, adică nu permite realizarea biopsiei
- Nu permite controlul marginilor de siguranță (deci nu se poate spune cu siguranță dacă piesa a fost scoasă în întregime)
- De regulă, dacă piesa se îndepărtează prin cauterizare, rămân celule restante care duc adesea la recidivă
- În caz de recidiva după cauterizare, carcinomul bazocelular este mult mai greu de gestionat chirurgical decât ar fi fost în primă fază, dacă s-ar fi practicat direct tratamentul corect, adică excizia biopsie.
Din cauza punctelor enumerate mai sus, cauterizarea epiteliomului bazocelular / carcinomului bazocelular nu este recomandată.
8. Excizie biopsie clasică
Această metodă mai este numită și standardul de aur în tratamentul carcinoamelor bazo-celulare deoarece prezintă multiple avantaje și este mult superioară altor tehnici.
Vezi mai jos ce presupune această tehnică de eliminare a carcinomului bazocelular de pe piele.
Este important de reținut că, frecvent, pacienții care evită chirurgia ca și tratament, ajung în final tot la extirpare carcinom bazocelular prin chirurgie cu tehnica excizie biopsie.
Dar, atenție! Caută un chirurg bun, care are experiență în tratarea carcinomului bazocelular. Este important să alegi un centru specializat pe chirurgia pielii.
Ce trebuie să facă un chirurg bun?
- să fie actualizat cu cele mai noi protocoale internaționale de tratament
- să fie experimentat
Vitta Clinic îți pune la dispoziție o echipă de chirurgi supraspecializați în extirpare carcinom bazocelular. Deoarece de cele mai multe ori este necesară și reconstrucția zonei după extirpare, este important ca medicul ales să țină cont de rezultat și din punct de vedere estetic. Este de dorit ca și această etapă de reconstrucție să fie realizată de același chirurg plastician, imediat după extirpare. Întocmai pentru ca aceste proceduri chirurgicale să fie realizate corect, este de preferat să alegi din start un centru specializat în tratamentul chirurgical pentru carcinom bazocelular.
Biopsie carcinom bazocelular – Ce este excizia biopsie?
Excizia biopsie, numită și standardul de aur în tratarea acestor tumori, reprezintă o variantă de tratament chirurgical pentru carcinom bazocelular – epiteliom.
Această procedură presupune scoaterea/excizarea formațiunii suspecte, alături de o margine de piele normală ce o înconjoară, dar și trimiterea acesteia la examinare microscopică.
Această biopsie/examinare microscopică ne va oferi, în aproximativ 2-3 săptămâni după excizie și trimiterea formațiunii la laborator, certitudinea că formațiunea tumorală este canceroasă sau nu. Cu alte cuvinte, ne va spune dacă este vorba despre o formațiune malignă sau benignă.
Tratamentul unui epiteliom bazocelular / carcinom bazocelular trebuie desfășurat în așa fel încât să urmărească rezolvarea următoarelor puncte:
- Tratamentul trebuie să vizeze rezolvarea etapei curative – oncologice: extirparea completă a cancerului
- Trebuie să urmărească asigurarea părții funcționale: deoarece multe carcinoame sunt localizate pe față, în zone sensibile, precum nas, pleoapă sau ureche, este esențial ca tratamentul să țină cont de aspectul funcțional post-operator
- Rezultatul trebuie să fie cât mai satisfăcător din punct de vedere estetic
Pe scurt, tratamentul unui carcinom bazocelular trebuie să vizeze partea curativă, funcțională și estetică.
Ce procedură folosim la Vitta Clinic?
În vederea tratamentului carcinomului bazocelular, la Vitta Clinic folosim metoda consacrată de excizie – biopsie. Prin intermediul acestei proceduri ne asigurăm că țesutul canceros este scos în întregime, timpul petrecut de către pacient în intervenție nu este foarte îndelungat, iar la final ne îngrijim ca rezultatul să fie și estetic. Bineînțeles că piesa extirpată este predată și analizată de către un laborator specializat în biopsia leziunilor de piele.
Din experiența noastră putem afirma că orice alt tratament sau terapie va duce inevitabil la recidiva și extinderea carcinomului. În unele cazuri am observat că recidiva, după tratamente non-chirurgicale, este mai agresivă.
Iar în final pacientul este oricum nevoit să apeleze la operație.
Sfatul sănătos de la specialiști – Ce recomandă specialiștii Vitta Clinic
Ce trebuie știut despre un CBC:
- Orice formațiune suspectă de la nivelul pielii are nevoie de dermatoscopie, aceasta oferind un diagnostic de probabilitate. Cu alte cuvinte, ne spune despre ce tip de formațiune tumorală este vorba și, în funcție de asta, cum să o abordăm chirurgical.
- Există mai multe metode de tratament, dar totuși, cel mai bun tratament pentru carcinomul bazo-celular este intervenția chirurgicală numită excizie biopsie. În Clinica Vitta se folosește această metodă consacrată, care oferă mai multe avantaje comparativ cu toate celelalte metode:
- este rapidă
- are rată mare de vindecare ≥95%
- rezultat estetic foarte bun
- este o tehnică nedureroasă
- Tratamentul trebuie efectuat cât mai precoce
Recidivă Carcinom bazocelular
Recidiva locală este cea mai frecventă complicație la distanță a unui carcinom bazocelular. Aceasta apare destul de rar, însă nu este exclusă. De aceea, unui pacient care a suferit în trecut de carcinom bazocelular îi recomandăm să efectueze controale dermatologice regulate.
Durată de viață carcinom bazocelular
Tratat corect, prin excizie completă și precoce, boala este complet curativa. În majoritatea cazurilor, carcinomul bazocelular se poate considera un cancer de piele blând. Acesta îi permite pacientului privilegiul de a-l trata printr-o singură intervenție, fără a necesita tratamente oncologice suplimentare. Desigur, în cazuri foarte de rare există și cazuri de metastaze, unde tratamentul oncologic este necesar.
Metastaze carcinom bazocelular
Carcinomul bazocelular metastazează extrem de rar. Chiar dacă riscul de metastază este foarte redus, posibilitatea de a metastaza nu poate fi exclusă.
Informează-te și treci la acțiune.
În cazul cancerelor de piele, non-acțiunea este cel mai mare pericol. Caută informații despre afecțiune și programează-te la o consultație de specialitate la Vitta Clinic sau într-un alt centru dedicat tratării formațiunilor tumorale. Acționează pentru a-ți menține sănătatea.
Vezi mai jos un video pe această temă: cum trebuie să abordăm o formațiune suspectă pe piele și când avem șanse de vindecare dacă formațiunea este cancer:
Abordarea chirurgicală cât mai rapidă este cheia când vorbim de un carcinom bazocelular. Acest principiu este valabil în toate cazurile de carcinom de piele dar devine și mai important la carcinoamele situate pe pielea capului.
Ce nu se recomandă – De evitat la un carcinom bazocelular
Ce să nu faci:
- Nu ignora sau neglija alunițele care s-au modificat, sau orice altă leziune care nu se vindecă.
- Nu amâna consultul medical.
- Nu-ți fie frică de operație. Cu cât operația este efectuată mai repde, cu atât suprafața asupra căreia se intervine este mai mică și timpul de recuperare este mai scurt.
Aici poți vedea și imagini carcinom bazocelular într-un articol dedicat despre CBC.
Avantaje și dezavantaje extirpare carcinom bazocelular prin excizie biopsie
- se poate efectua cu anestezie locală;
- durata intervenției este, de cele mai multe ori, mică;
- incizia rezultată se poate închide în majoritatea cazurilor direct, iar în celelalte cazuri se pot folosi tehnici de reconstrucție în același timp operator;
- singurele efecte secundare care pot apărea sunt legate de vindecarea postoperatorie, dar și acestea apar în foarte puține cazuri, 95 la sută dintre cazuri având o vindecare normală.
De reținut că, deși toate metodele enumerate mai sus au aplicabilitatea lor în anumite cazuri, doar una singură conferă rezultate notabile în toate cazurile și pentru toate subtipurile. Aceasta este excizia biopsia, cu o rată de vindecare de peste 95%.
Ce se întâmplă dacă nu tratezi Carcinomul Bazocelular?
De cele mai multe ori carcinomul bazocelular are un ritm de creștere lent, însă în cazul în care este lăsat netratat, acesta poate cauza distrucții semnificative de țesuturi.
Fără tratament, cancerul poate continua să se extindă în pată de ulei și poate invada și mutila țesuturile tegumentare din jurul său, având impact major în toată aria afectată.
În anumite cazuri, carcinomul bazocelular se poate extinde, afectând zonele și segmentele din apropiere, mutilându-le și cauzând distrugerea anumitor structuri.
Netratat la timp, un carcinom bazocelular poate fi foarte periculos întrucât acesta poate cauza mutilarea feței sau a altor zone.
Dacă un carcinom bazocelular de 1 cm. situat pe trunchi nu este considerat mare, același carcinom situat pe pleoapă este enorm. Aceste tipuri de formațiuni tumorale pot, din punct de vedere estetic, desfigura.
În situații extrem de rare, aceste zone afectate pot fi nervii, oasele, cartilajele, plămânii sau alte organe interne. Acest lucru aduce după sine multiple complicații și poate pune viața în pericol.
Întocmai pentru a evita aceste complicații, este indicat să te prezinți la medic în stadiile cât mai incipiente ale formațiunii tumorale, înainte ca aceasta să se extindă și să prezinte un potențial risc asupra calității vieții sau chiar asupra vieții tale.
Nu uita! Dacă sesizezi modificări neobișnuite ale alunițelor, îți sugerez să te programezi la o consultație. Excizarea unui cancer de piele la timpul potrivit te poate salva de complicații.
Pe data viitoare! Rămâi informat și nu uita că o informație medicală corectă îți poate salva viața!
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.