Tendonul lui Ahile – reconstructia dupa ruptura

Ce este Tendonul lui Ahile ? 

Numit si tendonul calcanean, tendonul lui Ahile (tendo calcaneus Achillis) este tendonul muschiului triceps sural. Acesta este care compus din muschiul gastrocnemian si muschiul solear. Tendonul se insera pe osul calcaneu. Se poate palpa foarte usor imediat sub piele in zona distala a regiunii posterioare a gambei (spre glezna).


Poza 1 – Tendonul lui Ahile:
Tendon Ahile anatomie


Poza 2 – Anatomia tendonului Ahilian:

Rolul tendonului Ahilian

Tendonul calcanean sau a lui Ahile are un dublu rol atat in deplasare (mers, alergare, sarit, etc) cat si in orientarea posturala, adica stabilitate cand stam in picioare.

  1. Rolul in mers – locomotie – este dat de transmiterea contractiei muschiului triceps sural spre picior care implicit provoaca flexia plantara (a piciorului) din glezna – vezi poza 3.
  2. Rolul de stabilizare a corpului prin orientare posturala ajuta la impiedicarea dezechilibrarii si mentinerea pozitiei verticale a corpului.
    • Statul pe loc (in picioare) este posibil doar cu ajutorul unor mecanisme complexe de corectie si stabilizare. Inclinarea inainte sau inapoi a corpului este receptionat imediat prin intermediul receptorilor de presiune-tensiune din tendonul lui Achile si transmis la creier.
    • Daca se constata tendinta la dezechilibru, intervin imediat mecanisme compensatorii. Acestea actioneaza prin impiedicarea inclinarii inainte a membrului inferior, implicit a corpului si corectarea imediata a posturii prin comenzi de contractii musculare statice.

Poza 3 – Rolul tendonului Ahilian:


Poza 4 – Pozitia tipica de rupere:

Nu uita! Cea mai buna recuperare e data de interventia corecta si la timp. 

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.

Sinteza realizata de Dr. Med. Vladislav GYEBNAR si colab.