Unghia incarnata – Tratament

Ce este unghia incarnata?

Unghia incarnata, afectiune aparent banala dar care produce neplaceri majore, este o boala specifica degetului mare de la picior (numit haluce).

Intrarea unghiei in tesuturile din jur se numeste unghie incarnata si se manifesta prin durere, inflamatie, edem, roseata, secretii purulente si miros neplacut.

De ce apare unghia incarnata?

Se datoreaza unui conflict dintre unghie (tesut cornos, dur) si tesuturile moi din jur, care reactioneaza la traumatisme mici si repetate. Poate fi insotita de aparitia unei ciuperci (onicomicoza), manifestata prin deformari si schimbarea culorii la suprafata unghiei.

Cauzele incarnarii unghiei pot fi multiple: cel mai frecvent pedichiura incorecta, predispozitie genetica, sarcina, incaltaminte neadecvata, modificari osoase artrozice, etc.

Video 1 – despre unghia incarnata. Aspectul postopetator a fost filmat la 6 saptamani:

Cum previn formarea unghiei incarnate?

Cel mai bun tratament pentru unghia incarnata este cel preventiv, adica taierea corecta a unghiilor (pedichiura corecta) si purtarea de incaltaminte adecvatavezi aici cum prevenim corect. In cazul aparitiei unei inflamatii periunghiale e necesar urgent consultul de specialitate pentru a avea sansa de a beneficia de tratament conservator.

Ce spun pacientii?

Evelina B.

Am ajuns la domnul doctor după 2 ani de dureri, chinuri și bani dați pe tratamente pentru unghia incarnata și medici care nu m-au …citeste mai mult

Luminita D.

Sunt o fetiță de 13 ani și am ajuns la domnul doctor Gyebnar in luna decembrie 2019. Am fost operată pentru o unghie încarnată, …citeste mai mult

Consultatia la medicul specialist

In timpul consultatiei veti fi intrebat despre simptome, de cand au debutat, cum au evoluat in timp, cat de tare va supara, care e impactul asupra activitatilor cotidiene si profesionale, etc.

E important de stiut daca s-a mai intervenit chirurgical asupra unghiei.

Tratamentul unghiei incarnate

Ce recomand:

Tratamentul chirurgical care modeleaza partile moi din jurul unghiei si foarte rar unghia, pentru a evita conflictul intre ele.; modelarea se face diferentiat in functie de aspectul si starea unghiei si a pielii. Operatia trebuie facuta de un chirurg cu experienta in domeniu, deoarece reinterventia ulterioara este mai dificila. Adresandu-va corect catre un chirurg plastician cu experienta în patologia unghiei incarnate aveti toate sansele sa scapati definitiv de problema.

Ce nu recomand:

Simpla indepartare a unghiei nu este suficienta si nici eficienta. Rezolva temporar problema dar aproximativ dupa 6 luni, problemele apar din nou.

Rezectia partiala a unghiei rezolva problema dar cu un prejudiciu cosmetic ireversibil. Unghia ramane definitiv mai ingusta si asimetrica in raport cu cea controlaterala.

Taierea colturilor, de asemenea, nu rezolva problema! Pe moment o amana pentru aproximativ 2 luni manifestarea simptomatologiei, si in final agraveaza situatia.


Poza 1 – Inainte de tratament:
unghia incarnata


Poza 2 – Dupa tratament:
Unghie incarnata

Tehnica mea preferata

Rezultatele din imaginile postoperatorii prezentate le-am obtinut printr-o tehnica chirurgicala moderna, blanda, care nu implica smulgerea sau sectionarea unghiei pacientului. Procedura permite modelarea anatomica si estetica corespunzatoare a zonei afectate, conservand aspectul armonios al degetului.

Rezultatul tehnicii mele le poti vedea atat in poza 2 cat si in video 1 si 2 .

Spitalizarea, anestezia si durata interventiei

Interventia se efectueaza in regim de spitalizare de zi, iar pacientul petrece aproximativ 2 ore in clinica.

Procedura se efectueaza in anestezie locala si este complet nedureroasa.

Dupa instalarea anesteziei interventia dureaza aproximativ 30 min.

Imediat dupa operatie veti primi o lista cu recomandari specifice. Dupa interventie, mentinerea ridicata a membrului operat este obligatorie.

Contraindicatii pentru interventie

Operatia de unghie incarnata nu are contraindicatii specifice.

Este interzisa folosirea aspirinei si derivatelor sale sau a altor medicamente hipocoagulante / anticoagulante (care intarzie coagularea si prelungesc sangerarea) cu 10 zile inainte de interventia chirurgicala. Aceste aspecte vor fi discutate cu ocazia consultatiei preoperatorii, cand veti informa medicul ce alte boli mai aveti si ce tratamente folositi.

Video 2 – Caz sever de unghie incarnata bilateral rezolvat cu tehnica proprie, filmat inainte si dupa vindecare completa la sase saptamani:

Unghia incarnata – Alte exemple de cazuri:


Poza 3 – Unghie incarnata:


Poza 4 – Unghie incarnata:


Poza 5 – Unghie incarnata:
Unghia incarnata


Poza 6 – Unghie incarnata:
Unghia incarnata

Recuperarea dupa interventie

Recuperarea este relativ rapida. Durerea dispare din a doua saptamana. Dureaza aproximativ doua saptamani pana la vindecarea primara iar aspectul de “deget normal” este dobandit in aproximativ o luna. In cazuri foarte grave poate dura pana la sase saptamani.

Ce se intampla daca nu tratez unghia incarnata?

Netratata, boala evolueaza de la inflamatie spre infectie locala, secretii purulente urat mirositoare, permanentizarea durerii sau chiar tumori cutanate benigne (botriomicom).

Dr. Med. Vladislav Gyebnar