Rinofima – rhinophyma – nas mare

Ce este Rinofima? De ce are aspect de nas mare?  

Este o boala, cu aspect de nas mare, rosu, fibros, cu porii proeminenti. Prezinta o hipertrofie a glandelor sebacee asociata cu dilatarea vaselor sanguine, adica cresterea exagerata in volum a glandelor sebacee si a tesutului care le inconjoara. 

Se manifesta la nivelul nasului. La inceput, hipertrofia este prezenta la nivelul varfului nasului iar in timp cuprinde tot nasul.


Poza 1 – Rinofima profil:


Poza 2 – Rinofima de jos:

Este usor de recunoscut datorita elementelor specifice: nas mare, de culoare rosie intensa, cu porii dilatati.

Important! Nu este cancer.

Video cu un pacient cu rinofima moderata – aspect inainte si dupa:


Poza 3 – Rinofima din fata:
Rinofima nas mare rosu


Poza 4 – Rinofima de jos:
Rinofima nas mare rosu


Poza 5 – Rinofima din profil:
Rinofima nas mare rosu

De ce apare?

Rosacea sau Acneea rosacee pot precede sau chiar insoti rinofima. Acneea rozacee netratata, evolueaza in timp, si frecvent se agraveaza formand rinofima.

Desi cauza exacta nu este bine cunoscuta rinofima, frecvent este asociata cu consumul de alcool care poate provoca sau agrava starea bolii. 

Apare aproape exclusiv la barbat – sexul masculin.

Rinofima provoaca un prejudiciu estetic si diconfort, cu impact psihologic negativ. Functional, in stadii avansate, provoaca obstructia cailor aeriene nazale si / sau obturarea vederii (prin limitarea campului vizual).

Consultatia la medicul specialist 

Primul pas in vederea stabilirii unui diagnostic corect este consultatia. In timpul consultatiei in cabinetul meu vom discuta toate aspectele si vom lamuri toate neclaritatile tale vis-a-vis de boala ta. Modul in care are loc consultatia la mine poti vedea aici. 

Tratamentul la Rinofima

Tratamentul chirurgical consta in indepartarea excesului de tesuturi moi prin sculptura si modelare, urmata de re-epitelizare sau grefa de piele.

Tehnica mea in tratamentul Rinofimei     

Cel mai bun tratament pe care il practic si il recomand este indepartarea surplusului de tesut prin laser – radiofrecventa – vezi aici mai multe detalii despre chirurgia cu radiofreventa.

Rezultatul dupa aceasta tehnica este mult superior altor tehnici de excizie si grefare – vezi video mai sus.


Poza 6 – Rinofima inainte:
nas mare rinofima


Poza 7 – Rinofima la 14 zile:


Poza 8 – Rinofima la o luna:

Aspectul dupa cateva saptamani este absolut normal.


Poza 9 – Rinofima inainte:


Poza 10 – Rinofima dupa:

Postoperator, dupa tehnica cu radiofrecventa, incepe rapid reepitelizarea astfel incat la 7-10 zile apare piele noua sanatoasa. Sunt necesare totusi cateva saptamani pentru ca aspectul sa se definitiveze.

Spitalizarea

Procedura o efectuez in anestezie locala sau locoregionala, este nedureroasa, iar pacientul petrece in clinica aproximativ doua – trei ore.

Dupa operatie pacientul va avea un pansament unic care nu trebuie schimbat. Pansamentul se indeparteaza la 7 – 10 zile.

Ce se intampla daca nu ma operez de rinofima?    

Boala fara tratament va progresa iar nasul isi mareste volumul lent dar constant, dobandind caracterul de nas mare. Poate sa evolueze pana la obstructia completa a cailor aeriene nazale – vezi poza 2.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar