Stiti sa va taiati corect unghiile?

Manichiura si pedichiura corecta – Afla cum se previne o unghie incarnata


Reguli simple pentru prevenirea incarnarii unghiei

Unghia este un tesut cornos care protejeaza degetul. Taiatul unghiilor este o manevra aparent banala, pe care o facem regulat. Manichiura se face relativ simplu, urmarind conturul degetului. Pedichiura necesita respectarea unor reguli simple si clare pentru a preveni aparitia inflamatiei langa unghie – vezi poza 1 si 2.

Pasul gresit spre unghia incarnata

Mersul biped face necesara purtarea incaltamintei, care creeaza anumite presiuni asupra degetelor, in special a varfurilor acestora. De aceea, orice taiere incorecta a unghiilor de la picioare este penalizata repede si este primul pas spre o unghie incarnata.

Consecinta este incarnarea unghiei – vezi aici tot ce trebuie sa stii despre cum sa tratezi unghia incarnata . Incarnarea unghiei este urmata de alte complicatii locale – inflamatie, durere, infectie – care provoaca o scadere a calitatii vietii.


Poza 1 – Manichiura corecta la mana:
Unghie incarnata Manichiura corecta


Poza 2 – Pedichiura corecta la picior:
Unghie incarnata Pedichiura corecta

Cum trebuie taiata unghia pentru a evita incarnarea ei?   

La picior unghia se taie respectand colturile. Acestea obligatoriu trebuie sa fie lasate in afara repliului unghial, fara sa fie acoperite de piele prin “rotunjire” excesiva (vezi poza 3). Acoperirea coltului de catre piele prin taiere incorecta duce la un conflict permanent, la fiecare pas, intre unghie (tesut dur) si tesuturile moi din jur, soldat invariabil cu “victoria” unghiei. Astfel apare durere la mers, cresterea unui tesut anormal (ţesut de granulaţie, botrimicom) la nivelul zonei lezate, iar in cele din urma infectie locala.

Ce spun pacientii?

Evelina B.

Am ajuns la domnul doctor după 2 ani de dureri, chinuri și bani dați pe tratamente pentru unghia incarnata și medici care nu m-au …citeste mai mult

Luminita D.

Sunt o fetiță de 13 ani și am ajuns la domnul doctor Gyebnar in luna decembrie 2019. Am fost operată pentru o unghie încarnată, …citeste mai mult

Foarte multa atentie trebuie sa acorde acestei manopere persoanele cu risc mare: pacientii cu diabet zaharat si neuropatie (afectare nervoasa), cei cu boala arteriala periferica, cei care trebuie sa poarte incaltaminte de cauciuc (favorizeaza umezeala) timp indelungat, etc.

Remedierea prin preventie

O unghie incorect taiata poate fi remediata initial printr-o pedichiura corecta, cu respectarea principiilor de mai sus. Daca s-a produs deja incarnarea, si mai ales daca au aparut si complicatiile, tratamentul este doar chirurgical si trebuie facut de un medic cu experienta in domeniu, pentru a evita recidivele.   


Poza 3 – Regula coltului unghiei:
Unghia incarnata Pedichiura corecta


Poza 4 – Aspect corect:
Unghia incarnata Pedichiura corecta

Dupa cum se stie, preventia este intodeauna mai usoara decat tratamentul; daca doriti sa evitati necesitatea unei interventii chirurgicale, e recomandabil sa va taiati corect unghiile de la picioare – vezi poza 3 si 4.

Ce fac daca am o unghie incarnata?   

O unghie incarnata se instaleaza insidios si debuteaza cu o inflamatie pe marginea unghiei.

Se datoreaza unui conflict dintre unghie si tesuturile moi din jur, care reactioneaza la traumatisme mici si repetate. Vezi aici mai multe detalii despere unghia incarnata.

Netratata, o inflamatie langa unghie, se agraveaza si se formeaza o hipertrofiere a tesutului moale din jur – vezi poza 5.  


Poza 5 – Unghie incarnata cu inflamatie:
Unghie incarnata


Poza 6 – Unghie incarnata intraoperator:

Nu recomand! Tratamentul prin pedichiura in cazul unghiei incarnate NU ajuta. Aceasta nu face altceva decat sa amelioreze usor situatia pentru 2-3 saptamani, ulterior agravandu-se.

Taierea coltului, la degetul mare de la picior, in cazul inflamatiei, formeaza o margine de unghie in baioneta – vezi poza 6. Aceasta stare duce inevitabil la agravare, situatie in care singurul tratament ramane interventia chirurgicala.   

Cazuri inainte si dupa tratament

Exemple de cazuri tratate – din cazuistica Dr. Vladislav Gyebnar:

Video 1 – cu detalii despre unghia incarnata. Caz rezolvat cu aspect postopetator filmat la 6 saptamani:

Video 2 – Caz sever de unghie incarnata bilateral rezolvat cu tehnica Dr. Vladislav Gyebnar, filmat inainte si dupa vindecare completa la sase saptamani:

Dr. Med. Vladislav Gyebnar