Ginecomastia

Ce este ginecomastia?

Este o dezvoltare exagerata prin hipertrofie a glandelor mamare si a grasimii din jur la barbat, manifestata prin cresterea in volum a regiunii pectorale. Ginecomastia inseamna de fapt un san specific feminin la barbat (vezi poza 1).

Vezi video despre ginecomastie:

De ce apare ginecomastia?

Ginecomastia este data de un dezechilibru hormonal, uneori temporar, din adolescenta, de consumul de alimente care contin hormoni de crestere, etc. Cei care fac sporturi de intretinere corporala, culturisti, in special dupa folosirea unor hormoni steroizi, dezvolta frecvent hipertrofia glandei mamare, asociata cu depunerea de grasime periglandular.

Scopul corectiei chirurgicale la ginecomastie

Cura chirurgicala a ginecomastiei realizeaza corectarea aspectului de san feminin prin indepartarea glandei, reducerea cantitatii de grasime periglandulare sau ambele.

De la ce varsta se poate realiza operatia de ginecomastie?

Operatia de ginecomastie este o operatie uzuala in chirurgia plastica.

Se poate efectua la orice varsta dupa 16 ani.

Aspecte psiho-sociale in ginecomastie

Ginecomastia creeaza adevarate complexe psihologice, jena la expunerea in public, mai ales la tineri.

Este o provocare pentru cei cu un aspect nenatural, feminin, al regiunii pectorale sa-si invinga teama si sa realizeze acest pas important in viata lor: solicitarea corectiei chirurgicale cu scopul de a-si ameliora aspectul.

Disconfortul subiectiv in timpul operatiei este minim. Corectarea problemei confera restaurarea încrederii in sine, o cale de a te simti bine si de a fi in acord cu propriul corp.


Poza 1 – Aspect specific:


Poza 2 – Corset specific:

Pentru un aspect mai armonizat al trunchiului, cura ginecomastiei se poate asocia si cu lipoabsorbtia abdomenului, creindu-se astfel un contur echilibrat al regiunii (piept si abdomen).

Investigatiile preoperatorii includ ecografia mamara si efectuarea dozarilor hormonale. Este foarte important istoricul pacientului referitor la consumul de medicamente, hormoni (steroizi, etc.) si droguri.

Pregatirea preoperatorie – consultatia

In timpul consultatiei (vezi aici ce este o consultatie) discut in detaliu istoricul hipertrofiei glandulare, cand a aparut, activitatile uzuale, sport, consum de steroizi, etc. Este foarte important istoricul pacientului referitor la consumul de medicamente, hormoni (steroizi, etc.) si droguri.

Purtarea unui corset special (vezi mai multe detalii despre corset aici  – vezi poza 2) dupa operatie face necesara comandarea lui din timp. Modelul recomandat il veti primi la consultatia preoperatorie, urmand sa va achizitionati marimea potrivita.

Investigatiile preoperatorii includ ecografia mamara si, uneori, efectuarea dozarilor hormonale.

Discut cu pacientul si asteptarile pe care trebuie sa le aiba, raportate la aspectul preoperator.

Recomand intreruperea fumatului cu 2 saptamani inainte de operatie datorita actiunii nefavorabile a nicotinei, care interfera cu vindecarea normala.

Tratamentul chirurgical

Operatia consta in excizia tesutului glandular, realizabila printr-o o mica incizie periareolara in cadranul inferior (vezi poza 3). Grasimea in exces se elimina prin lipoaspiratie.


Poza 3 – Planificarea inciziei:


Poza 4 – Incizia postoperator:

Cazurile care prezinta doar depunere de grasime in exces se rezolva prin lipoaspiratie, fara nici o incizie.

Pentru un aspect mai armonios al trunchiului, cura ginecomastiei se poate asocia si cu lipoabsorbtia abdomenului, obtinand astfel un contur echilibrat al regiunii toracoabdominale.

Astfel se creeaza un nou contur, masculin, la nivelul regiunii pectorale.


Poza 5 – Schita preoperator:


Poza 6 – Schita postoperator:

Pentru un aspect mai armonizat al trunchiului, cura ginecomastiei se poate asocia si cu lipoabsorbtia abdomenului, creindu-se astfel un contur echilibrat al regiunii – piept si abdomen.

Astfel se creeaza un nou contur, masculin, la nivelul regiunii pectorale.

Cele mai importante deziderate urmarite in corectarea ginecomastei sunt:

  • Redobandirea aspectului masculin;
  • Cicatrice minima;
  • Eliminarea completa a recidivei.

Poza 7 – Aspect preoperator:


Poza 8 – Aspect postoperator:

Spitalizarea, anestezia si durata interventiei

Interventia se poate efectua atat in regim de spitalizare de zi cat si cu internare, in functie de severitatea ginecomastiei. Internarea este necesara in anumite cazuri mai complexe sau la cerere. In situatia internarii de zi, pacientul petrece in clinica aproximativ 3 – 4 ore.

Operatia de ginecomastie se efectueaza in anestezie locala si/sau sedare intravenoasa (un tip de anestezie generala).

Dupa instalarea anesteziei, interventia dureaza intre o ora si o ora si jumatate.

Ce se intampla dupa interventia chirurgicala? Recuperarea

Imediat dupa operatie veti primi o lista cu recomandari specifice.

Foarte important de stiut – dupa operatia de ginecomastie recomand purtarea timp de 3 saptamani doar a camasilor cu nasturi – se evita bluzele si tricourile care se trag peste cap.

Activitatea uzuala se poate relua dupa 2 – 3 zile. Corsetul special se poarta 3 saptamani in permanenta, timp in care se vor retrage atat edemul cat si echimozele (vanataile).

Dupa primele 3 saptamani, recomand purtarea lui inca 3 saptamani doar noaptea.

Aspectul final se definitiveaza doar dupa cateva luni.

Ginecomastia Hipertrofia mamara la barbat

 

Contraindicatii

Operatia de ginecomastie nu are contraindicatii specifice.

Este interzisa folosirea aspirinei si derivatelor sale sau a altor medicamente hipocoagulante / anticoagulante (care intarzie coagularea si prelungesc sangerarea) cu 10 zile inainte de interventia chirurgicala.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar