Operatie si recuperare in sindromul de canal carpian

Ce implica o operatie in Sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian este o neuropatie focala de nerv median, care poate fi cu sau fara axonopatie, si se manifesta prin bloc de conducere a nervului median in canalul carpian. Are ca si manifestare specifica amortirea mainilor respectiv primelor patru degete.
In termeni de specialitate STC poarta denumirea de neuropatie de nerv median prin compresie in canalul carpian sau neuropatie compresiva a nervului median in canalul carpian.

In cele mai multe cazuri un Sindrom de tunel carpian necesita ca si tratament o mica interventie chirurgicala, intr-un cuvant, operatie.
Orice tratament care implica o interventie chirurgicala, respectiv o operatie, implica emotie si teama. Teama sau frica de bisturiu poate fi demontata daca exista comunicare si predictibilitate in cursul unui tratament indiferent de natura acestuia.

Am incercat sa structurez acest articol astfel incat sa raspunda la majoritatea intrebarilor pe care si le pun pacientii mei care necesita operatie pentru un sindrom de tunel carpian.

Alte articole de la Dr. Vladislav Gyebnar despre durerea care apare la mana si la incheieturile mainii in care poti gasi raspunsuri la intrebarea de ce dor incheieturile mainii:

  • Detalii desprece este si care e tratamentul unui Sindrom de tunel carpian – STC le poti gasi, explicate pe larg, intr-un alt articol aici.
  • Miturile si adevarurile despre Sindromul de tunel carpian – STC le poti gasi descrise aici.
  • Cauzele care provoaca cele mai frecvente dureri la mana le poti consulta aici.

Un Video in care explic de ce este necesara decompresia tunelului carpian si ce se intampla dupa aceasta decompresie poti vedea mai jos:

De ce e necesara operatia

Prin definitie Sindromul de tunel carpian este o boala progresiva si ireversibila.

  • Progresiva inseamna ca, fara tratament, se agraveaza lent dar sigur. Uneori atat de lent incat pacientul nu sesiseaza progresia. Doar sesiseaza ca “cu cateva luni in urma parca era mai bine”.
  • Ireversibila inseamna ca de asemenea, fara tratament, nu trece de la sine.

Operatia, respectiv decompresia elimina presiunea nefiziologica de pe nervul median in canalul carpian. Prin eliminarea presiunii care se exercita pe nerv se obtin urmatoarele rezultate:

  1. se stopeaza evolutia bolii, implicit agravarea ei. Se evita demielinizarea si instalarea axonopatiei, complicatia cea mai de temut la Sindromul de tunel carpian netratat sau tratat neadecvat. Vezi mai jos detalii despre demielinizare si despre ce este si cum se defineste axonopatia si a consecintelor acesteia.
  2. se creeaza premisele reversibilitatii bolii, respectiv vindecarea de sindromul de tunel carpian.

Pentru a intelege importanta decompresiei nervului median in timp util, in poza 1 si 2 poti vedea diferenta dintre aspectul unui nerv decomprimat in stadiu mediu si unul in stadiu sever cu axonopatie. In poza 2 se poate vedea deformarea cu amprenta a ligamentului pe nerv.

Este de evitat acest stadiu avansat prin apelarea la un specialist in timp util si institurea unui tratament de decompresie. Pacientul din poza 2 pe langa celelalte simptome specifice avea si dureri monstruoase in maini care au devenit permanente.


Poza 1 :
sindromul de tunel carpian operatie


Poza 2 :
Operatie tunel carpian nerv median cu axonopatie

Pentru a veni in intampinarea celor care cauta tratamente alternative, am facut un video despre cel mai bun tratament si singurul eficient in sindromul de tunel carpian.

Ce spun pacientii?

Mircea Z.
Timișoara - jud. Timiș

Bună ziua, mă numesc Mircea Zaro și sunt din Timișoara. Povestea mea este mai lungă și mai delicată, dar am să încerc să nu …citeste mai mult

Neagu Mariuta
Ploiesti - jud. Prahova

Hristos a înviat Încep prin a mulțumii domnului doctor Vladislav Gyebnar și întregii echipe de la Vitta Clinic (echipa fantastica sau Marea familie Vitta …citeste mai mult

Ce se intampla cu un nervul median in sindromul de tunel carpian

Nervul sufera sub compresia indelungata din STC cu repercursiuni negative ale functiei si a morfologiei nervului median – structura este afectata. Acesta se degradeaza in doua moduri:

  1. Se distruge membrana izolatoare a nervului, mielina. Demielinizarea are loc prima si are ca efect incetinirea vitezei de conducere nervoasa.
  2. Prin presiunea mecanica externa si implicit ischemia nervului are loc distrugerea axonilor, respectiv axonopatia. Vezi mai jos ce este o axonopatie

Despre ce este un nerv poti afla intr-un articol dedicat aici. Ceea ce denumim un nerv reprezinta de fapt mai multi axoni structurati in fibre, respectiv fascicule nervoase.

Ce este un axon? Axonul este elementul care transmite impulsul nervos prin tot sistemul nervos. El conduce impulsul nervos dinspre corpul celular, neuron, spre periferie. Prin axon se transmite informatia spre neuroni, muschi, glande sau alti receptori senzoriali. Receptori senzoriali sunt organe de simt care sunt responsabili cu senzatia de presiune, durere, rece sau cald, etc.

Axonul mai este cunoscut si sub denumirea de prelungire celulifuga a neuronului iar majoritatea axonilor sunt inveliti in mielina.

Ce este mielina? Mielina este un invelis protector care izoleaza si faciliteaza transmiterea mai rapida a informatiei prin nerv. Mielina faciliteaza o conductanta mai buna in nerv.

Ce este axonopatia?

Efectul de presiune indelungata pe un segment de nerv, distruge portiunea afectata a nervului prin doua mecanisme: unul direct, mecanic, de strivire si altul indirect ca o consecinta a ischemiei nervului provocata tot de strivire. Aceasta distrugere ireversibila poarta numele de axonopatie. Axonopatia are ca efect scaderea amplitudinii/intensitatii impulsului nervos. Scade atat amplitudinea potentialului de actiune muscular compus in nervii motori cat si potentialul de actiune in nervii senzitivi.

Tratamentul axonopatiei este exclusiv chirurgical si consta in eliminarea mecanica a compresiei. Aceasta manevra trebuie facuta de un chirurg de mana. Prin decompresie se salveaza axonii din filetul nervos care sunt inca in stare de reversibilitate.

Atentie! In sindromul de tunel carpian nervul, respectiv axonii se afla sub presiune in portiunea de canal carpian. Un nerv sub presiune se degradeaza treptat pana la pierderea completa a functiei.


Poza 3 :
Sindromul de tunel carpian operatie


Poza 4 :
Sindrom de tunel carpian simptome

Cum are loc operatia pentru sindromul de tunel carpian

Operatia de sindrom de tunel carpian presupune decompresia nervului median in canalul carpian.

Aceasta decompresie de nerv poate insuma mai multe tipuri de manevre chirurgicale:

  • decompresia simpla care consta in sectiunea ligamentului transvers al canalului carpian – vezi detalii despre anatomia canalului carpian aici.
  • neuroliza externa sau epineurotomia, este o eliberare a axonilor din stramtoarea invelisului extern al nervului. Se practica la cazurile severe de Sindrom de tunel carpian care prezinta axonopatie.
  • neuroliza interna – decompresie pe grupe fasciculare. Se practica in cazurile ultrasevere de compresie nervoasa cu sindrom de compartiment endo-neural.

Ultimele doua manevre sunt adesea necesare la cazurile severe si ultrasevere de compresie de nerv median cand nervul are axonopatie – vezi mai sus ce inseamna axonopatia. Aceste manevre de neuroliza sau epineurotomie de nerv necesita experienta si indemanare din partea chirurgului de mana.

Daca vrei sa stii care este chirurgul potrivit precum si criteriile de alegere a unui chirurg pentru operatia de sindrom de tunel carpian poti vedea un articol dedicat aici – cine opereaza tunel carpian.

Operatia de sindrom de tunel carpian de regula este efectuata prin trei tipuri de interventii:

  • clasica,
  • minim invaziva,
  • endoscopica.

Incizia clasica si cea minim invaziva fac parte din categoria metodei deschise de decompresie a nervului median in canalul carpian. Spre deosebire de incizia clasica, cea minim invaziva este mai redusa ca dimensiune, cu rezultate estetice net superioare fata de cea clasica.

Decompresia endoscopica a nervului median presupune sectionarea ligamentului cu ajutorul unui sistem special, numit endoscop. Se realizeaza o incizie sau doua, minime, prin care se introduce o camera cu care se vizualizeaza ligamentul care urmeaza sa fie sectionat tot print-un dispozitiv miniatural. Decompresia endoscopica are un mare dezavantaj: nu se poate efectua in cazurile care depasesc stadiu mediu.

Metoda preferata si folosita de echipa Bestetic este cea Minim-invaziva deoarece combina avantajele celor doua metode: clasica si endoscopica. Are incizie mica, estetica si in acelasi timp decompresia poate fi efectuata in conditii de siguranta pentru nerv.

Unde se face incizia

Aspectul inciziei in functie de tipul de abordarea chirurgicala se poate observa in pozele de mai jos. Implicit cicatricea este direct influentata de tipul de abord (vezi mai jos).


Poza 5:


Poza 6:


Poza 7:

Iti recomand un video – interviu relevant cu un pacient care povesteste ce a simtit inainte si dupa operatie de sindrom de tunel carpian:

Recuperare dupa operatie pentru un sindrom tunel carpian

Consider ca este important sa impart in doua evolutia postoperatorie si recuperarea mainii dupa decompresia nervului median in canalul carpian:

  1. recuperarea nervului median comprimat care a fost in suferinta;
  2. recuperarea functiei mainii.

1. Recuperarea nervului median dupa decompresie in canalul carpian

Cel mai important deziderat in operatia de sindrom de tunel carpian este recuperarea nervului median. Un articol dedicat despre ce este un nerv, rolul lui si cum ne influenteaza problemele aparute prin disfunctia lui poti citi aici – despre nerv .

Aceasta are loc in doua intervale de timp diferite, pentru durere si pentru simt sau sensibilitate.

  • Durerea ar trebui sa dispara in primele ore, daca operatia, respectiv decompresia este realizata complet.
  • Sensibilitatea in primele patru degete, respectiv in primele trei si ½ din al patrulea, isi revine intre doua saptamani si doua luni. In cazurile severe si ultra severe sensibilitatea degetelor respectiv simtul, isi revine doar partial din cauza instalarii axonopatiei.

Stadiul de severitate al sindromului de tunel carpian influenteaza major recuperarea mainii. In cazurile severe, cu axonopatie de nerv median, de obicei nervul nu isi mai revine complet.

2. Recuperarea functiei mainii dupa decompresie in canalul carpian

Mana trece printr-o suferinta temporara dupa operatia de decompresie a nervului median. Implicit, dupa operatie, pacientul v-a simti o slabiciune si o usoara impotenta functionala a mainii. Aceasta stare este cauzata atat de slabirea fortei musculare cauzate de neuropatia de compresie, cat si din cauza interventiei propriu zise.

Edemul mainii. Dupa operatie mana dezvolta un edem, adica se umfla. Edemul este variabil in functie de mai multi factori: sexul pacientului, varsta si bolile asociate. Acestia pot influenta mai mult sau mai putin umflarea mainii. De exemplu, o femeie cu varsta mai mare de 70 de ani, cu boli asociate, va dezvolta un edem mai intens decat o persoana tanara fara alte boli.

Functia mainii are nevoie de un program de reabilitare prin fiziokinetoterapie coordonata de un kinetoterapeut cu experienta in recuperarea mainii.

In sindromul de tunel carpian, un kinetoterapeut cu experienta in recuperarea mainii are mai multe obiective:

  • mentine functia mainii imediat dupa operatie,
  • stimuleaza recuperarea functiei nervului,
  • actioneaza asupra muschilor atrofiati daca este cazul,
  • combate formarea sau trateaza edemul,
  • actioneaza asupra tesutului cicatricial.

Poti citi aici un articol dedicat despre recuperarea mainii (click pe link).

Cicatricea dupa operatia de sindrom de tunel carpian

O cicatrice este intotdeauna dependenta atat de tehnica operatorie cat si de tipul de cicatrizare pe care il dezvolta pacientul. Echipa Bestetic a elaborat o tehnica imbunatatita de decompresie pentru a facilita si un aspect estetic optim.

Cicatrizarea este un proces mai lung, care nu se termina la cateva saptamani, ci dureaza aproximativ 18 luni. Mai jos se pot vedea poze cu exemple de cicatrici dupa aproximativ un an de la operatia de sindrom de tunel carpian. Cazurile au fost operate cu tehnica minim-invaziva dezvoltata de echipa Bestetic.

Pozele de mai jos sunt doar cu titlu exemplificativ. Nu reprezinta o garantie.


Poza cicatrice :


Poza cicatrice :

Nu uita! Cel mai folositor deziderat ramane interventia corecta si la timp.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar si colab.